Belsőleg és külsőleg is igazi csodaszer – íme a petrezselyem!

A petrezselyem egy olyan csodazöldség, amit mindenestül érdemes fogyasztani. Tudtad, hogy nemcsak belsőleg fejti ki jótékony hatását, hanem külsőleg is igazi csodaszer?

A petrezselymet népiesen petrezselemnek, petrezsiromnak vagy petrusnak is nevezték. Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, mára azonban már az egész világon elterjedt. 

A zellerfélék családjába tartozó növénynek két alaptípusa van: a gyökérpetrezselyem és a levélpetrezselyem. 

Milyen hatóanyagokat találunk a petrezselyemben?

Bővelkedik klorofillban, A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban és karotinban. Az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban gazdag, továbbá hatékony antioxidáns. 

Milyen gyógyhatásai vannak a petrezselyemnek? 

A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt hatásos, ezért érdemes a teljes növényt felhasználni. Mivel fokozza az anyagcserét, gyorsítja a tápanyagok lebontását, továbbá csökkenti a puffadást is. Mivel a benne lévő klorofill hatékony ellenszere az emésztőrendszeri gombáknak és baktériumoknak, a petrezselyem fontos szerepet játszik a bélflóra egyensúlyának fenntartásában is.  

Emellett vízhajtó hatásáról is ismert, segít a vesekő és a húgyúti fertőzések megelőzésében. 

Ha mindez nem lenne elegendő indok arra, hogy rendszeresen elrágcsálj egy kis petrezselymet, akkor érdemes tudni, hogy hatékonyan csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vércukorszintet, sőt, még a csontritkulás folyamatának lassítására és a tünetek enyhítésére is sikerrel használható. 

Mivel a petrezselyemnek jelentős a flavonoid- és C-vitamin tartalma, segít a gyulladásos folyamatok megelőzésében, illetve fontos szerepet játszik a daganatok kialakulásáért felelőssé tehető szabad gyökök megkötésében. 

A petrezselyem nem csak belsőleg, de külsőleg is igazi csodaszer 

Ha begyulladt a bőröd, készíts belőle főzetet, és dörzsöld be vele a gyulladt bőrt, esetleg a rovarcsípés helyét. Fogfájás esetén petrezselyemből készített teával érdemes öblögetni a fájdalmas területet. 

Hogyan fogyaszd a petrezselymet? 

A gyökerét add levesekhez, gazdagíts vele ragukat, készíts belőle pürét. A petrezselyem zöldjét használd fűszerként, ízesíts vele bármit – de ne feledd: főzés hatására a tápanyagok nagy része elveszik, így érdemes már csak a főzés végén hozzáadni az ételhez.

*

Készítsd el tavaszi reteksalátánkat petrezselyemmel!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: