Egy: megérett a meggy! A nyári hónapok egyik sztárja

A meggy számos egészségügyi előnnyel bír. Világszerte elterjedt, egy-egy magyar fajta pedig a legismertebbek között szerepel. Frissítő turmixok, könnyed édességek kedvelt alapanyaga, de főételekben is megállja a helyét. 

Rengeteg fajtája létezik a világos pirostól egészen a sötét bordóig. Kóstolhatunk savanykásabb, fanyarabb fajtákat, de találunk egészen édeskés, már-már a cseresznye ízével vetekedő változatot is. Májustól július végéig terem, de a hidegebb hónapokra sem kell lemondanunk róla. 

Honnan ered a meggy? 

A meggy őshazája Észak-Indiától egészen a Balkánig terjed. Több ezer éves múltra tekint vissza, ugyanis már az ókorban is termesztették élelmiszerként, gyógyászati célokra és más kulturális alkalmakra. A középkori kertészek fejlesztették tovább a meggykerteszéti technikákat és a különböző fajtákat Európában. 

A magyar meggyfajták különösen jelentősek, ugyanis néhány európai és amerikai társával összevetve több antioxidánst tartalmaznak. Az Újfehértói fürtös meggyet például néhány évtizede már az Egyesült Államokban is telepítik, de Lengyelországban és Németországban is jelen vannak magyar nemesítésű meggyfák. 

Miért érdemes fogyasztani? 

Amellett, hogy ez a csinos gyümölcs antioxidánsokban igen gazdag, vitamintartalma is jelentős. Számottevő A-, B1-, B2- és B6-vitamin található benne, de C-vitaminban is gazdag. Tartalmaz még folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket és kalciumot is. 

A nyers meggy 100 grammja 45-50 kalóriát tartalmaz, így diétázók is előszeretettel fogyasztják. Előnye még, hogy nem puffaszt, magas rosttartalma és savassága pedig segíti az emésztést és megszünteti a székrekedéses panaszokat

Tárolása és fogyasztása

Érdemes a meggyet érett állapotban szüretelni, illetve vásárolni. A hűtőben 3-6 napig biztonságosan tárolható. Amellett, hogy frissen fogyasztva a legjobb, télire is érdemes betárazni belőle. Mivel a meggy remekül fagyasztható, bátran töltsd fel vele a hűtőd a hidegebb napokra is.  

Készíts belőle gyümölcsturmixot, dobd fel vele a chia pudingot, de próbáld ki főtt hús mellé is – nem fogsz csalódni!

*

Kósold meg a clean túrós köleses sütit egy kis meggyel megbolondítva! 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: