Madársaláta, a csodás gyomnövény

A más néven ‘galambbegy’ salátaként is ismert növény valóban gyomnövényként terem Európa legnagyobb részén, Skandináviától kezdve egészen a Kaukázusig megtalálható. A madársaláta fő termesztési területei viszont Franciaország és Hollandia.

Az agyagosabb talajt kedvelő növény hazánkban a bokros, cserjés területeken, parlagos, füves helyeken fordul elő leggyakrabban. 

Miért érdemes a madársalátát fogyasztani? 

Mivel áttelelő növény, már március elején fogyasztható, de enyhébb telek során már januárban is szedhető.

A vitaminok közül található benne B1-, B2-, B9-, A- és C-vitamin is, de tartalmaz ásványi sókat, leginkább meszet, foszfort és káliumot is. Vastartalma igen magas, és folsavforrásnak sem utolsó. 

Diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma alacsony, legnagyobb része szöveti víz, ami segít a hidratálásban és a méregtelenítésben egyaránt. 

Mire figyeljünk madársaláta vásárlásakor? 

Mivel gyökérdarabokat is találhatsz a levelek között, érdemes alaposan átmosni a salátát fogyasztás előtt. A roppanós, bársonyos felszínű leveket keresd, a foltos, fonnyadt darabok már íztelenek lehetnek. Érdemes óvatosan bánni vele, ugyanis, ha összetörik, íze keserű lesz. 

Hogyan fogyaszd a madársalátát? 

A madársalátát elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, ugyanis vitamin-és folsavtartalmának nagy részét hő hatására elveszti. 

Jellegzetes íze jól passzol egy sima vajaskenyérhez is, de bátran gazdagítsd vele a gabona alapú köreteket, keverd el túrós krémmel, vagy fogyaszd magában citromlével, balzsamecettel ízesítve. 

Jól passzol hozzá a fokhagyma, a spárga, a zeller – de még a grapefruit is, ízét pedig remekül kiemeli a dióolaj.

Próbáld ki Te is egy remek salátában, íme egy szupi Clean Eating recept

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: