Dr. Jason Fung: A diabétesz titka – A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése

Ez a könyvösszefoglaló Dr. Jason Fung ‘The Diabetes Code – Prevent and Reverse Type 2 Diabetes Naturally’ című könyve alapján készült.

A 2-es típusú cukorbetegség nem életfogytig tartó börtön

A diabétesz titka című könyvben a szerző, Dr. Jason Fung vesespecialista a 2-es típusú cukorbetegség visszafordításához olyan természetes megoldást kínál, amely a táplálkozást és az időszakos böjtöt kombinálja.

Évtizedek óta a 2-es típusú cukorbetegség fő kezelési módja az inzulininjekciók hada, amellyel sok beteg esetében csak rontják a körülményeket. Fung felvázolja a betegség és kezelésének történetét, és világos utat kínál az egészséges életre kész betegek számára.

A világon az összes cukorbetegség több mint 90 százaléka 2-es típusú, amelyet inzulinrezisztencia jellemez. Az inzulin egy hormon, amely szabályozza a vérben lévő glükóz mennyiségét. Az inzulinrezisztencia akkor jelentkezik, amikor a glükózszint túl magas ahhoz, hogy az inzulin több inzulin felszabadulása ellenére is képes legyen a vérből a glükózt a sejtekbe szállítani energiaként.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek szervezetében – a 2-es típusú cukorbetegséggel ellentétben – gyakran túl kevés inzulin van. Az 1-es típusú betegek esetében az inzulininjekciók segíthetnek állapotuk kezelésében.

Az orvosok azonban évek óta ugyanúgy (inzulininjekciókkal) kezelik a 2-es típusú cukorbetegséget, noha a probléma eredendően más. Ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegség aránya az egekbe szökött. Jelenleg az USA lakosságának több mint fele cukorbeteg vagy prediabéteszes.

A korábbi években a cukorbetegségben szenvedő gyermekek túlnyomórészt 1-es típusúak voltak, amelynek genetikai hajlamot is tartalmaz. Az elmúlt évtizedekben azonban a gyermekeknél egyre gyakrabban alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

Az 1980-as évektől kezdődően a szabványos étrendi irányelvek alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú étrendre szólítottak fel, amely csak még betegebbé tette a lakosságot. Az orvosok éveken keresztül ezt a diétát erőltették anélkül, hogy teljes mértékben figyelembe vették volna a betegekre gyakorolt következményeket.

A táplálkozási és orvosi intézmények nagy rossz szolgálatot tettek a lakosságnak, mivel azóta bebizonyosodott, hogy az egészséges zsírok elősegítik az egészséget. Ráadásul a szénhidrátok cukorrá alakulnak, ami magas vércukorszinthez és inzulinrezisztenciához vezethet.

A nem megfelelő orvosi kezelések és a rossz táplálkozási tanácsok így félrevezetik a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére vagy visszafordítására törekvő egyéneket.

Ha nem kezelik, a cukorbetegség minden egyes testi rendszerben pusztítást végezhet, előkészítve az utat a stroke, a szívbetegség, az Alzheimer-kór és még sok más betegség előtt.

Szerencsére van egy egyszerű és természetes megoldás. Egy diétás betegség diétás gyógymódot igényel. Ennek megfelelően a finomított cukor elhagyása és a szénhidrátok korlátozása segíthet az inzulinszint azonnali csökkentésében és az inzulinrezisztencia enyhítésében. Emellett a rendszeres időszakos böjtölés segít a szervezetnek a glükóz elégetésében.

Amikor az emberek képesek kombinálni ezt a két stratégiát, akkor fogynak, több energiájuk van, és tagadhatatlanul hatással vannak az egészségükre. Ellentétben azzal, amit az orvosok évekig mondtak a nyilvánosságnak, a 2-es típusú cukorbetegség visszafordítható betegség!

Minden, amit a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséről hittél, téves!

  • Annak ellenére, hogy az 1-es és a 2-es típusú diabétesznek ellentétes okai vannak, az orvostudomány tévesen hasonlóan kezelte őket.
  • A cukorbetegség a test minden részét feldúlhatja.
  • A zsírok és szénhidrátok szerepével kapcsolatos széles körben elterjedt téves információk miatt az emberek híznak és betegebbek lesznek.
  • A kalóriaszámlálás nem tudományosan megalapozott stratégia a fogyáshoz.
  • Az elhízás, amely szorosan összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, körülbelül egy évtizedig fennállhat, mielőtt a betegség kialakul.
  • A túl sok cukor fogyasztása 2-es típusú cukorbetegséget okoz.
  • A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása két fázisban zajlik: inzulinrezisztencia és béta-sejt diszfunkció.
  • A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető és visszafordítható.

Ne higgy el mindent az orvosoknak!

Annak ellenére, hogy az 1-es és a 2-es típusú diabétesznek ellentétes okai vannak, az orvostudomány tévesen hasonlóan kezelte őket.

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségnek van egy közös vonása: a vércukorszint olyan magas, hogy a szervezet már nem képes felszívni a cukrot.

Az 1-es típus esetében az alacsony inzulinszint fogyást, gyakori vizelést és szomjúságot eredményez. A 2-es típus esetében a betegek inzulinszintje magas. Az 1-es típus kialakulása általában hirtelen következik be, míg a 2-es típus tünetei évek alatt alakulnak ki.

Ezektől a lényeges különbségektől függetlenül az orvosok mindkét típusú cukorbetegséget inzulininjekciókkal kezelik. Ez az 1-es típus esetében viszonylag jól működik, a 2-es típus esetében azonban katasztrofálisan. A 2-es típusú betegek gyakran híznak és állapotuk romlik.

Vegyük Bob példáját, egy 50 év körüli férfiét, aki évekig tésztával, kenyérrel és vörös húsokkal teli, egészségesnek hitt étrendet követett. Amikor negyvenes éveiben hízni kezdett, elhagyta a vörös húst és számolta a kalóriákat, de továbbra is hízott. Nemsokára lomhának érezte magát, és végül 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, ami némileg sokkolta, mivel csak 15 kilóval volt túlsúlyos.

Amit Bob nem vett észre, az az volt, hogy a zsigeri zsír, amit a hastáj körül felszedett, a hasüregén belüli szervek, például a máj és a belek körül gyűlt össze, és így komoly egészségügyi kockázatot jelentett.

Orvosai – ahelyett, hogy megtanították volna a hasi zsírszövet veszélyeire vagy a helyes táplálkozásra – egyszerűen azt mondták neki, hogy fogynia kell, és inzulininjekciókat adtak neki.

Amikor a szervezet normálisan működik, az inzulin kis lökésekben szabadul fel. A Bobéhoz hasonló esetben azonban az inzulin folyamatosan szabadul fel, hogy a magasabb vércukorszintet kezelje. Mivel az inzulinrezisztencia teljes lendületben volt, vércukorszintje gyakrabban emelkedett, és tovább hízott.

A kezelés alatt nem fordított különösebb figyelmet az étrendjére, azon túl, hogy elhagyta a húst és számolta a kalóriákat.

Egy nap a felesége adott neki egy ketogén diétás könyvet, és úgy döntött, hogy kipróbálja az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú, megfelelő fehérjetartalmú étrendet. Idővel lefogyott, és a vércukorszintje nem emelkedett tovább. Végül az orvosai le tudták állítani az inzulinról.

Amikor a Bobhoz hasonló betegek vakon követik az orvosok (téves) útmutatásait, óriási hátrányban vannak, mivel az orvosi intézmény egyszerűen nem tudományosan megalapozott módon közelíti meg a 2-es típusú cukorbetegséget.

A cukorbetegség a test minden részét feldúlhatja

A cukorbetegség mind makrovaszkuláris, azaz nagy érrendszeri, mind mikrovaszkuláris, azaz kis érrendszeri szövődményekhez vezet. A makrovaszkuláris problémák közé tartozik a vakság, a veseproblémák és az idegkárosodás. A mikrovaszkuláris problémák közé tartoznak a szívbetegségek, a stroke és a rák.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében lehetséges, hogy bizonyos szövődmények, mint például a vakság, már évekkel a cukorbetegség diagnózisa előtt jelentkezhetnek.

A US News & World Report 2017-es cikkében Lucille Hughes okleveles diabéteszoktató rámutat, hogy a cukorbetegség nem probléma, ha kezelik. A nehézséget az jelenti, hogy sok veszélyes vércukorszintű ember nem mindig érzi a megemelkedett vércukorszint fizikai hatásait, így előfordulhat, hogy nem veszik észre, hogy veszélyben vannak.

Dr. Lorena Lewy-Alterbaum endokrinológus szerint a szívbetegség jelenti talán a legnagyobb veszélyt: “A cukorbetegség szívből öl. A betegek többségének a végén valamilyen érelmeszesedéssel kapcsolatos eseménye lesz”.

Lewy-Alterbaum szerint a cukorbetegségből eredő késői stádiumú vesebetegség teljesen pusztító lehet. Mivel a vesék túlterhelődtek, néha a végstádiumban leállnak.

Az NBA-játékos Corey Brewer az első sorból tapasztalhatta meg, hogy a cukorbetegség milyen pusztítást tud végezni az egész szervezetben. Mindkét szülőjénél cukorbetegséget diagnosztizáltak. Az édesapja különösen nehéz helyzetben volt. Nemcsak a látása romlott meg, hanem mindkét lábát amputálni kellett a cukorbetegség szövődményei miatt. Ezzel szemben az édesanyja úgy tűnt, hogy a betegséget kezelni tudja, egészen addig, amíg kómába nem esett.

Brewer ekkor ijedt meg attól, hogy megismerje, miként védekezhet a cukorbetegség ellen, és felfedezett egy józan megoldást: a diétát. Az, hogy látta, a cukorbetegség milyen átfogóan képes tönkretenni az egész szervezetet, pozitív hatással volt Brewerre, aki elkötelezte magát az egészséges táplálkozás mellett.

Zsírok kontra szénhidrátok – ne higgy a téves információknak!

A zsírok és szénhidrátok szerepével kapcsolatos széles körben elterjedt téves információk miatt az emberek híznak és betegebbek lesznek.

A magas feldolgozott cukor- és finomított szénhidráttartalmú élelmiszerek (például a kenyér) megemelkedett glikémiás terhelést hordoznak, ami befolyásolja, hogy az ilyen élelmiszerek fogyasztása hogyan befolyásolja a vércukorszintet. Az étrendi zsírok és fehérjék sokkal alacsonyabb glikémiás terheléssel rendelkeznek, és egyszerűen nincs ugyanolyan hatással a glükózszintre.

E tények ellenére a 80-as évek eleje óta az orvosok az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú étrendet erőltetik, és rossz szemmel nézik a zsírokat, ami a cukorbetegség és az elhízás arányának növekedéséhez vezetett.

A Deep Nutrition (2016) című könyvében Dr. Catherine Shanahan arról a hibás tudományról ír, amely a táplálkozással kapcsolatos médiabeszámolókban megjelenik. Rámutat, hogy mind az orvosoknak, mind a betegeknek kellő körültekintéssel kell eljárniuk a legjobb étrend meghatározásához.

Shanahan véleménye szerint azok az orvosok, akik azt mondják a betegeknek, hogy iktassák ki például az állati zsírokat, valójában csak a feldolgozott élelmiszerek eladását növelik, amelyek bizonyítottan rossz egészségi állapothoz vezetnek.

Shanahan azt javasolja, hogy mindenki olvassa el a lipidkutatók által végzett tényleges kutatásokat, mivel ők a zsír egészséges táplálkozásban betöltött szerepének szakértői. Azt írja: “A probléma akkor merül fel, amikor tudományos kifejezéseket használunk anélkül, hogy valóban értenénk, miről beszélünk“.

Ahelyett, hogy vakon elfogadnák az úgynevezett szakértők táplálkozási útmutatásait, az embereknek inkább saját maguknak kellene felelősséget vállalniuk a döntéseikért, mert a táplálkozási döntések jelenthetik a különbséget a betegség és az egészség között.

A kalóriaszámlálás nem tudományosan megalapozott stratégia a fogyáshoz

Sokan hisznek abban a tévhitben, hogy a fogyás egyszerűen a bevitt és az elégetett kalóriák számolásából áll. Ez a rendszer logikusan hangzik, de figyelmen kívül hagy egy fontos tényt: testünkben egymáshoz kapcsolódó testsúlyszabályozó rendszerek működnek. Az elhízás hormonális egyensúlyhiány következménye, nem pedig szigorúan a túlfogyasztásé.

A Prevention munkatársa, Kelly Burch 15 évnyi megszállott kalóriaszámlálás után tanulta meg a kalóriák és az ételbevitel hiábavalóságát. Amikor végül úgy döntött, hogy felhagy a kalóriaszámolással, az első dolog, amit észrevett, a pszichológiai előnyök voltak. Élvezni tudta a reggeleit anélkül, hogy azon aggódott volna, mennyi mogyoróvajat kent a pirítósára. Összességében sokkal nyugodtabbnak érezte magát.

Mivel nem számolta a kalóriákat, az alapján hozta meg étkezési döntéseit, hogy mely ételek egészségesek. Most nagyobb valószínűséggel választ egy almát vagy humuszt uzsonnára, a kalóriaszegény, feldolgozott rágcsálnivalók helyett, amelyeket egészségesnek hirdetnek, de tele vannak adalékanyagokkal és tartósítószerekkel.

Miután felhagyott a kalóriaszámolással, jobban tud koncentrálni arra, hogy figyeljen a teste jelzéseire, hogy mikor éhes és mikor jóllakott. Végül a kalóriaszámlálás vagy a kalóriaszámlálás mellőzése nem hozott különbséget a fogyásban – a súlya ugyanolyan maradt. Burch mégis azt írja, hogy a kalóriaszámlálás elhagyása egészségesebbé tette az étkezési szokásait, és boldogabbnak érzi magát.

Tapasztalatai azt mutatják, hogy a kalóriaszámlálás nem eredményes és nem tudományos, és hogy az emberek kalóriaszámlálás nélkül is elérhetnek pozitív pszichológiai és fizikai eredményeket.

Az elhízás az első szög a 2-es típusú cukorbetegség koporsóján

A 2-es típusú cukorbetegséggel szorosan összefüggő elhízás körülbelül egy évtizedig is fennállhat, mielőtt a betegség kialakul.

Az elhízott egyének viszonylag egészségesnek érezhetik magukat, miközben az inzulinrezisztencia prediabéteszes állapotában vannak. A 2-es típusú cukorbetegség lassú előrehaladása azt jelenti, hogy a legtöbb ember hozzászokik ahhoz, hogy a teste keményebben dolgozik a glükóz felszívódásán. Ily módon a cukorbetegség alattomosan kialakulhat.

Az egészséges táplálkozás és a koplalás mellett az emberek éberek maradhatnak, ha rendszeresen felkeresik orvosukat és figyelemmel kísérik vércukorszintjüket.

Tekintettel a betegség lassú kialakulására, néhány alapvető lépés megtételével teljesen lehetséges a cukorbetegség megelőzése, illetve a betegség visszafordítása.

Mégis, az emberek kevesebb mint fele, akik tudják, hogy prediabéteszesek, egyáltalán nem veszik a fáradságot, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokat hajtsanak végre. Például egy olyan egyszerű lépés, mint a magas gabona- és rosttartalmú gabonafélék választása, sokat számíthat.

Ha többen megértenék, hogy a betegség ilyen lassú ütemben fejlődik, talán nagyobb felhatalmazást éreznének arra, hogy hatékony és viszonylag egyszerű életmódbeli változtatásokat hajtsanak végre.

Cukor, a fehér méreg

A túl sok cukor fogyasztása 2-es típusú cukorbetegséget okoz. A 2-es típusú cukorbetegség oka nem nagy rejtély: a vérben lévő cukorfelesleg az inzulinrezisztencia állapotát hozza létre, amikor a szervezet felülírja azt a természetes ösztönét, hogy az inzulint rövid impulzusokban pumpálja ki, és ehelyett folyamatos inzulináramlást használ a glükózzal való megbirkózás érdekében.

Annak ellenére, hogy egyre több orvos megérti, hogy a feldolgozott cukor alapvetően mérgező az emberi szervezetre nézve, még mindig sok élelmiszerben, köztük a csomagolt szószokban rejtőzik. Még azok is, akik azt hiszik, hogy csökkentették a cukor fogyasztását, lehet, hogy továbbra is többet fogyasztanak belőle, mint amennyire tudatában vannak.

A The Case Against Sugar (2016) című könyvében Gary Taubes író meggyőzően érvel a cukor rendkívül káros hatásai mellett a testre és a lélekre egyaránt. Taubes számára a cukor egy drog, amit a szülők a gyermekeik megnyugtatására használnak, vagy amit az emberek az ünnepek alatt fogyasztanak.

A cukor olyan mélyen beivódott a kultúránkba, hogy szinte szentségtörés másnak nevezni, mint élvezeti cikknek. Bár a cukor függőséget okozó tulajdonságai ma már meglehetősen jól ismertek, mégsem tartják olyan veszélyesnek, mint más anyagokat, mivel rövid távon nem gyakorol jelentős hatást a fogyasztókra. Évtizedek alatt azonban az embereknél cukorbetegség, rák és más betegségek alakulnak ki.

A cukor mégis olyan széles körben elérhető, hogy a legtöbb ember soha nem éli át a méregtelenítő hatást, mert folyamatosan fogyasztja, gyakran akaratlanul is.

A cukorról való lemondásnak rövid- és hosszútávú előnyei is lehetnek. A cukor elhagyása például szebb bőrt eredményezhet. A véráramban lévő túl sok cukor akadályozza a kollagéntermelést, és a csökkentés segít az öregedésgátló fehérje termelésének fokozásában. A túlzott cukortartalom az energiaszint rossz szabályozásához is vezethet, és csökkentésével az egyén kiléphet a cukorszintek hullámvasútjából. Bár némi erőfeszítést igényelhet a finomított cukrok teljes kiiktatása az étrendből, az erre irányuló ösztönzők meggyőzőek.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása két fázisban zajlik

A vércukorszint emelkedése alapvetően az inzulinrezisztencia problémája. Ez a betegség első fázisa: az inzulinrezisztencia, amely kezdeti szakasza évekig is eltarthat, mielőtt a második szakaszhoz, a béta-sejtek diszfunkciójához vezetne. A béta-sejtek inzulint termelnek és választanak ki, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében idővel elhasználódnak. 

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a béta-sejtek valójában jóval a tényleges leépülésük, a diagnózishoz közelebbi fázis előtt károsodnak. Ez a felfedezés a gyógyítás és a megelőzés lehetséges útját nyitja meg: kitalálni, hogyan védhetjük és támogathatjuk a béta-sejtek működését a korábbi szakaszokban.

Amíg a kutatók nem tudják jobban, hogyan lehet támogatni a béta-sejtek működését, addig van értelme a zsigeri zsír ellen küzdeni, amely az inzulinrezisztencia egyik fő okozója.

A zsigeri zsír, vagy közismertebb nevén a hasi zsír, arról híres, hogy megmarad. A Women’s Health írója, Brittany Anas több olyan nővel készített interjút, akik sikeresen veszítettek zsigeri zsírjukból, és megjegyezte, hogy ebben a folyamatban a testmozgás mellett a diéta is fontos szerepet játszik.

Shantea Johnson, egy édesanya úgy döntött, hogy motivációként fitneszversenyeken indul, és edzővel dolgozik, aki megismertette vele a táplálkozás fontosságát a zsigeri zsír csökkentésében. Abbahagyta az üdítőitalok fogyasztását, és összetett szénhidrátokat fogyasztott, amelyek lassabban emelik a glükózszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Bár a hasi zsír csökkentésének különböző útjai vannak, a közös nevező a cukorbevitel korlátozása.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető és visszafordítható

A hagyományos orvosi bölcsesség évekig azt tartotta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a rossz egészség felé vezető fix út. Még akkor sem voltak hajlandóak az orvosok elismerni azt, ami egyértelműen igaz: a 2-es típusú diabétesz nem az a kórkép, amit az orvosi intézmény elhitetne a közvéleménnyel. Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend és a böjti időszakok kombinációjával visszafordítható. A böjt lehetővé teszi a szervezet számára, hogy cukrot égessen, csökkentve a felszabaduló inzulin mennyiségét.

Nicola Davidson tapasztalata, amelyet a Health 24 2017-es cikkében ismertetett, azt mutatja, hogy a 2-es típusú cukorbetegség valójában nem az az élethosszig tartó büntetés, amilyennek az intézmény valaha tekintette. Davidson mindössze 29 éves volt, amikor 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála.

Az orvosok egy sor gyógyszert adtak neki a magas vérnyomása és a magas koleszterinszintje miatt. Davidson első reakciója az volt, hogy belekezdett egy fitneszprogramba, és leszokott az egészségtelen étrendjéről és az erős alkoholfogyasztásról. De, mint megjegyzi, a cukorbetegség esetében sok ember nem érzi zsigerből, hogy az egészségügyi problémái sürgősek lennének. Így hát visszacsúszott a rossz szokásokba.

Egy ideig Davidson ide-oda ingázott a tiszta étkezés és a kicsapongás között. Végül 2013 elején rájött, hogy soha nem volt még ilyen nehéz. Egy edző segítségével rájött, hogy a gyógyszerek nem tudják teljesen ellensúlyozni a problémáit, és hogy az életmódjával kell foglalkoznia. Az eredmények gyorsak voltak. Két héttel azután, hogy áttért az alacsony szénhidráttartalmú étrendre, a felére tudta csökkenteni a cukorbetegség elleni gyógyszeradagját.

Öt hónap múlva a vércukorszintje normális volt, és teljesen le tudott szokni a cukorbetegség elleni gyógyszerekről. Sikere arra ösztönözte, hogy továbbra is küzdjön az egészségéért – és bátorítson másokat, akik ugyanúgy a lefelé tartó spirálba kerültek, mint ő egykor.

Ahogy Davidson tapasztalatai is mutatják: a 2-es típusú cukorbetegség olyan betegség, amelynek legtöbb negatív hatása a megfelelő táplálkozási stratégiával visszafordítható.

Fontos emberek

Dr. Jason Fung kanadai nefrológus, kutató, az időszakos böjtölés és a low-carb diéták nemzetközileg elismert szakértője. Számos New York Times bestseller szerzője. Magyarul Az elhízás titka – Megoldókulcs a sikeres fogyáshoz és A PCOS titka – a policisztás ovárium szindróma megelőzése és visszafordítása a böjt erejével című könyvei jelentek meg. Társalapítója a The Fasting Method nevű programnak, amely abban segíti a pácienseket, hogy természetes módon (böjtöléssel) fogyjanak le, és fordítsák vissza 2-es típusú cukorbetegségüket.

A szerző stílusa

Fung részletesen elmagyarázza a 2-es típusú cukorbetegség alapjául szolgáló tudományos koncepciókat. Magával ragadó és közérthető módon ír, analógiákat és metaforákat használ, hogy elmagyarázza, mi történik fiziológiai szinten. Számos tudományos tanulmányt is mellékel állításai alátámasztására.

A betegséggel és táplálkozási témákkal kapcsolatban rengeteg történelmi összefüggést hoz be. A könyv öt részre tagolódik, kitérve a cukorbetegség “járványára” és arra, hogy az orvostudomány évtizedeken át hogyan hagyta cserben a betegeket a téves kezelésekkel. Az egész könyvben ábrákat és grafikonokat is mellékel, valamint egy utószót, amelyben elmagyarázza, hogyan vált számára ennyire szenvedélyessé ez a téma.

A könyvhöz tartozik egy függelék mintaétrendekkel, az idézetek részletes felsorolása és tárgymutató.

A szerző nézőpontja

Fung orvosként kezdte pályafutását, aki mélyen meg volt gyökerezve az orvosi intézményrendszer hiedelmeiben. Először a Torontói Egyetem orvosi karán képezte magát, majd a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen nefrológiai, azaz a vesék tanulmányozásával foglalkozó ösztöndíjat kapott. Évekig saját pácienseinek adta azokat a rossz tanácsokat, amelyeket olyan vakon elfogadott, beleértve az alacsony kalóriatartalmú diétákat és az inzulininjekciókat, amelyek az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség elfogadható kezelésének számítottak.

Akkor kezdte megkérdőjelezni ezeket a megközelítéseket, amikor cukorbeteg betegei arról számoltak be, hogy az inzulininjekciók után még többet híznak. Ők előbb látták az ellentmondást, mint ő, és csodálkoztak, hogy miért mondja nekik, hogy fogyjanak, és miért ad nekik olyan orvosi megoldást, amely súlygyarapodást okoz.

Fung az intenzív diétás kezelés orvosi igazgatója és társalapítója, egy olyan cégnek, amely számos forrást, többek között oktatóvideókat kínál, hogy segítsen az embereknek fogyni és betegségmentessé válni. Két részből álló táplálkozási megközelítése miatt rendkívül keresett előadó.

*

Dr. Jason Fung könyve magyar nyelven is elérhető a boltokban.

*

Élj egészségesebben és mondj nemet a cukorra! Csatlakozz Cukor Stop! Kihívásunkhoz!

hello mizu

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: