A méltatlanul alulértékelt vitaminbomba – íme a fekete retek! 

A fekete retek – bár hasonlít a piros hónapos retekhez – mérete nagyobb, héja vastagabb, íze pedig markánsabb, enyhén csípős, kissé kesernyés. A népi gyógyászatban emésztésjavítóként, epehajtóként, epekőképződés-gátlóként és féreghajtóként ismert. Azonban más jó tulajdonságai is vannak még… lássuk!

A fekete retek története 

A fekete retek egyike a legrégebben termesztett növényeknek: ezt a káposztafélék családjába tartozó növényt már az ókorban is jól ismerték, ugyanis az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is fogyasztották. Mivel a hagyományos japán és indiai orvoslásban is említést tesznek róla, feltételezhető, hogy Dél-Ázsia számít a fekete retek őshazájának.  Európába a 16. században jutott el.

Jótékony hatásai

Gazdag C-, B1- és B2- vitaminban, továbbá jelentős a kalcium-, vas-, kálium-, magnézium- és foszfortartalma is. A fekete retek tartalmaz még illóolajokat, enzimeket, flavonoidokat és a keresztesvirágúakra jellemző kémiai anyagokat, ún. glükozinolátokat.  

Ez a csodazöldség különösen jól hat a májra, ugyanis aktiválja és regenerálja a májsejteket. Segít a méregtelenítésben, csökkenti az epehólyag-gyulladást és remek vértisztító. 

Ha mindez nem lenne elég ok arra, hogy rendszeresen fogyasszunk belőle a szezon alatt, akkor érdemes tudni, hogy a fekete retek antibakteriális hatású és remek gyógyír az emésztési zavarok, úgy mint a puffadás, a bélgázok és savas reflux ellen. 

A pajzsmirigy szempontjából is hasznos zöldség, a benne található raphanin ugyanis segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigy-hormonokat. 

Egyes helyeken a fekete retket évszázadok óta használják még köhögés, torokfájás, megfázásos betegségek kezelésére. 

Mire figyelj fekete retek vásárlásakor? 

Ha friss, tápanyagdús példányokat szeretnél vásárolni, akkor keresd az egészséges levelű, kemény tapintású retkeket. Ideális esetben a héj hibátlan, nincs rajta elszíneződés vagy karcolás. A fekete retek egyébként nagyon jól eláll. Ha a szárától nem fosztjuk meg, akár 3-4 napig is kibírja hűtés nélkül, hűvös helyen pedig akár hónapokig is. 

Hogyan használd a fekete retket?

A fekete retket – a zsengébb piros testvéréhez hasonlóan – magában, szeletelve, picit sózva fogyaszd a kedvenc szendvicsed mellé. Kipróbálhatod reszelve, sózva, pici olívaolajjal, tejföllel, fokhagymával elkeverve. Pirítós mellé nagyon jól passzol egy krémesebb verzió. Feldobhatod vele a tavaszi zöld salátát is, de főzve is fogyaszthatod, például levesekhez adva. 

*

Készítsd el reteksalátánkat fekete retekkel!

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: