A zöldség, aminek a levelét is bátran fogyaszd – bemutatjuk a karalábét! 

Az ásványi anyagban meglepően gazdag zöldséget szinte egész évben megtalálod a piacokon. A kiadós levesek alapkellékének számító karalábé a káposztafélék családjába tartozik. 

Honnan származik a karalábé? 

Egy tősgyökeres európairól beszélünk, ugyanis a kontinens északi területeiről származik. A 16. század végétől már nagy ismeretségre tett szert, termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában, valamint a Földközi-tenger vidékén is. 

Miért javasolt rendszeresen fogyasztani a karalábét? 

A karalábé mindamellett, hogy elérhető áron kapható egész évben, gazdag vitamin-és ásványianyagforrás. Tartalmaz B1-, B2-, B6 és C-vitamint, valamint kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, meszet és foszfort is. Levelében jelentős mennyiségű vas és karotinoid található.

Ez a hasznos kis gyökérzöldség magas rosttartalma miatt jótékonyan hat az emésztésre, de fogyasztása légúti-és bőrbetegségek esetén is kifejezetten javasolt, ugyanis antibakteriális hatású. 

Mire figyelj karalábé vásárlásakor? 

Bár a régebbi, fás gumók is alkalmasak a fogyasztásra, valljuk be, a legtöbben mégis a zsenge, ropogós karalábékat keresik a piacokon vagy a boltokban. Ahhoz, hogy ne érjen csalódás, érdemes jól szemügyre venned a kiszemelt zöldséget: ha nem repedezett, nedves tapintású, esetleg az ujjaddal könnyedén be tudod nyomni, akkor nagy eséllyel friss. 

Hogyan fogyaszd a karalábét? 

Mivel a karalábé tele van vitaminnal, érdemes elsősorban nyersen fogyasztani. Csíkokra vágva magában fogyasztva, esetleg felkockázva salátában is remekül megállja a helyét. De bátran kedvedre variálhatod: készíthetsz belőle krémlevest, főzeléket vagy meg is töltheted – egyszóval kísérletezz vele bátran!

A friss, zsenge zöldség leveleit is hasznosíthatod! Nyersen összevágva gazdagítsd vele a salátádat, de (túrós) kencékbe is jól passzol, sőt, ízletes pesztó is készíthető belőle. 

Próbáld ki egyik kedvenc karalábés receptünket, a clean töltött karalábét!

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: