Az ecetek elsősorban sokféle felhasználási módjuk miatt váltak világszerte népszerűvé. Gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként is bevethetők, de fogyasztásuk számos pozitív egészségügyi hatást kifejt az emberi szervezetre. A választék széles, mi pedig most összeszedtük a legérdekesebb változatokat.
Már az ókorban is nagy hasznát vették a különféle eceteknek, a rómaiak előszeretettel felhasználták a mindennapi tevékenységeik során. A magyar megnevezése (ecet) latin gyökerekkel rendelkezik, acetum szóból ered, és savanyút jelent. Élelmiszer-adalékanyagként E 260-nal jelöljük.
De mi is az ecet?
Az ecet meghatározása során arra jutottak, hogy ez egy olyan termék, amely élelmiszerek ízesítésére és tartosítására szolgál. A savanyú bor tulajdonképpen maga az ecet vagy ecetkészítmény. Az ecet jellegzetes illatát és ízét az ecetsav adja, nem fogyasztható magában, viszont kiváló kiegészítője lehet bizonyos ételeknek.
Milyen eceteket használhatunk fel kiegészítőként?
Balzsamecet
A húsokhoz, gyümölcsökhöz és salátákhoz remekül passzol a balzsamecet, amely az olasz Modena városából származik. Nagy múltra tekint vissza, hiszen már a 19. században fellelhetők olyan receptek, melyek a balzsamecethez köthetők. A hozzá felhasznált must kizárólag lambruscóból és trebbiano szőlőből kerülhet előállításra.
A színe sötétbarna, majdnem fekete, az állaga sűrű és fényes, míg az illata és íze édeskés. Pácokat és szószokat készíthetünk belőle, eperrel és borral tökéletes párosítást alkot, mivel kihozza a különös ízvilágukat. Legkedveltebb felhasználási módja salátaöntetként ismert, de nemcsak kellemes íze miatt érdemes fogyasztani, hiszen bővelkedik C-vitaminban. Mivel nem tartalmaz nátriumot, mint a legtöbb ízesítő, ezért nem kell attól tartanunk, hogy a fogyasztása növeli a vérnyomást.
Almaecet
Az étkezési ecetek között kétség kívül meg kell említeni az almecetet is, mely a balzsemecethez hasonlóan szintén nagy múltra tekint vissza. Már őseink is előszeretettel használták ételek ízesítésére, de az orvoslásban is nagy hasznát vették. Hippokratész, a világszerte ismert egykori görög orvos például mézzel kevert almaecetet javasolt légúti problémákra, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta.
A gyümölcsborecetek közül az almaecet a legelterjedtebb hazánkban, savtartalma viszonylag alacsonynak mondható a maga 4-5 százalékával. Fogyasztása számos jótékony egészségügyi hatással bír, többek között felgyorsítja az emésztést. Olyan enzimeket aktivál a hasnyálmirigyben, melyek alvó állapotban vannak, így pedig a fehérje lebontásában is döntő szerepet játszik.
https://cleaneating.hu/taplalkozas/az-almaecet-hatasai-es-fogyasztasa/
Az almaecet a kórokozók ellen is bevethető, hiszen bizonyítottan csökkenti a mennyiségüket a szervezetünkben. Fogyasztása esetén létrehoz egy olyan közeget a vékonybélben, ahol a baktériumok nem tudnak elszaporodni, ezzel pedig számos betegség kialakulásának vet gátat.
Gazdag A-, B- és C-vitaminban, továbbá számos ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül kiemelkedik a nátrium, a vas és a magnézium. Erősíti az immunrendszert, valamint jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, amennyiben a főétkezésünk mellé 1-2 teáskanálnyi adagot hozzáadunk belőle.
Rizsecet
Kevés szó esik hazánkban a rizsecetről, holott az íze megkövetelné azt, hogy nagyobb népszerűségnek örvendjen. Talán a leglágyabb, legselymesebb ízvilággal ez az ecet rendelkezik, melynek köszönhetően a japán és a kínai konyha egyik alapvető kiegészítője. Salátaöntetekbe, pácokba és szószokba egyaránt felhasználható.