4 tipp, hogy könnyen menjen a Clean Eating!

Miért olyan nehéz sokaknak egészségesen étkezniük? Hiányzik az akaraterő? Túlságosan szeretik az egészségtelen ételeket? A családtagjaiktól, barátaiktól nem kapják meg a megfelelő támogatást?

Ezek mind jelentős tényezők, azonban a leggyakrabban nem ezek miatt bukik el az ember. Lehet, hogy motiváltak; lehet, hogy nem szeretik az egészségtelen ételek; lehet, hogy megkapják a támogatást szeretteiktől – azonban mégsem megy úgy nekik a diéta, ahogy kéne. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: sokaknak egész egyszerűen nincs idejük ilyenekre.

Hiába beszélnek erről ritkán: mint az élet minden területén, az egészséges étkezésnél is nagyon fontos a megfelelő időmenedzsment – ha nincs meg, könnyen előfordulhat, hogy a kezdeti lelkes fázis után hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy egészséges, laktató ételek helyett vajas kiflit eszünk parizerrel a hűtő előtt állva, mert már nem maradt időnk/energiánk, hogy megfelelő fogást készítsünk magunknak.

Szinte mindannyian jártunk már így. Íme 4 tipp, hogy ezt elkerüljük – nézzük meg, hogyan lehetünk hatékonyak, ha egészséges, tiszta táplálkozásra váltunk.

Inspirálódjunk!

Könnyű azt mondani, hogy mától egészségesen fogunk enni: lelki szemünk előtt megjelennek a csodásan stylingolt ételfotók, olyan tányérokkal, amelyeken dominál a zöld – de egész pontosan mit is fogunk enni? Főtt csirkét rizzsel? Vagy halat salátával? Salátát magában?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az egészséges táplálkozás egyenlő az unalmas ételekkel. Repetitív, ízetlen fogások, patikamérlegen kimért összetevőkkel – számos diéta alapkövei. De nem a Clean Eatingé!

Finom, ízes fogások garmadája vár ránk, ha a tiszta táplálkozásra váltunk – épp ezért fontos, hogy megkeressük a legszimpatikusabb recepteket, és mentsük el őket a kedvencek közé, legyenek ott telefonunkon, tabletünkön, vagy esetleg nyomtassuk ki őket, ha az old-school hívei közé tartozunk.

Itt van például egy nagy kedvenc ebédre vagy vacsorára:

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/carbonara-spagetti

 

És persze az édesség se maradjon ki:

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/dietas-afonyas-sajttorta/

Ha meglátjuk, milyen szuper receptek várnak ránk, akkor máris könnyebb dolgunk lesz – válasszuk ki, miket szeretnénk enni a közeljövőben, és így könnyebb lesz megtervezni étrendünket, nem kell az utolsó pillanatban improvizálnunk.

Keressünk olyan recepteket is, amelyeket pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthetünk, hogy a teljesen kimerült/lusta pillanatokban se kelljen egészségtelen ételekhez nyúlnunk.

Ezzel például biztosan nem lőhetünk mellé:

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/kulonleges-etelek-receptek/garnelarak-basmati-rizzsel/

Ez pedig egyszerű, de szuper reggeli:

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/hazi-granola/

Ha ezzel végeztünk, jöhet a következő pont!

Listázzunk!

Nézzük végig a recepteket, és listázzuk az összetevőket a bevásárláshoz. Készüljünk fel, és inkább végezzünk egy-egy nagybevásárlást, hiszen ezzel időt – és sok esetben pénzt is – spórolhatunk. A legjobb, ha organikus hozzávalókat szerzünk be, akár egyenesen a termelőtől – szerencsére azonban már számos hiperszupermarket észhez tért, így kínálatukban is megtaláljuk a bioételeket, ha nincs időnk több helyre menni.

Vagy ha egyáltalán nem akarunk bevásárolni menni – ami a jelenlegi helyzetben több, mint érthető –, akkor online is beszerezhetjük, amire szükségünk van a kisebb-nagyobb áruházak és termelői boltok kínálatából.

Válogassunk!

Ha beszereztük a hozzávalókat, rendezzük el őket rendszerezve, hogy mindent könnyen megtaláljunk. Csak egyszer kell kialakítanunk ezt a rendszert, utána már jóval egyszerűbb lesz megtartanunk, így sokkal hatékonyabbá válik majd a főzés: ha tudjuk, hová kell nyúlnunk, nem fogunk értékes perceket elfecsérelni keresgéléssel, és nem fogjuk feleslegesen felidegesíteni magunkat.

Figyeljünk a sorrendre!

Talán evidensnek tűnik, mégis sokan nem figyelnek rá: először a fogásnak azon részeit készítsük el, amelyek a legtöbb időt igénylik. Ezek általában a különféle szénhidrátforrások, amelyeket sokáig kell főznünk ahhoz, hogy megfelelőek legyenek. Ha például egy olyan köretről van szó, amelyiket elég előkészítenünk, aztán csak a sütőben kell hagynunk harminc percre, akkor közben foglalkozhatunk a gyorsabb részfeladatokkal. Ha több dolog is készül egyszerre, és több időzítőre is szükségünk van, már találunk olyan applikációkat, amelyekkel egyszerre több, címkével ellátott visszaszámlálót is indíthatunk.

Akkor is igaz a fenti kitétel, ha a leghosszabb ideig tartó rész előkészítése közben nem tudunk mással foglalkozni: mindig érdemes a nehezebb dolgokkal kezdeni, hogy utána már csak a kisebb feladatokkal kelljen bajlódnunk.

Ha a fentiekre odafigyelünk, sokkal hatékonyabbak leszünk – és máris könnyebben megy majd a tiszta táplálkozás.

Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – 7 napos pénzvisszafizetési garanciával!

???? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
???? Kipróbált, bevált mintaétrendek

???? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!

???? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: