A fűszerezés művészet. Egy jól megválasztott fűszer új szintre emelhet egy fogást – de ha rosszul döntünk, teljesen tönkre is tehetjük az ízélményt. Sokan ódzkodnak a különleges fűszerek használatától, és leragadnak a (méltán) klasszikus só-bors kombinációnál, azonban a fűszerekkel sokkal izgalmasabbá varázsolhatjuk ételeinket – mesterséges ízfokozók, extra szénhidrátok, zsírok és plusz kalóriák nélkül.
A legjobb, ha saját magunk termesztjük fűszernövényeinket – csak kis edényre és egy napsütötte helyre van hozzá szükségünk, és meg is kezdhetjük saját fűszerkertünk kialakítását!
Nemcsak egészséges, de fenntartható és pénztárcabarát megoldás!
De milyen fűszereket válasszunk?
Íme 5 szuper fűszer, amelyekkel sokkal változatosabbá tehetjük ételeinket a Clean Eating jegyében!
Koriander
A koriander segít a szem egészségének megőrzésében – és a tökéletes ízélmény elérésben. Leggyakrabban a mexikói konyhaművészetben találkozhatunk vele – de az ázsiai ételeknek is remek kiegészítője. Különösen jól működik a lime-mal és citromfűvel – pácokhoz és szószokhoz szuper választás.
Minden ételhez használhatjuk (leveshez, tojáshoz, salátához, körethez, húsokhoz, tésztához…), arra azonban figyeljünk, hogy csak a főzés végén adjuk hozzá az ételhez, hogy a legjobb ízt érhessük el.
Bazsalikom
A bazsalikom az olasz konyha elmaradhatatlan fűszerének számít – és mindenképp érdemes tartanunk otthon a fűszerből, ha fontos számunkra egészségünk: segít a vérnyomásunk csökkentésében, az immunrendszer erősítésében és csontjaink egészségének megőrzésében – nagy mennyiségben tartalmaz folátot, C-vitamint és kalciumot.
Kiválóan párosíthatjuk a paradicsomos, sajtos, olívás ételekkel.
Menta
A gyomor barátja. Híres bélnyugtató hatásáról, és segítséget nyújt az emésztési zavarok ellen – mindemellett pedig C-vitaminban, vasban és kalciumban is gazdag.
Az ázsiai konyhában gyakran találkozhatunk vele – de akár egy pohár jéghideg vizet vagy limonádét is feldobhat vele. Na meg persze a mojitóról se feledkezzünk meg!
Metélõhagyma (snidling)
A metélőhagyma segít az immunrendszer erősítésében és az egészséges vérkeringés kialakításában – ha épp lábadozunk, segítségével akár gyorsabbá is tehetjük a felépülési folyamatot.
A snidling kitűnően megy a burgonyához (gondoljunk csak a snidlinges csipszek népszerűségére), de a tojáshoz, paradicsomhoz, salátához vagy levesekhez is remek választás. Hagyma helyett is használhatjuk, ha enyhébb, kevésbé intenzív ízre vágyunk.
És persze ezt a snidlinges receptet is érdemes kipróbálnunk:
https://cleaneating.hu/recipe/citrusos-joghurtban-pacolt-csirkemell/
Petrezselyem
A petrezselyem egy antioxidánsokban és K-vitaminban gazdag fűszer, amely könnyebbé teszi csontjaink egészségének megőrzését és a véralvadásgátlást.
Szuper választás minden sós ételhez – és számos salsa szósz alapjául szolgál.
Ebben az ínycsiklandó receptben is szerepel:
https://cleaneating.hu/recipe/sult-pisztrang-bulgurral/
A fenti fűszerekkel még változatosabbá és egészségesebbé tehetjük Clean Eating étrendünket!
Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – 7 napos pénzvisszafizetési garanciával!
? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
? Kipróbált, bevált mintaétrendek
? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!
Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-