5 teafajta a betegségek távoltartására!

Az őszi hónapokkal az emberi szervezet jobban ki van téve a betegségeknek, így a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele létfontosságú. A tea amellett, hogy ízletes és népszerű ital hazánkban, számos jótékony hatással bír, hiszen fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonsága miatt a fogyasztása esetén könnyebben ellenállunk a szervezetünket támadó kórokozóknak.

A tea világviszonylatban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen elképesztően változatos ízesítéssel lehet fogyasztani, így szinte mindenki megtalálja magának azt a fajtát, ami kedvére való. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy a tea rendkívül sok pozitív hatással bír, hiszen antioxidáns hatása mellett fertőtlenítő szerepe is van, így például gátat vet a szájban a fogszuvasodásnak.

Azoknak is jó hírrel szolgálhatunk, akik magas vérnyomással küzdenek, hiszen a teafogyasztás bizonyítottan csökkenti ennek az egészségügyi problémának az elfordulását, továbbá a szívinfarktus előfordulása is alacsonyabb azoknál, akik napi szinten élnek a teázás nyújtotta lehetőséggel. Végül pedig a koleszterinszint kordában tartására is javallott egy-egy gőzölgő bögrét a kezünkbe fogni.

Betegségek elleni védekezés

Mely teafajták a legjavallottabbak megbetegedés esetén?

Zöld tea

A zöld tea található meg a tea-piramis csúcsán, ugyanis ez a fajta csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát. Egyes kutatók úgy vélik, hogy jelentős vérnyomáscsökkentő hatással bír a fogyasztásuk, ugyanakkor élénkítő tulajdonságára is felhívták a figyelmet. A bőr szépségének megőrzését talán a zöld tea segíti a leginkább, de a zsírégetést is elősegíti, valamint a mentális egészséget is megóvja.

Kamillatea

Megfázás és egyéb megbetegedés esetén gyakran előfordul, hogy az emberi szervezetet gyulladások gyengítik, ilyenkor célszerű kamillateát fogyasztani, ugyanis ez segíti a fertőződés visszaszorítását. Habár ez nem kapcsolódik szorosan a prevencióhoz, de a haj egészségét szintén hivatott megőrizni, ráadásul még kamillából készült szemcsepp is létezik, így a látásunk megóvását is segíti.

Csipkebogyó tea

Ha gyulladáscsökkentésről van szó, a csipkebogyó tea szintén felveszi a versenyt a megbetegedéssel, de azért is szorgalmazzuk a fogyasztását, mivel ebben a fajtában található meg az egyik legtöbb vitamin a teák közül. Gazdag C-vitaminban, de jelentős mennyiségű A-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A torokfájást és köhögést enyhíti, míg az immunrendszerünket erősíti.

Változatos teák

Levendula tea

Az őszi, téli időszak a sötétebb hónapok okán sokkal stresszesebb, mint a tavaszi, nyári időszak, a levendula tea pedig kiváló stresszoldó. Fogyasztása javítja a kedélyállapotunkat, valamint lefekvés előtt segít hamarabb álomba szenderülni. Görcsoldó hatása is ismert, továbbá reumás fájdalmakra is remekül használható.

Csalántea

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a csalántea, hiszen méregtelenítő hatása miatt szinte mindenki számára javasolt a fogyasztása, azonban fontos észben tartani, hogy nagyobb mennyiségben már káros is lehet. Nagyjából másfél deciben határozták meg a határt, így érdemes ennél a mennyiségnél többet nem inni. Vese- és hólyagkő kialakulásának megelőzésére szintén a csalántea a tökéletes választás.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom