5 tipp, hogy könnyen elkezdd a Clean Eatinget!

A kezdet mindig nehéz. Nincs ez máshogy a Clean Eating esetében sem – de megéri megtenni az első, kissé bátortalan lépéseket, mert fantasztikus változások várnak ránk. Jobb lesz a közérzetünk, eltűnnek a felesleges kilók és egész egyszerűen jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ha tisztán táplálkozunk. Érdemes tehát belevágni, hiszen apránként azt vesszük majd észre, hogy megváltozik életünk – és minden sokkal jobb lesz.

De hogyan kezdjünk neki? Hogyan álljunk át a rendszertelen, nassolásokkal teli étkezésről a Clean Eatingre? Íme öt tipp, hogy megkönnyítsük a kezdeti lépéseket.

5. Ne törekedjünk elsőre a tökéletességre!

A maximalizmus tud néha hasznos lenni, de sokszor inkább káros – étkezés esetében pedig szinte mindig az. Ne akarjunk rögtön teljesen tökéletesen étkezni; hagyjunk magunknak teret hibázni, mivel ez szinte kiküszöbölhetetlen. Ha nem teszünk így, a túlzottan szigorúság és teljesítménykényszer szorongással és önostorozással jár – vagyis pont ellenkező célt értünk el, mint szerettünk volna.

A lényeg, hogy figyeljünk oda az alapelvekre, és ne essünk kétségbe, ha nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztük – mert sokszor lesz ilyen.

4. Számoljunk!

Ha fogyni vagy izmosodni szeretnénk, az első lépés, hogy kiszámoljuk a számunkra ideális kalóriamennyiséget – így tudjuk meg, mennyit ehetünk naponta (vagy hetente/havonta). Ezt könnyen megoldhatjuk, már számos online kalkulátort találunk, amelyek segítségével egyszerűen megtudhatjuk az ideális napi kalóriabevitelt súlyunk megtartásához. Ebből vonjunk le 500-at, ha fogyni szeretnénk – és adjunk hozzá ugyanennyit, ha izmosodni/hízni.

3. Tervezzünk előre!

Próbáljunk meg egy kicsit előre gondolkozni – készüljünk fel receptekkel az elkövetkező napokra. Az is szuper, ha előre elkészítünk néhány fogást, de tökéletes megoldás, ha keresünk néhány jól bevált, pofonegyszerű és villámgyorsan elkészíthető Clean Eating-étrendbe illeszthető ételt, és mindig úgy vásárolunk be, hogy a hozzávalók mindig ott legyenek a hűtőnkben, hogy bármikor elkészíthessük őket.

2. Kísérletezzünk!

Persze azért ne elégedjünk meg az unalmas fogásokkal – keressünk új, izgalmas ízeket! A Clean Eating erre rengeteg lehetőséget ad – bátran kipróbálhatjuk számos nemzet ízvilágát, és nem kell ehhez megszegnünk a tiszta táplálkozás alapelveit. A minőségi hozzávalók kiválasztása a lényeg – ha ez megvan, rengeteg lehetőségünk nyílik, és rengeteg ínycsiklandó étel vár ránk.

1. Élvezzük!

Ne akarjunk görcsösen mindig tisztán étkezni – a lényeg, hogy erre törekedjünk, de közben ne feledkezzünk el az élet élvezetéről sem. Ne kínozzuk magunkat ízetlen ételekkel, és ne sanyargassuk testünket túlzottan alacsony kalóriatartalmú diétával – a Clean Eating lényege, hogy finom, laktató és egészséges ételeket együnk, amelyektől jól élvezzük magunkat, és ennek az egésznek az a célja, hogy jobbá tegye életünket. Úgyhogy ne gondoljuk túl – csak élvezzük!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: