8 Clean étel, amiben rengeteg a C-vitamin

A mostani időszakban különösen fontos, hogy megerősítsük immunrendszerünket, és megfelelő mennyiségű vitamint juttassunk szervezetünkbe – lehetőleg természetes forrásból.

Szerencsére ezt a Clean Eating keretein belül könnyen megtehetjük, hiszen a tiszta táplálkozás alapköveihez tartoznak a gyümölcsök és a zöldségek, és számos zöldség és gyümölcs tartalmaz kiemelkedő mennyiségben C-vitamint.

De milyen mennyiségben érdemes C-vitamint fogyasztanunk?

A minimális mennyiség napi 60 milligramm – ez azonban tényleg csak annyi, amennyi a skorbut elkerüléséhez elégséges, próbáljuk meg ennek többszörösét bevinni naponta, hogy elkerüljük az izombántalmakat, izomsorvadást; kevésbé legyünk fogékonyak a fertőzésekkel és gyulladásokkal szemben; ne legyünk vérzékenyek és gyorsan gyógyuljanak sebeink.

A C-vitamin emellett a bőrünkre, fogínyünkre, fogainkra és csontjainkra is jótékony hatással van – amennyiben megsebesültünk vagy műtétünk volt, érdemes naponta 1000 milligrammnyi C-vitamint fogyasztanunk.

De melyek azok a Clean gyümölcsök és zöldségek, amelyekkel elégséges C-vitamint juttathatunk szervezetünkbe?

Íme 8 tuti választás!

Narancs

A narancs egy aránylag olcsó és népszerű választás – ami nem mellesleg nagyon egészséges és finom. Egy narancs átlagosan 70 milligramm C-vitamint tartalmaz. Fogyaszthatjuk ételként vagy csinálhatunk belőle narancslét is – kerüljük viszont a feldolgozott, cukrozott bolti gyümölcsleveket, inkább facsarjuk magunk.

Grapefruit

A grapefruittal hasonló a helyzet, mint a naranccsal – azonban kevesen gondolnák, hogy egy átlagos méretű grapefruit még több C-vitamint tartalmaz: egy darab elfogyasztásával 88 milligramm C-vitaminhoz jut szervezetünk. Szintén fogyasztható ételként és italként is – hasonló feltételekkel, mint a narancs.

Brokkoli

A diétázóknak nem kell bemutatni a brokkolit – azonban a legtöbb nem fogyókúrás étrendből hiányzik a zöldség, pedig egy méretesebb fej több mint száz milligramm C-vitamint tartalmaz. Ha brokkolit fogyasztunk, érdemes párolva elkészíteni, ugyanis a főzés során a legtöbb vitamin és ásványi anyag távozik.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/fitness_dieta_receptek/clean-brokkoli-kremleves/

Karfiol

Ugyanez a helyzet a karfiollal: egy kisebb adag C-vitamin-tartalmaz 54 milligramm – de mellett rengeteg élelmi rostot is tartalmaz, ami fontos a megfelelő anyagcsere-folyamatok biztosításához. A főzés helyett itt is inkább válasszuk a párolást a brokkolinál említett okok miatt.

Kivi

Kicsi a kivi, de erős: egy átlagos méretű kivigyümölcs körülbelül 64 milligrammnyi C-vitamint tartalmaz – mindemellett pedig tápanyagtartalma is magas, kalóriatartalma pedig roppant alacsony (egy darab kivi átlagosan 42 kalóriát tartalmaz), ezért diétázók számára is kitűnő választás.

Petrezselyem

Kevesen gondolnak a petrezselyemre ételként, inkább fűszerként vagy díszítésre használják – pedig nagyon egészséges zöldség, tele vitaminokkal. Egy csészényi aprított petrezselyem C-vitamin-tartalma körülbelül 80 milligramm – de emellett K-vitaminban is dúskál, ami elengedhetetlen csontrendszerünk épségének megőrzéséhez.

Kelbimbó

100 milligramm C-vitamin egy csészében – a kelbimbó is remek választás, ha megerősítenénk immunrendszerünket. A korábban említett zöldségekhez hasonló a kelbimbó esetében is próbáljuk meg elkerülni a főzést, inkább vágjuk félbe, és süssük meg kis mennyiségű extra szűz olívaolajon, lassú tűzön, hogy megőrizzük a magas vitamintartalmát.

Papaya

A papaya egy kifejezetten lédús gyümölcs: 90 százaléka víz, úgyhogy a dinnyefélékhez tartozó gyümölcs tökéletes választás, ha diétázunk – meg amúgy is, mivel nagyon finom, és rengeteg vitamint tartalmaz.  Egy papaya elfogyasztásával körülbelül 168 milligramm C-vitamint juttathatunk be szervezetünkbe – szintén jelentős mennyiségű A-vitamin mellett. Egyedüli hátránya, hogy néha nehéz beszerezni – de ha van rá lehetőségünk, mindenképpen érdemes!

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: