Az édesburgonya egy kifejetten diétásnak számító, rostokban és számos tápanyagban gazdag, szuper gyökérzöldség. A zöldségek közül az egyik legtöbb vitamin benne található. Óriási A-vitamin bomba, bőrfiatalító és szemerősítő hatású. (Egy ekkora adag például fedezi az A-vitamin napi szükségletének közel 400%-át ) Szénhidráttartalma viszont alacsony, és jórészt rostokbol áll, ezért glikémiás indexe alacsony. Ezért is szeretjük annyira 🙂 Készíthetünk belőle sültkrumplit, chipset, tehetjük mindenféle süteményekbe (ezekről recept itt: édesburgonya receptek), ééééééés készíthetünk belőle nagyon finom diétás burgonyapürét is 🙂 Ma ez fog elkészülni, az élvezeteket pedig megkoronázzuk egy különlegesen ízesített csirkemell sülttel.
A sült ugyanis pesztóval készül, de nem akármilyen pesztóval! A zöld krémet ezúttal rukkolából készítjük. Csak röviden: a rukkola másik kedvencünk, mely emésztést segítő hatásával azt is leveszi a lábáról, aki nem szereti. Pikáns, csípős mustárszerű íze miatt nem csak salátákban használhatjuk, de gondolhatunk rá fűszerként is. Egy isteni fogás tehát adott: rukkolapesztó, csirkemell, édesburgonya…nyami 🙂 Elkészítése egyszerű, viszonylag olcsó, így a mindennapok kedvence is lehet.
Rukkolapesztós csirke édesburgonya pürével
Hozzávalók
A csirkéhez
- 400 g csirkemell filézve
- 70 g rukkola
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl olívaolaj
- 2 evőkanál fenyőmag vagy napraforgó / hántolt mandula
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
- 1 teáskanál citromlé
Az édesburgonyapüréhez
- 400 g édesburgonya
- 2.5 dl kókusztej 100%-os
- 0.5 teáskanál só
- 1 csipet cayenne bors
- 0.5 teáskanál fehérbors
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés
- Első lépésként melegíts elő egy sütőt 250 fokra. Az édesburgonyát hámozás és zsiradék NÉLKÜL kezd el sütni. Vastagságtól függően 25-40 percig. Villával ellenőrizd és akkor kell kivenned, ha már belül is szép puha. Érdemes picit előre dolgozni vele, mert amikor elkészült 10-15 percig hagyni kell hűlni, hogy a pürét elkészíthesd.
- Amíg az édesburgonya sül készítsd el a rukkolapesztót. A rukkolát mosd meg és egy aprítógéppel krémesítsd össze az összes többi hozzávalóval együtt. (Ha igazán ínyenc vagy a fenyőmagot előzőleg megpiríthatod). Fenyő mag helyett készítheted hántolt napraforgómaggal, vagy mandulával is.
- Egy csirkemellet enyhén sózd meg és kevés kókuszzsíron kezd el sütni úgy, hogy fél percenként megfordítod. Az utolsó két percben alacsonyabb lángon süsd és kend meg az előzőleg elkészített rukkolás pesztóval, hogy picit egybesüljön az ízével.
- Ha elkészült az édesburgonya és már picit le is hűlt, akkor szedd le a héját, tedd egy nagyobb tálba, adj hozzá a kókusztejet, a fűszereket és habverővel dolgozd krémesre. Kókusztejnél fontos, hogy valódi, 100%-osat használj. Tehát a sűrű kókusztejet, a kókuszitalok és "light" hígítmányok nem alkalmasak. (Ha szereted, nyugodtan elkészítheted joghurttal is.)
- Tálalás előtt a csirkét kend meg vastagabban a maradék rukkolapesztóval. Fogyaszd önmagában ebédre bármikor, vagy diétán kívül vacsorára, Vedd figyelembe, hogy ebben a receptben megadott mennyiségek 2 nagy (férfi) adagra vontakoznak és neked esetleg kisebb adagra lesz szükséged.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]