A pizza az egyik legkedveltebb étel a világon. Nem hiába, végtelen számú ízesítésben készíthető és viszonylag egyszerű elkészíteni. Kivéve, ha kerülöd a glutén, akkor a megfelelő tészta elkészítése bizony elég nehézkes. Mi ugyan már hoztunk pár receptet, mint például ezt a karfiolból készült pizzatésztát, de most sikerült elkészíteni egy újabb alternatívát, ami a korábbiakkal alaposan felveszi a versenyt. Ez a tészta nem levegős és egyáltalán nem morzsálódik, sőt meglepően rugalmas, így garantáltan nem fog szétesni. A gluténmentes csodatészta azonban szénhidráttól és zsírtól nem mentes, így fogyasztását leginkább ebédidőben javasoljuk.
Lisztmentes pizza
Hozzávalók
A tésztához
- 85 g tápióka liszt
- 55 g kókuszliszt
- 1 db tojás
- 1.5 dl kókusztej
- 40 g kókuszzsír
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
Feltét (opcionális)
- 1/2 doboz paradicsom
- 2 db paradicsom
- 1/4 db kaliforniai paprika
- 100 g mozzarella (light)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- só
- 1 evőkanál sörélesztő pehely
Elkészítés
- Keverd össze a por állagú hozzávalókat: a tápióka lisztet a kókuszlisztet. Adj hozzá sót és fokhagymagranulátumot is. Utóbbit azért szeretem hozzáadni, mert a sok kókusztermék édeskés ízét ellensúlyozza.
- Egy lábasban melegítsd fel a kókusztejet, a kókuszzsírt, és némi vizet.A víz mennyisége nem egzat. Attól függ mennyire sűrű kókusztejet használsz. Én elég sűrű, 68%-osat használtam amihez kb. másfél deci víz kellett.
- Egy tojást verj fel. A kókusztejes meleg folyadékot a felvert tojással egymás után (!) add hozzá a lisztkeverékhez és keverd addig amíg ragacsos, közepesen sűrű tésztát kapsz.
- Egy sütőt melegítsd elő 250 fokra alsó-felső sütésre. Egy tepsit bélel ki sütőpapírral, majd öntsd ebbe a tésztát és egy spatula segítségével egyengesd kör alakúra. A feltét nélkül süsd 6-7 percig, majd jöhet a feltéttel együtt is 6-8 percre.
- Természetesen innentől a feltét kérdése rajtad áll.. Én pizzaalapként főtt, hámozott paradicsomot nyomkodtam szét és sóval, valamint a fennmaradó fűszerekkel ízesítettem. Erre paradicsomszeletek és apróra vágott kaliforniai paprika került. Mindezt alaposan megszórtam sörélesztővel és karikázott light mozzarellával koronáztam meg. (A tápanyagértékek ezzel a feltéttel lettek kalkulálva). A sütést 2-3 percnyi grillfokozattal fejeztem be.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]