A tökéletes szejtán

A szejtán, más néven búzahús az egyik legtökéletesebb alapanyag a vegán húspótlásra. Fehérjetartalma brutális, mely a legjobb minőségű húsokéval vetekszik, ugyanakkor szinte nem tartalmaz sem szénhidrátot sem zsírt. De ami a legjobb, hogy állaga megtévesztésig hasonlít a húsra, ezért gyakorlatilag bármilyen húsos receptben használhatjuk, legyen az sült, rántott, vagy darált hús, vagy persze szaftos raguk, vagy pörköltek. Sőt ez az alapanyag tökéletesen alkalmas akár vegán kolbász elkészítésére is. Persze csak akkor, ha megfelelően készíted el. Receptünket ezért részletes fázisfotókkal hoztuk el nektek, hogy Te is elkészíthesd otthon ezt a remek húshelyettesítőt. Mivel a szejtán fő alapanyaga a búzafehérje, ez nem gluténmentes, azonban ez ne aggasszon, hacsak nem vagy gluténérzékeny.

Szuper diétás, vegán receptünkkel most nyers szejtánt készíthetsz, azaz egy alapanyagot, melyet millió módon használhatsz és lefagyasztva akár egy évig is tartósíthatsz. De légy résen, mert hamarosan hozunk egy isteni vegán brassói receptet, amiben kipróbálhatod. (Update: Íme, megérkezett a Vegán Brassói recept)

Vegán nyers szejtán

A tökéletes szejtán

Előkészület: 50 minutes
Elkészítés: 50 minutes
Típus: Főétel, Vacsora
Konyha: Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 6 adag
Kalória: 117kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 150 gramm búzasikér
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál pirospaprika (őrölt)
  • 1/3 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 liter clean alaplé
  • 2 teáskanál szójaszósz (fermentált)
  • 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1 teáskanál vöröshagyma por

Elkészítés

  • Egy nagy tálban a száraz összetevőket alaposan elkeverjük.
  • A szójaszószt elkeverjük 1.5 dl vízzel. Ez azért kell, mert a szejtánnak a pirospaprikával együtt hús szerű szint ad. Egyébként hófehér lenne, de mellesleg az ízét és pozitívan befolyásolja. Ezt a vizet kis adagonként hozzáadjuk a keverékhez úgy, hogy közben golyószerű tésztát gyúrunk. Ha esetleg többet venne fel 1-2 evőkanál tiszta vízzel pótolhatod. Az így alakult golyót párszor gyúrd át, mert ettől alakul ki húsos állaga, majd tedd félre lefedve 10 percre és nem többre.
  • Amíg a nyers szejtán pihen egy lábasban 2 liter clean alaplét egy gerezd felszeletelt fokhagymával és némi sóval felforralunk. (Itt mindig elmondom, hogy a clean alaplé, leszűrt zöldségleves, melyet mi praktikusan fagyasztva tárolunk.) Ha nincs alaplé kéznél, akkor sima víz is jó, de érdemes némi zöldséggel és fűszerekkel feltúrbózni.
  • A forró alaplében a szejtánt 15 percig fűzzük, közben pár alkalommal átforgatva, hogy ne tapadjon le a lábas aljára. 15 perc elteltével kivesszük, egy szűrőben picit kinyomkodjuk belőle a vizet, majd felvágjuk kb. 2 centis egyforma szeletekre.
  • A szeleteket azonnal a főzővízbe, ahol további 10 percig kell főzni.
  • Ha letelt a 10 perc a szeleteket kivesszük és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Miután kihűlt azonnal használható bármilyen hús pótlására.
  • Hogyan használd fel? Megfelelő fűszerezés után kiváló szeletelt, kockázott, vagy darált formában bármilyen húsos recept pótlására. amire ügyelj: sütésnél mindig kicsit több zsiradékot adj hozzá, mert zsírtartalma nincs. Ragus, vagy pörkölt-jellegű étel készítésénél pedig mindig adj hozzá picit több vizet, mivel a hússal ellentétben nem ereszti, hanem megköti a vizet.

Notes

Tipp: A nyers szejtán ízét módosíthatod a főzőlé fűszerezésével, érdemes kísérletezgetni. Az állagát pedig a szódabikarbóna mennyiségével. (Kevesebb szódabikarbónával rágósabb búzahúst kapsz).Sokan zsiradékot is kevernek hozzá, ennek viszont nincs értelme, mivel főzés során teljesen elhagyja a búzahúst.

Tápanyagok

kalória: 117kcal | szénhidrát: 1g | fehérje: 27g | zsír: 1g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

Szeitán a növényi húspótló

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: