A legtöbb ember túl kevés vitamint fogyaszt. A legtöbben a szükséges beviteli vitaminmenyiségnek a töredékét sem viszik be szervezetükbe – ez pedig könnyen az immunrendszer legyengüléséhez vezethet, így gyorsan kialakulhatnak akár komoly betegségek is. Azt pedig talán nem kell ecsetelnünk, hogy a jelenlegi vírushelyzetben kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű vitamin bevitele – és a mennyiség mellett a minőségre is ügyelnünk kell.
Természetesen sokan szednek vitaminokat tabletták, kapszulák, pezsgőtabletták formájában – azonban ezeknek sokszor csak kis százalékuk szívódik fel, és gyakran nem olyan jó minőségűek, mint a természetes vitaminforrások.
Szerencsére a Clean Eating-ételek közt rengeteg olyan étel akad, amely dúskál a vitaminokban, és emellett nagyon finom és laktató ételeket készíthetünk belőlük.
A tiszta táplálkozás mindig kitűnő választás, hiszen egy egyszerűen követhető, rugalmas, könnyen betartható rendszerről beszélünk, amelyet igényeink és életmódunk szerint alakíthatunk – ha allergiásak vagyunk valamilyen ételre vagy nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, a Clean Eating-ételek közt akkor is megtaláljuk számításunkat.
De milyen Clean Eating-ételeket fogyasszunk, ha sok-sok vitamint szeretnénk a szervezetünkbe juttatni?
Ha C-vitamin, akkor gyümölcsök és zöldségek!
Az nem titok, hogy a zöldségek és a gyümölcsök remek vitaminforrásnak számítanak – ha pedig C-vitaminra van szükségünk, bátran pakoljuk tele kosarunkat velük a bevásárlásnál! A különféle erdei gyümölcsök (például a málna vagy az eper), a brokkoli, a paprika, az ananász, a kiwi és a kelbimbó például kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ráadásul rendkívül alacsony a kalóriatartalmuk, így bátran helyet kaphatnak egy fogyókúrás Clean-étrendben is!
Ha D-vitaminra van szükségünk, akkor – amellett, hogy próbáljunk meg minél több időt tölteni a napon – együnk halat!
A halételek a Clean Eating alapkövei közé tartoznak: a kiemelkedő D-vitamin tartalmuk mellett (amely elengedhetetlen az erős immunrendszer kiépítéséhez) különféle telítetlen zsírsavakban is rendkívül gazdagok – egyes halfajták, például a lazacfélék és a vöröstonhalak nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavat is, amely – az immunrendszer megerősítése mellett –a szív- és érrendszeri betegségek az ízületi problémák, az allergiák és az asztma legyőzésében is segítenek.
A hidegvízi halak emellett A-vitaminban is gazdagok, amely – több közt – a tüdő működése mellett a haj, köröm és fogak szépségének megőrzésében is jelentős szerepet játszik.
A C, a D és az A-vitamin mellett ne feledkezzünk meg a különféle B-vitaminokról és az E-, valamint a K-vitaminról sem: szerencsére ezeket könnyen a szervezetünkbe vihetjük, ha sovány húsokban, halakban, tejtermékekben, tojásban, magvakban, hüvelyesekben, gabonafélékben és zöldségekben gazdag diétát követünk.
Vagyis tisztán étkezünk.
Íme egy szuper fehérjebomba tele vitaminokkal, amit könnyen elkészíthetünk:
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/fitness_dieta_receptek/testepitok-salataja/
Vitaminraktárunk újratöltése könnyű feladat, ha Clean Eatingre váltunk – finom, élvezetes és egészséges ételeket fogyasztva erősíthetjük immunrendszerünket!