Azok a zsírok, amelyekben nagy a telítettség aránya, szobahőmérsékleten kemények, és főleg állati zsírokból származnak (vaj, zsír, sajt, felvágottak), de ide tartozik a pálmazsír is. Azok a táplálékok, amelyek ilyen zsírokból jönnek létre, megtalálhatók a kétszersültekben, süteményekben, kalácsokban.
A telített zsírsavak (mint például a palmitinsav) nem tartalmaznak kettős kötéseket vagy más funkciós csoportot a karboxilcsoporton kívül. Azaz az omega-szénatomhoz három (CH3–), a többihez (a karboxilcsoport szénatomját kivéve) kettő-kettő hidrogénatom (–CH2–) kapcsolódik. A telített zsírsavak egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé, így lehetővé teszik az élőlényeknek (elsősorban az állatoknak), hogy zsír formájában nagy mennyiségű energiát raktározzanak viszonylag kis helyen.
A telített zsírsavakat tartják a szívbetegségek okozóinak, mert ezek növelik a teljes koleszterin és az LDL-koleszterin szintjét a vérben. A telített zsírsavak fogyasztása a következő betegségeket eredményezheti: túlsúly, érelzáródás, magas koleszterinszint, szív- és érproblémák, férfiaknál merevedési zavarok. Egészségünk érdekében szorítsuk minimálisra ezen zsírok bevitelét! Kerüljük a vajakat, margarinokat, bármit ami pálmazsírt tartalmaz és a zsíros húsokat.
Fajtái:
- Ecetsav
- Propionsav
- Vajsav
- Valeriánsav
- Kapronsav
- Önantsav
- Kaprilsav
- Pelargonsav
- Kaprinsav
- Undekánsav
- Laurinsav
- Tridekánsav
- Mirisztinsav
- Pentadekánsav
- Palmitinsav
- Margarinsav
- Sztearinsav
- Nonadekánsav
- Arachinsav
- Heneikozánsav
- Behénsav
- Trikozánsav
- Lignocerinsav
- Pentakozánsav
- Cerotinsav