Vargánya, a gombák királya! Ezért érdemes fogyasztani…

Az erdei gombák koronázatlan királya rendkívül ízletes táplálék a gasztronómia szerelmeseinek, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében is gazdag. Sokféleképpen el lehet készíteni, és most van a szezonja. Íme, ezért, illetve így érdemes fogyasztani a vargányát!

A tévhittel ellentétben a vargánya nem őszi gomba, hanem sokszor júliusban és augusztusban lehet rátalálni egy-egy kiadós eső után tölgyerdőkben, bükkerdőkben vagy akár tűlevelű erdőkben is. Gyorsan elöregszik, hőmérséklettől függően előfordul, hogy csupán néhány napot él, így aki a felkutatására indul, annak résen kell lennie.

Fiatalkorában könnyű összetéveszteni más gombákkal, így szedése esetén mindenképpen javallott bevizsgáltatni gombaszakértőkkel, mielőtt nekilátnánk elkészíteni otthon. Nagy előnye, hogy sokféleképpen lehet elkészíteni, ráadásul ecetben történő tartósítása esetén hosszú ideig eláll, különleges íze miatt pedig világszerte nagy népszerűségnek örvend.

Vargánya, az erdei gombák királya!
Vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék

Hogyan érdemes fogyasztani?

Magyarországon az egyik legkedveltebb elkészítési formája a gombakrémleves, de különféle mártásokban is gyakran asztalra kerül, steak mellé kifejezetten jó párosítás, illetve párolva különféle húsok mellé rendszerint felszolgálják. A vegetáriánus életmódot folytató embereknek is tökéletes választás, hiszen tojásrántottában, illetve rizottóban is remek ízélményt ad a fogyasztása.

Ha pedig ez sem lenne elég, gondoljunk csak a rántott gombára, ami könnyen elkészíthető főétel, rizzsel, esetleg a szigorúbb diétát követők számára bulgurral ideálisan tálalható. Azok számára, akik nem a hagyományos elkészítési módokat részesítik előnyben, a vargánya kiszárítva fűszerként is használható, igazi magyaros ételhez, a pörkölthöz javallott kiegészítőként használni.

Vargánya család, a fotót Kiss András készítette
Vargányák a természetes közegükben

Edzés mellé vargányagomba? Jó választás!

Amennyiben valaki formás alakot szeretne, esetleg izmot akarna építeni, a fehérjében gazdag táplálkozás kulcsfontosságú tényező az átalakulás folyamatában. A vargánya pedig remek választás nekik, hiszen 100 grammja 7,4 gramm fehérjét tartalmaz, illetve kis mértékben telített zsírokból áll.

Mindemellett B1-, B2-, B5- és B9-vitaminok találhatóak benne, továbbá a szervezetünk számára fontos ásványi anyagok szerepe sem elhanyagolható a vargányában. Fontos azonban kiemelni, hogy főzése esetén a vitamintartalma lecsökken, ugyanakkor lehet nyersen is fogyasztani.


Csatlakozz a Clean Eating zárt Facebook-csoportjához!


Amennyiben kicsit eltekintünk a táplálkozástól, igazán sajátos élményt biztosít az erdőjárás egy kis gombaszedéssel párosítva, így ez egy igazán különleges program a családnak, a természet kedvelőinek, esetleg azoknak, akik a munkájukból kifolyólag sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Ha ősz, akkor nemcsak gesztenye, de gomba is kerüljön az asztalra!

Ha szeretnél velünk felkészülni a nyárra, várunk a Clean Eating Életmódprogramban most csak 90 Ft-ért!

  • 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
  • Kipróbált, bevált mintaétrendek
  • 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
  • Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: