Sok helyről halljuk, hogy a halfogyasztás rendkívül jótékony hatással bír az emberi szervezetre. A halak értékes zsírsavat, vitaminokat és fehérjét tartalmaznak, ráadásul diétába is könnyen beilleszthető a fogyasztásuk. A hazai süllő ritkaságszámba megy, pontyot ellenben könnyen kaphatunk. Megpróbáltuk összeszedni a leghasznosabb információkat.
Magyarországon nagy tradíciója van a horgászatnak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az engedéllyel rendelkező pecások száma a népesség arányához viszonyítva a mi országunkban az egyik legmagasabb. Jelenleg nagyjából 700.000 horgászt tartanak számon idehaza a közel 10 millió lakosra, ami elképesztő szám, igaz, azok is szerepelnek ebben az összesítésben, akik csupán alkalmanként élnek a halfogás lehetőségével.
Miért érdemes halat fogyasztani?
A halak húsa könnyen emészthető, értékes zsírokat és vitaminokat tartalmaz, ráadásul egy átlagember fehérjeszükségletét is fedezheti, ha elegendő mennyiségben visszük be a szervezetünkbe. A pajzsmirigyre jódot, míg a szívműködésre és az erek egészséges állapotának megőrzésére jótékonyan ható omega-3 zsírsavat tartalmaz.
A halhús bővelkedik A- és D-vitaminban, de B12-vitamin is található benne gazdagon. Előbbi kettő a látás egészséges megőrzését és az immunrendszer normál működését hivatott fenntartani, míg utóbbi fogyasztása terhesség, szoptatás, esetleg vegetáriánus életmód folytatása kifejezetten javallott, továbbá a vér normál koleszterinszintjének fenntartását is segíti.
A magyar halak királyai!
A süllő fehérhúsú halfajta, kevés benne a szálka, a sügérfélék családjába tartozik, ragadozó, élő és elpusztult halakkal is táplálkozik. Általában kifilézik, de sokan bőröstől fogyasztják, ám ilyenkor az apró pikkelyeit el kell távolítani. A pofahúsa a legízletesebb része, be kell irdalni, célszerű fűszerezni, rántva és sütve is lehet fogyasztani.
A magyar süllő idehaza ritkaságszámba megy, ugyanis a jelentős része elmegy exportba, akárcsak a magyar liba. A Dunán, a Tiszán és a Balatonon is lehet rá horgászni, ám amennyiben vásároljuk, úgy oda kell figyelni a csomagoláson feltüntetett eredetére, ugyanis sok esetben külföldről behozott süllőket árulnak, magyar termékhez nehéz hozzájutni, ugyanis csupán horgászok foghatják ki, halászat nincs.
Diétába ideális a süllőfogyasztás, mivel rendkívül alacsony a zsírtartalma, könnyen emészthető a húsa, sütőben elkészítve pedig nincs sok munkája a szakácsnak vele. Érdemes hozzá citromlevet fogyasztani, ez ugyanis kihozza az ízeket. Édesburgonya, esetleg köles mellé kiváló választás.
Ponty!
A pontynak zsírosabb a húsa, ugyanakkor ezt is lehet filézni, illetve patkóként megsütni: ebben az esetben megpucolása után csíkokat kell levágni belőle keresztbe, amelyek patkó alakúak lesznek, erről kapta a nevét. Közkedvelt fogyasztási formája a halászlé, mivel a zsírosabb halfajták közé tartozik.
Csatlakozz a Clean Eating zárt Facebook-csoportjához!
A magyar gasztronómia azonban nem csak a kivételes halászlevéről ismert, hiszen a Rácpontyot tartják az egyik legmagyarosabb halételnek. Paradicsomos, paprikás, tejfölös elkészítési módja igazi remekműnek számít idehaza, ráadásul különféle mártásokkal, mint például kapormártással és tartármártással fel lehet dobni a halételek „királyát”.
Együnk halat minél gyakrabban!
A halfogyasztásnak különösképpen karácsonykor van nagy divatja, azonban érdemes ilyenkor odafigyelni arra, hogy a 4-5 kilós pontyoknak már zsírosabb a húsuk. A fajtái közül a nyurga pontyot tartják az egyik legízletesebbnek. Érdemes heti három alkalommal beépíteni az étkezésünkbe, garantáltan jót tesz az egészségünknek!
Ha szeretnél velünk felkészülni a nyárra, várunk a Clean Eating Életmódprogramban most csak 90 Ft-ért!
- 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
- Kipróbált, bevált mintaétrendek
- 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
- Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!
Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-