Hallottál már a superfood kifejezésről? Esetleg fel tudsz sorolni néhányat közülük? Talán nem túlzás azt állítani, hogy a 21. században divattá vált a legjobb minőségű élelmiszerek megvásárlásra és fogyasztása. Ez egy olyan új irány, amely nagyban hozzásegíthet az egészséges életmód megalapozásához és fenntartásához, ugyanakkor sokan nincsenek tisztában vele, hogy mely élelmiszerek tartoznak a „szuperételek” besorolás alá. A CleanEating csapata most segít elkalauzolni az útvesztőben.
Szuperételnek, vagy divatosabb nevén superfoodnak azokat az élelmiszereket nevezzük, melyek nagy mennyiségben és kiváló minőségben tartalmaznak az egészséges életvitel fenntartásához és eléréséhez szükséges tápanyagokat. Elsősorban vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag ételeket sorolunk ide.
Mit várunk el egy szuperélelmiszertől?
Alapvetően azt a jogos elvárást támaszthatjuk a szuperélelmiszerekkel szemben, hogy segítsenek megerősíteni az immunrendszerünket és az emésztőrendszerünket, továbbá a létfontosságú szerveinket is támogassák a mindennapos kihívásokban. Ennélfogva a fogyasztásukkal számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük, melyek közül a vércukorral és vérnyomással kapcsolatos problémák járnak az élen.
Zöldségek
Spenót
Nem hiába tartja a mondás, hogy Popeye a híres tengerész a spenótnak köszönhette az erejét. Ez a zöldség bővelkedik cinkben és folátban, de A-, és C-vitaminban is gazdag. A spenótot az alvás támogatójaként is emlegetik, mivel tripofán tartalmának köszönhetően szervezetünk képes a tartósabb kikapcsolódásra.
https://cleaneating.hu/tudastar/popeye-a-tengeresz-csodafegyvere-a-spenot/
Menta
Ez a zöldség elsősorban a gyógyító és nyugtató hatásáról ismert. Érdemes azonban tudni azt is, hogy a fogyasztása segíti az emésztést, ráadásul bizonyos kutatások kimutatták, hogy csökkenti a szervezetben felgyülemlett stresszt. Megterhelőbb napokon enyhítheti a fejfájást, de sokan még orrdugulás ellen is bevetik.
Rukkola
A salátafélék egyik legnépszerűbb fajtája a rukkola, ami különösen Olaszországban örvend nagy ismertségnek. Elsősorban magas folsavtartalmának köszönhetően lett szuperélelmiszer. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, illetve az emésztést is segíti. Főként salátákban, nyersen fogyasztva viszik be a szervezetbe. Pizzák kiegészítőjeként is kedvelt alapanyag.
Articsóka
Az articsóka gazdag ásványianyag-tartalma miatt került fel a listára. Káliummal, magnéziummal, vassal és B1-vitaminnal látja el a szervezetet, így segíti az emésztést, továbbá jótékony hatást fejt ki a koleszterinszintre és a vérnyomásra. Gyulladáscsökkentő hatása is széles körben ismert, így megbetegedések esetén fokozottan javallot a fogyasztása.
https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/klasszikuson-clean-modra/clean-cezar-salata-ropogos-csi
Póréhagyma
Habár széles körben ismerik hazánkban, mégis kevés figyelmet kap, pedig a tápanyagtartalma miatt igazán különleges zöldség a póréhagyma. Tele van C-vitaminnal, ami segíti megerősíteni az immunrendszerünket. Ásványianyagban gazdag, főként a téli hónapokban jut nagy szerephez. Akár egy könnyed vacsorához, sajttal, sonkával sütve remek választás lehet.
Petrezselyem
A petrezselyem elsősorban levesek elkészítésénél jön szóba. Ez a zöldség bővelkedik vasban, de vitaminokban is gazdag. Egy igazi szuperélelmiszer, amely megalapoz a tápanyagok felvételének. A szervezet oxigénellátásához is nagyban hozzájárul.
Gyümölcsök
Vörös szőlő
A vörös szőlő mindenekelőtt a benne található apró magok miatt került fel a listára. Úgy tartják ugyanis, hogy ezek bővelkednek vegyi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek a természetüknél fogva remek gyulladáscsökkentők. A szőlő egyebek mellett segít az allergiás tüneteket is visszaszorítani, emiatt igencsak népszerű táplálék.
Alma
Az alma az egyik legteljesebb gyümölcsünk, aminek napi fogyasztása fokozottan ajánlott. Úgy tartják, hogy a rendszeres almabevitel segít megelőzni a keringési rendellenességek kialakulását, továbbá jó hatással bír a máj- és epebetegségekre. Nem hiába tartja a mondás: egy alma egy nap, az orvost távol tartja.
Sötét bogyós gyümölcsök
Ide tartozik a málna, a szeder, az eper és az áfonya is. Gazdag rosttartalmuk miatt kerültek fel a listára, továbbá tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek megelőzni a szabad gyökök kialakulását. Sokan nem tudják, de a fogyasztásuk szabályozza az inzulin termelődését.
Köretek
Édesburgonya
Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb élelmiszere az édesburgonya lett. Béta-karotinban és A-vitaminban bővelkedik, ami nagy segítséget nyújt az egészséges látás megőrzéséhez. Egy alacsony glikémiás ételről van szó, amely tehát diéta során is remek választás a fogyni vágyóknak.
Bulgur
Kiváló alternatívája a rizsnek, hiszen majdnem harmadannyi kalóriát tartalmaz. Nagyszerű B-vitamin-forrás, de található benne bőven vas is, ezért nagyon sok táplálkozási szakember arra buzdít, hogy fogyasszunk minél többet ebből a remek élelmiszerből.
https://cleaneating.hu/tudastar/bulgur-es-kuszkusz-a-nepszeru-alternativ-koretek/
Lencse
Számos változatához hozzá lehet jutni a boltokban. B-vitaminok széles skáláját tartalmazza, továbbá rendkívül jól hasznosítható a szénhidráttartalma. Alacsony a glikémiás indexe, tehát lassabban szívódik fel, ami segít diétázás során eltelítődni. Magas fehérjetartalma miatt a testedzést végzők körében is igencsak népszerű táplálék.
Halak
Makréla
Kis dobozos változatban kapható a kisebb-nagyobb közértekben. Tele van omega-3-zsírsavakban, ráadásul ez is kiváló fehérjeforrás. 100 grammjában közel 20 grammot tartalmaz.
Szardínia
Mivel az olajos halak közé tartozik, ez is bővelkedik omega-3-zsírsavban. Mindemellett a csontok egészséges állapotához szükséges kalciumot is nagy mennyiségben tartalmazza. A koleszterinszínt javításáért sokat tehetünk, ha minél többet fogyasztunk ebből a szuperételből.
https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/desszertek/gyumolcsos-turokrem-recept/
Zöld tea
A zöld tea élénkít hatásáról bővebben is olvashatnak a CleanEating oldalán. Gazdag polifenolban és antioxidánsban, csökkenti a stresszt, megköti a szabadgyököket. Napi szinten egy bögre elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséhez.