Magyarországon nagy tradíciónak örvendenek a főzelékek, és a kapros tökfőzelék csirkemell pörkölttel kétségkívül sokak szívét megdobogtatja. Egy igazán laktató, tavaszi különlegességről van szó, amely nem kopik ki a köztudatból, sőt minél több idő telik el, annál nagyobb népszerűségnek örvend. A tök zsírban, szénhidrátban alacsony, így akár diéta alatt is fogyasztható, az elkészítése pedig nem vesz igénybe sok időt. A csirkének köszönhetően nagy mennyiségű fehérjéhez is hozzájuthat a szervezetünk, ami az izomépülés egyik alapvető kritériuma. És hogy miért igazi tavaszi, nyári étel a tökfőzelék? Nos, azért, mert a főzőtöknek rendkívül magas a víztartalma, ennélfogva pedig nagy segítséget nyújt a nagy melegben elveszített folyadék pótlására. Ami pedig az ízét illeti: mennyei!
Kapros tökfőzelék csirkemell pörkölttel
Hozzávalók
- 1 kg tök
- 1 fej hagyma
- 200 ml kefír
- 1 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 0,5 tk pirospaprika
- 1 csipet bors
- 0,5 csomag kapor
- 0,5 tk ecet
- 2 fej hagyma
- 2 gereszd fokhagyma
- 400 g csirkemell
- 0,25 tk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- 2 ek paradicsompüré
- 4 dl víz
- 2 ek kukoricakeményítő
Elkészítés
- Először meg kell pucolnunk a friss főzőtököt, majd félbe kell vágnunk. Ezt követően ki kell kanalazni a belsejéből a magos részt, erre nincs szükségünk a főzéshez, majd le kell gyalulni, ami megmaradt.
- Aprítsuk fel a vöröshagymát, reszeljük le a fokhagymát.
- Kockázzuk fel apróra a csirkemellfilét.
- Egy kisebb és egy nagyobb lábost tegyünk fel egy-egy kanál olívaolajjal közepes lángon. A vöröshagymát mind a kettő lábosba tegyük bele, és dinszteljük üvegesre.
- A nagyobb lábosba tegyük bele a tököt, majd várjuk meg, míg elkezd kicsit összeesni. (Nagyjából 10 perc).
- Egy tálban a keményítőt 0,5 deciliter hideg vízzel és a kefírrel kikeverjük, majd keverjük hozzá a tökhöz a nagyobb lábosba. Ezzel szintén össze kell kicsit dolgozni. Egy fél kanál ecettel és apróra vágott kaporral ízesítjük.
- A kisebb lábosba rakjuk bele a felkockázott csirkemellfilét és a reszelt fokhagymát. Miután kifehéredett a csirkemell, adjunk hozzá egy deciliter vizet, 2 eővkanál paradicsompürét, a pirospaprikát, köményt, babérlevelet, a sót és a borsot. Fedő alatt alacsony lángon körülbelül 20 percig főzzük.
- Végül tálaljuk a tökfőzeléket, a tetejére pedig öntsük rá a csirkepörköltet.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]