Bátran mondhatjuk, hogy a fejessaláta a legnagyobb jelentőséggel bíró levélzöldségféle, amit világszerte fogyasztanak. Számos fajtája létezik, itthon a legismertebbek: a közönséges fejessaláta, a jégsaláta, a lollo rosso és a vajfej.
A saláta eredete
A fejes salátát a görögök terjesztették el Európában, ők maguk pedig az egyiptomiaktól vették át. Hazánkban a 17. század óta ismerik és fogyasztják előszeretettel.
Egyszerű zöldség, tele tápanyaggal
A fejes saláta jelentős A-, E-, K- és C-vitaminforrás, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Így például a K-vitamin, amely a véralvadáshoz szükséges és nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez – a rendszeres salátafogyasztás nagymértékben csökkenti a csontritkulás esélyét.
Mindemellett káliumban gazdag, magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést.
A fejes saláta viszont nem csak belülről, de kívülről is igazi csodaszer: készíthetsz belőle borogatást a szebb arcbőrért, ugyanis magas víztartalma miatt remekül hidratálja a száraz bőrt.
A salátából készült főzet görcsoldásban is segít, ugyanakkor vizelethajtó és nyugtató hatása is van.
Érdekesség, amire nem gondoltál
A salátalé még a hajnövekedésre is serkentően hat, ugyanis a tápanyagok a haj idegeihez és gyökereihez érve táplálják a hajat.
Salátával az oxidatív stressz ellen
Mivel a fejes saláta is tartalmaz antioxidánsokat, védelmet nyújt a sejtek károsodásával szemben, hozzájárulva a betegségek megelőzéséhez.
Azonban mindenképpen érdemes frissen fogyasztani, mivel hűtőben tárolva – már pár nap után is – jelentősen csökken a benne lévő hasznos anyagok mennysége. Fontos megjegyezni, hogy a jégsaláta antioxidáns tartalma csupán töredéke a zöld- vagy vörös levelű változatának.
Ha minél több antioxidánst szeretnél salátával a szervezetedbe juttatni, akkor érdemes olajos öntet használnod hozzá. Ez ugyanis jelentős mértékben fokozza a hasznos anyagok felszívódását.
A saláta véd a daganatok ellen
Több ráktípussal szemben is igazoltan kifejti hatását a saláta.
Rendszeres fogyasztása például – a benne lévő fitoösztrogéneknek köszönhetően – jelentősen csökkenti az emlőrák kialakulását.
A saláta magas lutein és béta-karotin szintje bizonyítottan véd a vastagbéldaganatok, valamint a gyomorrák kialakulása ellen.
Meglepő lehet, de a saláta rendszeres fogyasztása a tüdőrák “ellenszere” is.
Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogyan lehet beépíteni az étkezésekbe a salátát. Egy biztos: megéri.