A kelkáposzta egy igazán sokoldalú zöldség, mely egész évben kapható, és ezerféle verzióban elkészíthető. Egy igazi superfood, érdemes hát rendszeresen fogyasztani.
Mióta fogyasztjuk a kelkáposztát?
Az olasz gyökerekkel rendelkező kelkáposztát már az ókorban is termesztették és előszeretettel fogyasztották, jótékony hatásai miatt. Úgy vélték, a kelkáposzta levelei hatékonyak különböző betegségek, például emésztési problémák és különböző fertőzések esetén.
A kelkáposzta közeli rokona a fejes káposztának, bár annak sima leveleivel szemben a kel levelei sötétebbek, fodrosak és hólyagosak. Egy tőről fakad még a kelbimbóval, a brokkolival, a karfiollal és a kínai kellel.
Bár a kelkáposzta színe erősebb fejes káposzta testvérénél, íze mégis lágyabb, és tápanyagban is gazdagabb. Rendkívül jól tolerálja a hideget és a szárazságot, viszont gyenge pontja, hogy savanyításra nem alkalmas.
Van aki szereti, van aki irtózik tőle
A kelkáposzta általában két nagy táborra osztja az embereket: az egyik tábor imádja a kellel készült ételeket, a másik pedig már az illatától is irtózik. Ha te azt az oldalt erősíted, aki szívesen fogyasztja, akkor szerencséd van, ugyanis a kelkáposzta egy rendkívül értékes, tápanyagban gazdag zöldség.
Ha épp ellenkezőleg vélekedsz róla, eddig inkább kerülted, akkor érdemes megbarátkozni vele, mert azontúl, hogy egészséges, számos izgalmas fogás készíthető belőle.
A kelkáposzta támogatja az egészséged
A kelkáposzta remek rostforrás, emellett gazdag A-, B6-, C-, E– és K-vitaminban is. Vasat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítik a vérképzést és megakadályozzák a gyulladások kialakulását.
Kismamák számára is fontos élelmiszer, folsav tartalma miatt ugyanis jótékonyan hat a baba fejlődésére.
Mit nyersz azzal, ha rendszeresen szerepelteted a konyhában?
A kelkáposzta egy igazi szuperélelmiszer, mert:
- Segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, a benne található omega-3 zsírsavak és antioxidánsok pedig csakugyan támogatják a szív- és érrendszeri egészséget.
- Gyulladáscsökkentő hatású. Ez szintén az említett zsírsavaknak és a benne található antioxidánsoknak köszönhető. Ezek ugyanis fontos szerepet játszanak olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint az ízületi gyulladás és a különböző szívbetegségek.
- Segít a rákmegelőzésben. A keresztesvirágú zöldségekben található glükozinolátok jelentős szerepet játszanak a rákos sejtek növekedésének visszaszorításában.
- Méregtelenítő hatású. A kelkáposzta kénvegyületei támogatják a máj méregtelenítő folyamatait.
- Védi a csontokat. Ez a hatás a magas K-vitaminnak és a benne található kalciumnak köszönhető.
- Támogatja az immunrendszert. A benne található vitaminok, de különösen az A- és C-vitamin védik a szervezetet a fertőzésektől.
Hogyan fogyaszd a kelkáposztát?
Kelkáposztás fogásokat egész évben készíthetsz, mert januártól decemberig megtalálod a piacokon és a boltok zöldséges polcain. Tavasszal a friss és zsengébb nyári kellel találkozhatsz, ősszel pedig a vaskosabb levelű változatából készíthetsz tápláló finomságokat. Míg az előbbit akár nyersen, salátaként, esetleg picit párolva tudod fogyasztani, addig az őszinek hosszabb a főzési ideje.
Ha eddig jellemzően főzelékként, rakott kelként, esetleg a frankfurtileves-alapanyagaként tekintettél a kelkáposztára, akkor figyelj, mert mutatjuk, milyen fogásokat tehetsz vele még izgalmasabbá:
- Ha már olasz múlt, bátran dobd fel vele a lasagne-t.
- Remekül passzol például a sütőtökhöz és a gombához is.
- Ha a könnyű, gyors ételek híve vagy, a felszeletelt kelkáposztát betolhatod a sütőbe is egy kis olívaolajjal meglocsolva.
- Finom, ropogós leveleit egészséges nasiként is fogyaszthatod, de köretként is megállja a helyét.
- Ha kedveled a kínai konyhát, egy frissítő és tápláló zöldséges raguban is jól szerepel. Kombinálhatod rizzsel, esetleg rizstésztával, keleties fűszerekkel gazdagítva.
Mire figyelj a tárolásnál?
A kelkáposzta néhány napig eláll a hűtőben, a veteményeskertben viszont az enyhébb hidegeket is jól tűri. Ha van lehetőséged a gyökerével együtt tárolni, akkor hűvös helyen (például pincében) akár hetekig is tárolható.
Ha kedvet kaptál hozzá vagy szívesen kísérleteznél, kezdésként készítsd el a clean rakott kelkáposzát!