Ha nyár, akkor tökfőzelék! Jó sok kaporral, melegen, de akár hidegen fogyasztva is.
A főzőtökre jellemző, hogy zsírban és szénhidrátban szegény, így diéta alatt is jó választás. A főzőtök bővelkedik A-vitaminban és E-vitaminban, amelyek a szemünk és a bőrünk egészségéért tesznek sokat. Ugyanakkor K-vitaminban is gazdag, ami a szívünket erősíti.
Mivel kifejezetten gyorsan elkészíthető, könnyű hétköznapi ebédként is megállja a helyét. Jól összeállított hús alapú fasírttal és növényi fasírtokkal egyaránt kiegészíthető. Mi most egy húsos verziót hoztunk a főzelék mellé.
Tökfőzelék kenyér nélküli fasírttal
Hozzávalók
Hozzávalók a főzelékhez:
- 1 kg gyalult tök
- 2 csomó kapor
- 2 fej vöröshagyma
- 3 teáskanál ecet
- só ízlés szerint
Hozzávalók a fasírthoz:
- 0,5 kg darált hús pulyka vagy marha
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés
Főzelék elkészítése
- Vágd apróra a hagymát és dinszteld meg az olajon.
- Add hozzá a tököt, majd a sót és amikor levet engedett, jöhet az apróra vágott kapor is.
- Keverj rajta párat és hagyd rotyogni. Ha úgy látod, kevés a lé, öntsd fel egy kis vízzel.
- Főzd puhára, majd amikor elkészült, ízesítsd egy kevés ecettel.
Fasírt elkészítése
- A húst a felaprított hagymával, olajjal és fűszerekkel dolgozd össze.
- Formálj a masszából kis gombócokat, picit lapítsd le őket egy fakanál vagy a tenyered segítségével és előmelegített sütőben sütőpapíron 180 fokon 50-60 perc alatt süsd őket készre.
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]