A nyár egyik legnagyobb ajándéka a nektarin. Ropogós, lédús textúrájának köszönhetően igazi frissítő a kánikulában, de nem csak emiatt érdemes fogyasztani.
Mitől olyan különleges a nektarin?
A nektarin édes, ízletes és enyhén savanykás ízvilága a legtöbbünket azonnal rabul ejti. Leginkább nyersen fogyasztjuk, de például a sütőben is csodásan karamellizálódik. Éppen ezért érdemes belecsempészni könnyű nyári süteményekbe, de hűsítő turmixoknak, házi fagylaltoknak is remek alapanyaga.
Az ízével már meggyőzött minket, most mutatjuk, mitől olyan különleges még a nektarin. Ez a ropogós barack tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal egyaránt. Rendkívül gazdag C-vitaminban, amely segít a bőrünk rugalmasságának megőrzésében, valamint támogatja az immunrendszert.
A nektarin jelentős B-vitamin forrás is. Találunk benne B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint is. Az ásványi anyagok közül bővelkedik kalciumban, magnéziumban és foszforban is, de tartalmaz még vasat, káliumot, cinket, rezet és mangánt is. A nektarin rosttartalma is figyelemre méltó, ami segíti az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez.
Az őszibarack ikertestvére
A nektarin nem sokban tér el az őszibaracktól. Sokan hibridnek tartják, holott ugyanaz a faj, mint az őszibarack. Azt, hogy csupasz-e kívülről avagy szőrös, egy domináns allél határozza meg. Ennek hiányában kopasz a barack. Külön érdekesség, hogy ez a jelenség már Darwint is foglalkoztatta.
A közelmúltban az Egyesült Államokban tovább nemesítették, ezzel pedig fellendült a kereskedelmi forgalma.
Hogyan válasszunk és tároljuk a nektarint?
Ha nektarint vásárolsz, keresd azokat, amelyek illatosak és enyhén rugalmasak, de nem túl kemények. A túl érett gyümölcs puha és esetleg foltos lehet, míg a még éretlen darabok kemények és íztelenek. A nektarint szobahőmérsékleten érdemes érlelni, ha még nem teljesen érett, majd érés után hűtőszekrényben érdemes tárolni.
Receptek és ötletek
Ha szeretnéd kipróbálni a nektarint egy kicsit másként, íme néhány ötlet:
- Nektarin smoothie: Turmixolj össze nektarint, banánt és joghurtot. Igény szerint egy kiskanál nyers mézet is tehetsz a keverékbe. Az eredmény egy frissítő, vitaminokkal teli ital lesz.
- Grillezett nektarin: A nektarint vágd félbe, távolítsd el a magot, majd süsd meg a grillen. Tálald otthon készített fagylalttal vagy joghurttal.
- Nektarin saláta: Friss, szeletelt nektarint keverj össze salátával, dióval és egy kis feta sajttal. Az édes gyümölcs remekül harmonizál a sós sajttal és a ropogós dióval.
Ha érdekelnek további fincsi smoothie-k, nézd meg Smoothie e-bookunkat és készítsd el kedvenc italod egészséges kivitelben!