Az egyik legizgalmasabb őszi kincs: a birsalma 

A birsalma egy igazán különleges gyümölcs, amelyet évszázadok óta nagyra becsülnek. Nem csak az íze, de jótékony hatásai miatt is kivételes alkotása a természetnek. Az őszi időszak egyik legfontosabb terménye nem csak egyedülálló ízvilágával, de tápanyagtartalmával is gazdagítja a konyhát. Élelmiszer-kisokosunkban ezúttal a birsalmát vettük nagyító alá.

A birsalma, mint a szerelem és a termékenység szimbóluma

A birs a rózsafélék családjába tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos, birsalmának vagy birskörtének is nevezett gyümölcséért termesztenek. A birs eredete a Kaukázus térségéhez, valamint Közép-Ázsiához és Észak-Iránhoz köthető.

A növényt évezredeken át termesztették és tisztelték is az ókori civilizációk. Elsősorban az ókori rómaiak és az ókori görögök, akik számos gyógyhatású tulajdonsága, valamint különleges íze és illata miatt kedvelték. A gyümölcs különösen népszerű volt a mediterrán térségben, ahol kulináris célokra és vallási szertartásokhoz egyaránt használták. Magyarországra vélhetően a Balkánon keresztül terjedt át.

A birsalma mitológiai jelentéssel is bír. A görög mitológia szerint a birsalmát Aphrodité, a szerelem istennőjének szentelték, valamint a szerelem és termékenység szimbólumaként tartották számon. A rómaiak is nagyra értékelték, ezért gyakran használták esküvői szertartások során, hogy biztosítsák általa a boldog házasságot.

Érdekesség, hogy sokan úgy vélik, a birsalma és a birskörte két különböző gyümölcs, holott erről szó sincs. A természet tréfája csupán, hogy a fák termései adott esetben almára, míg más esetben körtére hasonlítanak. 

A birs egészségre gyakorolt hatásai 

A birsalma rendkívül gazdag élelmi rostokban. Ezek támogatják az egészséges emésztést, segítik a székrekedés megelőzését, és hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A rostok emellett segítenek a vércukorszint szabályozásában és a koleszterinszint csökkentésében is.

A nyers gyümölcs gazdag C-vitaminban, amely viszont a hőkezelés során jelentősen csökken. Ezzel szemben sértetlenül átvészeli a sütés-főzést a birsben található A-vitamin, a többféle B-vitamin, valamint az olyan ásványi anyagok mint a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium és a kalcium. 

A birsalma ugyancsak gazdag polifenolokban és más antioxidánsokban, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket. Ezek az antioxidánsok védelmet nyújtanak a sejtek károsodása ellen, ezzel együtt pedig szerepet játszanak a krónikus betegségek kialakulásának csökkentésében.

A gyümölcs továbbá olyan fitokemikáliákat is tartalmaz, mint például a flavonoidok. Ezek gyulladáscsökkentő hatása különösen fontos lehet azok számára, akik ízületi gyulladással, vagy más gyulladásos állapottal küzdenek. 

A birsalmát nem csak belsőleg, de külsőleg is használták korábban különböző fertőzések kezelésére. Egyes kutatások szerint a birsalma bizonyos antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak a fertőzések elleni védelemhez. A népi gyógyászatban éppen ezért fontos szerepet tulajdonítanak neki. Egykor rendszeresen használták a birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként is. 

Birsalma a konyhában 

A birsalma nemcsak az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt érdemel figyelmet, hanem különleges ízvilága és sokoldalú felhasználása miatt is érdemes kísérletezni vele.

Friss, nyers állapotában a birsalma húsa kemény és fanyar, de feldolgozva édes és aromás finomsággá válik, amely számos étel alapja lehet. Emellett a birsalma tartósítószerként és természetes édesítőszerként is használható, így egészséges alternatívája lehet a cukornak.

Bár a birsalma feldolgozása nem egyszerű feladat, hiszen hámozása, félbevágása is komoly erőfeszítést igényel, mégis érdemes megbirkózni vele. Szerencsére a mai korszerű kések és hámozók nagyban megkönnyítik a munkánkat.

A birset egyébként gyakran még zöld állapotban szüretelik, de felhasználni csak akkor érdemes, amikor viaszos héja sárga színűre érik, maga a gyümölcs pedig összetéveszthetetlen illatot áraszt. Száraz, hűvös helyen akár kora tavaszig is eláll. Mindig akkora mennyiséggel dolgozz, amennyit épp aktuálisan felhasználsz. 

A birsalma remekül helytáll zabkásában, süteményekben, lekvárokban, sültek mellé vagy éppen salátákba illesztve.

Használd ki az őszi hónapok alatt termő illatos birsalmát és kísérletezz vele bátran a konyhában. Az alábbi recepttel biztos a siker, hiszen nem csak ízében izgalmas, de tápanyagban is igazán gazdag választás: Birsalmás csirkecombok

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Vöröslencse főzelék

A többi hüvelyeshez hasonlóan a vöröslencse is igen gazdag fehérjében. Nem csak akkor érdemes rendszeresen beiktatni az étrendbe, ha húsmentesen étkezel. Miért?

Elolvasom