A Gazpacho egy spanyol eredetű jéghidegen felszolgált leves, mely a mediterrán nyár elsőszámú hűsítőjeként ismert, már a 12. század óta. Különelegessége, hogy nem csupán hidegen szolgálják fel, de hidegen is készül. Tehát a hőhatás nélkül készített leves koncentráltan tartalmazza a zöldségeknem lévő vitaminokat. Ma már sokféle gazpachot lehet enni. Készítik többek közt királyrákkal, paszírozott zsömlével is. Mi most az autentikus változat receptjét hoztuk el nektek.
Következzék tehát egy igazán egészséges, diétás finomság autentikus spanyol ízekkel 🙂
Hűsítő gazpacho
Hozzávalók
- 500 g paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 2 tv paprika lehet kaliforniai is
- 1 szál póréhagyma lehet vörös- vagy lilahagyma is
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó őrölt
- 1 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors őrölt
Elkészítés
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot 2 percre forróvízbe helyezzük, majd kivéve könnyedén meghámozzuk. A zöldpaprikát kimagozzuk, az uborkát és a hagymát pedig kockákra vágjuk.
- A felaprózott zöldségeket összekeverjük, majd adagonként 1 evőkanálnyit félreteszünk, a többit pedig turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a balzsamecetet, az olívaolajat, az oregánót, ízlés szerint sót és borsot. Mindezt felöntjük 7 dl jéghideg vízzel (még finomabb, ha van clean alaplé otthon), és jó alaposan átturmixoljuk. Ezután lefedjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor a félretett zöldségkockákkal, kevés petrezselyemzölddel, esetleg teljes kiőrlésű pirítós kockákkal díszítjük.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]