A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait. A flavonoidok nevüket sárga színükről kapták (flavus latinul sárga). Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású. Ezt a vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban.
A növények saját maguk védelmében termelt anyagokkal védekeznek a káros hatások ellen, úgymint a káros UV sugárzás, és egyéb növényi kórokozókkal szemben. A flavonoidok tehát elsősorban nem festékanyagok, hanem ellenanyagok, amelyek az emberi szervezetben is képesek ellátni feladatukat.
A flavonoidok mind az egészség megőrzésében, mind a betegségek megelőzésében nagy szerepet játszanak: antioxidáns, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, vírus–és baktériumellenes, illetve májvédő hatásúak.
A flavonoidok számos kedvező hatásai közül a legjelentősebb az antioxidáns hatás, melynek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek. A flavonoidok fokozhatják egyéb étrendi antioxidánsok, így az E-és C-vitamin élettani hatását, mivel azokkal szinergizálnak, és segítik regenerálódásukat.
A flavonoidokon belül jelenleg 13 különféle vegyületcsoportot különböztetünk meg, ezeken belül pedig mintegy 6000 különféle szerkezetű flavonoid határozható meg
A legjelentősebb flavonoidforrások a bogyós gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek és hagymafélék.
Élelmiszerekkel történő fogyasztásuk segíti a szervezetben fenntartani azt az egyensúlyt, amely a károsító hatások és a belső védelmi rendszer között fennáll az egészséges szervezetben.