Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Elsődleges kémiai jelentésén túl tágabb értelemben oxidáció alatt az energiatermelő anyagcserefolyamatokat is érthetjük, amelyek a szervezet lebontó folyamatait foglalják magukba. Az antioxidánsok gátolják a szabadgyököket, lassítják az öregedést és a betegségek kialakulásától védnek meg.
Számos bizonyíték van arra, hogy az antioxidáns-készletek védelmet nyújtanak a korfüggő betegségekkel szemben, ilyenek a szívbetegségek, a rák bizonyos fajtái és a hályog. A nehéz fizikai munkával, vagy sporttal foglalkozóknak kiemelten szükséges, mert védelmet nyújtanak a megnövekedett szabadgyökök támadása ellen.
Legfőbb antioxidánsok: Karotoinoidok, Flavonoidok, Aszkorbinsav (C-vitamin), Tokoferolok (E-vitamin), Retinol (A-vitamin)
Az antioxidánsoknak nagy dózisban sincs mérgező hatásuk.