Először is engedd meg, hogy gratuláljak, hiszen igazán eredményes év áll mögötted. Így az év utolsó hónapjában mire emlékszel vissza legjobb szívvel?
Köszönöm a gratulációt! Legkedvesebb emlékem a Madridban megrendezett Arnold Classic Europe, ahol bikini modell kategóriában sikerült elhoznom az aranyérmet. Ez egy nagyon nívós, az élmezőnyt felsorakoztató verseny a szakmában, ahol sikerült a világbajnok Valeria Ammiratot megvernem.
Amellett, hogy sikeres sportoló vagy, ha jól tudom egyetemre jársz, dolgozol, mégis mindig mosolyogni látunk. Miből merítesz erőt a mindennapokhoz?
Párhuzamosan két egyetemen tanulok. A McDaniel College-n angolul politológiát, tavasszal fogok diplomázni, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pedig jogot hallgatok. A tanulmányaim az életem, ezt egészíti ki a sport iránti őrült szerelmem. Most nagyon nehéz időszakban vagyok, ugyanis egy időben van a vizsgaidőszak és a verseny felkészülés. Mindezek mellett a BioTech USA szponzorált versenyzője és riportere vagyok, valamint a Fitbalance 2014 arca. Rengetem pozitív visszajelzést kapok a közvetlen környezetemtől és azoktól a kedves emberektől is akik nyomon követik a pályafutásom, ez sokat jelent és előrevisz!
Milyen gyakran edzel és mennyi időt vesz egy-egy edzésed?
Heti 5-6 alkalommal edzek, egy profi szakmai csapat áll mögöttem, akik koordinálják a felkészülésem. A Berkes Team tagjaként Szuromi Tímea kezei alatt vagyok, ő állítja össze heti és sokszor napi lebontásban az edzéstervem és étrendem. Az 1 órás súlyzós edzéseim előtt 30 percet szoktam kardiózni, azokon a napokon amikor nincs súlyzós edzésem 40 perc kardió van előírva.
A táplálkozás a sportunk egyik alapja. Mit jelent neked a clean eating, mint sportoló és mint magánember?
Nem lehetséges egy női alakot kialakítani szakmai tudás, táplálkozás tudomány és táplálék kiegészítők nélkül. Minden egyes elhajlás meglátszik és nagyon kemény munkával hozható helyre, úgyhogy törekszem arra, hogy off szezonban is egészségesen egyek. Versenyszezonon kívül is odafigyelek az alakomra, hogy jó formában legyek. Ebben az időszakban is ügyelek a szénhidrát bevitelre, nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt eszek. Teljesen elhagytam a cukrot, valamint laktóz érzékeny lettem, így a tejtermékeket is. A versenyszezonos és azon kívüli időszakot nem lehet egy lapon említeni, ügyelek arra hogy off szezonban a BioTech Daily Pack vitamin mellett sok természetes vitamint is bevigyek a szervezetembe.
Hogyan néz ki egy átlagos napi étrended?
Itt a versenyidőszakon kívülit írnám le, mert az sokkal változatosabb. 🙂
Reggelire zabot szoktam készíteni, amit kevés gyümölccsel turbózok fel. A másik variáció a „palacsinta” tojásfehérjéből és protein porból. Nagyon szeretem a friss gyümölcs- és zöldségleveket, úgyhogy mindenfélét szoktam gyártani a gyümölcs centrifugámmal. Délben grillezett zöldségeket vagy rizst/rizstésztát szoktam enni pulykával. Délután már figyelek rá, hogy szénhidrátot minimálisan egyek, így a vacsorám általában saláta tonhallal/pulykával. Lehet, hogy nem tűnik változatosnak, de a versenydiétámhoz képest az. Azt szokták mondani, hogy igen kreatív vagyok a konyhában. Követek különböző paleo étkezéssel kapcsolatos oldalakat, ahonnan nagyon sok receptet veszek át valamint ha édességre vágyom, mindig innen mazsolázok.
A lányok általában szeretnek sütni/ főzni. Ez rád mennyire jellemző?
Mint versenyző, szerintem ez elengedhetetlen. Főzés nélkül nem lehet felkészülni egy versenyre. Minden nap korábban kelek, megcsinálom előre az aznapi adagjaim és bedobozolom. A mindennapi főzés jellemző az off szezonra is, szeretem saját magam elkészíteni az ételeket, kísérletezni dolgokkal. Sokat tanultam otthon, még amikor a szüleimmel Békéscsabán laktam. Anyunak mindig besegítettem, Apu is nagyon szeret főzni, úgyhogy én voltam mindig a kiskukta.
Van egy jól bevált, kedvenc -esetleg saját- clean recepted?
Van több is, íme a nagy kedvenc, amit már többször készítettem és nagyon ízlett mindenkinek.
Bögrés Mákos
1 bögre darált mák
1/4 bögre Xilit vagy Stevia
1 bögre Biotech Iso Whey Zero vaníliás vagy gesztenyeliszt
1 bögre kókusztej
csipet só
100g kókuszzsír
2 tojás
3/4 zacskó sütőpor
1 citrom reszelt héja
Az összetevőket kikeverjük, előmelegített sütőben 200fokon 30-35 percig sütjük.
Jóétvágyat! 🙂
A nagy tabu: csalóétkezés. Mindenkire jellemző néha, nálad milyen mértékben fér bele?
Azt szoktam mondani, amikor versenyidőszakban teszik fel ezt a kérdést, hogy ha valaki eredményt akar elérni, akkor az agyban dől el. Olyankor nincs csalás, én mennyiségre pontosan mindent betartottam. Off szezonban az a taktikám, hogy hétfőtől péntekig nagyon odafigyelek mit és hogyan eszem, viszont a hétvégén, ha elmegyek egy szülinapra, haza látogatok, buliba megyek vagy barátokkal találkozok, akkor elengedem magam. Persze ez nem azt jelenti, hogy megeszek egyedül egy óriás tripla csoki tortát, hanem mértékkel eszek és nem vonom ki magam a társaságból. Viszont utána mindig lelkiismeret furdalásom van és másnap rohanok edzeni..ilyen vagyok 🙂
Milyen terveid vannak 2014-re?
Február 27-én már színpadon fogok állni Amerikában, az Arnold Classicon. Előtte szeretném januárban sikeresen befejezni a vizsgaidőszakot. Tavasszal diplomázom, valamint készülök a májusi Fitbalance-ra aminek én lettem a 2014-es arca. 2014-ben több versenyt is tervezek, de még át kell gondolnom, hogy melyiken indulok.
Köszönjük az Interjút és sok sikert kívánunk a tavaszi versenyekhez és a vizsgához! 🙂 Ha szeretnél többet tudni, kövesd Virágot a facebookon!