A wrapban az a jó, hogy igazi fastfood: gyorsan, sokféleképpen elfogyasztható, ezáltal meglehetősen clean kombinációkat is jól összeállíthatunk belőle. Jól tűri a szállítást, így dolgozni is egyszerűen magaddal viheted.
Azonban tortillát készíteni otthon általában nagy kihívás, ráadásul, ha reform alapanyagokból próbálkozunk, még nehezebb a dolgunk. Mi is készítettünk már korábban egy tortilla receptet, de nem igazán volt jó, mert nem volt eléggé rugalmas, jól tekerhető. Később egy népszerű receptes oldalon találtunk ugyan egy full diétás receptet is (amibe csak tojásfehérje és útifűmaghéj kell), ebből azonban vastag, zselés állagú, a tortillalapra nem igazán hasonlító valami született…
Most – ahogy a képen is látszik – sikerült egy elég jó zabliszt alapú megoldást találnunk, és mindehhez csupán három olcsó összetevőre van szükség. 🙂
Diétás tortilla
Hozzávalók
- 150 g zabliszt
- 15 g útifűmaghéj
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- A zablisztet és az útifűmaghéjat és egy fél teáskanál sót (Himalája, vagy parajdi só) keverd el egyenletesen. Ha szeretnéd picit ízesítheted fűszerekkel. pl őrölt borssal, fokhagymával, esetleg egy pici őrölt köménnyel, de olaszos fűszerekkel is nagyon finom tud lenni. De persze fűszerezés nélkül is jó lesz.
- Add hozzá az olívaolajat és keverd el jól. (Egyébként bármilyen olaj jó, akár olvadt kókuszzsír is. De készítettük már tökmagolajjal is, ekkor zsép zöld tészta készült) Ezután önts hozzá annyi meleg vizet, amennyit úgy vesz fel, hogy sűrű tészta állagot kapsz (pontosan nem mértük, de kb. egy pohár). Jól keverd össze a tésztát, vagy dolgozd össze egy konyhai aprítóban.
- Ha mindent jól csináltál egy közepes sűrűségű tésztát kell kapnod. Ez a keverék rugalmas, tekercselhető tortilla elkészítésére alkalmas, azonban a neheze még hátra van! Sajnos a tészta nem alkalmas arra, hogy kézzel formázd, vagy nyújtsd, ezért a következő módszert ajánlom: Egy nagy tapadásmentes palacsintasütőt vékonyan kenj ki olívaolajjal, majd közepes lángon egy merőkanál tésztát önts bele és amilyen gyorsan csak tudod oszlasd el egyenletesen a palacsintasütőben. Vastagságtól függően süsd az első oldalt 5-7 percig, majd amikor már elég szilárd fordítsd meg és süsd készre a másik oldalon is. Ezután ismételgesd addig, amíg van tészta. Ha elég ügyes vagy, akkor a tésztából 8at vékony tortillát is ki tudsz hozni.
- A tortilla hűtőben tárolva 4 napig eláll. Bele természetesen bármit csavarhatsz. Mi a képen vékonyra szeletelt grillezett padlizsánt és cukkinit, újhagymát, cottage cheese-t, házi pesztót és egy kevés csiliszószt tettünk.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]