Karotin leves tojástekerccsel

Egy olyan levest hoztunk most nektek mely természetes karotinban és likopinban gazdag. A béta-karotin egy olyan típusú antioxidáns, amely az emberi szervezetbe kerülve rövid idő alatt A-vitaminná alakul át. A béta-karotin csökkenti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, jó hatással van a koleszterin szintre és elősegíti a szem egészségét. A likopin egy nagyon hasonló antioxidáns, mely önmagában is képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. A tudományos eredmények azt tanúsítják, hogy ha valakinek sok likopin van a vérében, az gátolja az érelmeszesedés lényegét jelentő gyulladásos folyamatot. Mindkét anyag képes akadályozni a sejtek oxidációját, azaz öregedésgátló hatásúak. Levesbetétként ezúttal tojástekercset gondoltunk, de önmagában, vagy akár pirítóssal is fantasztikus.

Karotin leves tojástekerccsel

Előkészület: 1 hour 10 minutes
Elkészítés: 1 hour 10 minutes
Típus: Előétel, Főétel, Leves
Konyha: Amerikai, Egzotikus, Nemzetközi
Tálalás: 4 adag
Kalória: 212kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 4 szál sárgarépa
  • 1 kg paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál glicin
  • 1 dl kókusztej
  • 1 csipet cayenne bors
  • 2 teáskanál kókuszsír
  • 0.5 teáskanál
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál provánszi fűszerkeverék

Elkészítés

  • Előkészületek: A répát hámozd meg és szeleteld fel. A paradicsomot és a vöröshagymát vágd apróra.
  • Egy lábasba tedd az olívaolajt, a feldarabolt répát és egy csipet sóval alacsony lángon, néha megkeverve párold 10 percig. Ekkor add hozzá az aprított hagymát és párold további 5 percig.
  • Ha a répa már puha reszeld a lábasba fokhagymát, add hozzá a paradicsomot, az eritritolt és a fűszereket. Ha nincs provánszi fűszerkeveréked otthon, akkor helyettesítheted bazsalikom, majoranna, oregánó és kakukkfű elegyével is, persze így nem lesz teljesen ugyanaz. Alacsony lángon lefedve főzd így 30 percig, majd add hozzá a kókusztejet és főzd további 5 percig.
  • Amíg fől a leves opcionális lépés következik nem-veganoknak: Elkészítjük a tojástekercset. Pici sóval verd fel a tojásokat. Fontos, hogy nagyon homogén legyen. Egy nagy palacsintasütőt kenj ki olívaolajjal és amikor már nagyon forró öntsd bele a tojást, majd vedd alacsonyra a lángot és süsd készre kevergetés nélkül! Ekkor csúsztasd egy tányérra és hagy egy picit hűlni. Majd tekerd fel és vágj belőle 2-3 cm vastag szeleteket. Fontos, hogy a tojás leheletvékony legyen, ezért ha a palacsintasütőd nem elég nagy ezt a lépést kétszer kell megtenned.
  • Ha kész a leves egy botmixerrel pürésítsd le. A trükk ezután jön: Egy leveses tál tőlé helyezz egy nagy szűrőt és öntsd bele a leves felét-harmadát. Egy merőkanállal kevergetve passzírozd át a levest mindaddig, amíg a szűrőben már csak paradicsom magjából és hájából képződő sűrű anyag marad. Ismételd meg a maradék levessel.
  • Tálald a képen látható módon. Fogyaszd melegen előételként, vagy önálló fogásként. Amennyiben diétádba belefér jó kísérője lehet egy teljeskiörlésű pirítós.

Notes

Tipp: Vöröshagyma helyett használhatsz póréhagymát, sőt így még finomabb is 🙂 Ha nem zárkózol el a tejterékektől, akkor a második lépésben adj hozzá egy evőkanál ghít (tisztított vaj), ami szintén tovább emel az élvezeti értéken.

Tápanyagok

kalória: 212kcal | szénhidrát: 16g | fehérje: 6.5g | zsír: 12g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: