Diétás Naan kenyér házilag

A naan egy indiai kenyérféle, mely eredetileg perzsiából származik (naan perzsául kenyeret jelent). A lapos lepényszerű kenyeret elég egyszer megkóstolni és az is imádni fogja, aki alapvetően nem a fűszeres ázsiai ízek rajongója. A hagyományosan tandori agyagkemence oldalán sült kenyeret kívülről ropogós pirult részek tarkítják, belül azonban meglepően rugalmas tésztával találkozunk. Az étel egybeforrt az indiai vagy pakisztáni konyhával, ahol leginkább szószokkal megrakva, vagy főételek mellé köretként szokták fogyasztani.

A naant természetesen búzalisztből készítik, így ha a te gyomrod nem kedveli a glutént, vagy éppen diétáznál akkor nem igazán jó választás. Ellentétben a mi clean receptünkkel, melyre nem csak a gluténmentes, de a mindenmentes és a vegan plecsnit is ráakaszthatjuk. (De a paleo jelzőt is egész nyugodtan.) Miért? Mert alig tartalmaz felszívódó szénhidrátot (kenyerenként 7.5g nem túl sok), nem tartalmaz lisztet és semmilyen állati eredetűt. Ha a receptben leírt elkészítési módot követed, akkor az eredeti agyagkemencés változathoz közelálló lepénykenyereket kapsz, melyeket akár kedved szerint továbbfűszerezhetsz. Fogyaszd a nap során bármikor (az lefekvés előtti órákat kivéve) köretként, snack helyett, vagy pl. tunkold ehhez az új chimichurri szószhoz.

naan kenyér házilag

Diétás Naan kenyér házilag

Előkészület: 30 minutes
Elkészítés: 30 minutes
Típus: Előétel, Főétel, Reggeli, Snack, Vacsora
Konyha: Egzotikus, Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 5 db
Kalória: 198kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 50 g mandulaliszt
  • 60 g tápiókakeményító low-carb
  • 2 dl kókusztej
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk bors őrölt

Elkészítés

  • Serpenyőt és sütőt is használunk, ezért első lépésben melegíts elő egy sütőt 200 fokra.
  • Keverd össze a száraz hozzávalókat és adj hozzá egy teáskanál sót is. A legjobb, ha nem tálban kevered, hanem egy műanyagkancsóban, mivel ez nagyban megkönnyíti a tészta adagolását. Mi Nature cookta márkájú low-carb keményítőt használtunk, a felszívódó szénhidrát mennyisége ezzel lesz igazán alacsony.
  • Add hozzá a kókusztejet és keverd egyenletesre. Ha szükséges pici vízzel hígítsd. Akkor jó, ha a palacsintatésztánál egy picit sűrűbbet kapsz. Fontos, hogy valódi, sűrű kókusztejet használj, tehát ne az hígított, pl. Alpro márkájú kókuszitalt, hanem a sűrű eredeti kókusztejet válaszd. Mi cocomast használtunk.
  • Egy tapadásmentes serpenyőbe egyenként kezd el sütni a tésztát. Az egyenlő adagokat öntsd óvatosan, de folyamatos lendülettel a serpenyőbe, így kapsz egyenletes kör alakú tésztát. Ne ijedj meg ha a tészta felpúpozódik, ennek pont ilyennek kell lennie 🙂 Süsd oldalanként 3 percig.
  • A félkész naan kenyereket tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 200 fokon süsd további kb 10-15 percig, attól függően mennyire ropogósan szereted. Félidőben fordítsd meg. Miután kivetted pihentesd pár percig fogyasztás előtt. Az így készült naan 3-4 napig eláll, hűteni nem szükséges.

Notes

Tipp: Bátran gondol újra a fűszerezését! Készítsd pl. zöldfűszeres, füstölt paprikás,  vagy garam masala változatot.

Tápanyagok

kalória: 198kcal | szénhidrát: 8g | fehérje: 4g | zsír: 16g | rost: 6g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

házilag elkészíthető gluténmentes naan kenyér

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: