Szereted a karalábét? Nem igazán? Akkor itt az idő megismerni jobban. Ez a gumós zöldség ugyanis nem csak húslevesbe való. Ezerféleképpen elkészíthetjük pl. hasábként sütve, vagy tócsni formájában is. Mi azonban most magasra tettük a mércét és elkészítettük eddigi receptjeink közül a legösszetettebbet azért, hogy ez igazi fitnesz ételt alkossunk. De miért jó a karalábé? Azért, mert extra diétás növény. Szinte alig tartalmaz felesleges kalóriát, viszont rengeteg mikroelemet igen. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium, kalcium , magnézium, réz, vas valamint a kén, foszfor. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin, melyből 63 mg van 100 grammban. Érdekesség, hogy a karalábé levele is fogyasztható, sőt háromszor annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint a gumója, ezért természetesen mi ezt is felhasználjunk receptünkben.
Töltött karalábénk a fitnesz életmód jegyében csirkemellel, rizzsel és zöldségekkel készül. De nem ám csak úgy! Készítettünk hozzá ugyanis egy brutálisan finom mártást is, ami méltó kísérője ennek a pompás ételnek. Receptünk ezúttal nem a legegyszerűbbek közé tartozik, de lépésről lépésre mindent leírtunk, hogy biztos legyen a siker.
Fitnesz töltött karalábé
Hozzávalók
- 3 db karalábé
- 250 g csirkemell
- 1 db répa
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej fehér hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál kókuszzsír
- só
- bors
- 1 teáskanál mustár (opcionális)
- 1 evőkanál kókuszkrém (opcionális)
- 0.5 teáskanál cayenne bors (opcionális)
- 100 g basmati rizs
Elkészítés
- Előkészületek: Főzd meg a rizst. A karalábé leveleit vágd le és tedd félre. Fontos, hogy olyan karalábét válassz aminek szép levelei vannak, hiszen ezt is használni fogjuk. A gumókat mosd meg és vékonyan hámozd meg. A répát és a hagymát hámozd meg és vágd fel apróra. A fokhagymát vágd szeletekre.
- A neheze most jön! A karalábék közepét ki kell vágnod még pedig úgy, hogy vékony, max. 1 centis külső maradjon. Erre a legjobb egy célszerszámot használni, azaz karalábévájót. Ha ez nincs kiskanállal is meg tudod oldani, én is így csináltam. A kivájt belsőt tedd félre még szükség lesz rá.
- A kókuszzsír felét tedd egy lábasba, majd add hozzá a hagyma és a répa felét, valamint a karalábé belsejét. Kezd el pirítani, majd sózd meg. Vedd vissza a lángot és párold picit, majd öntsd fel egy nagy pohár vízzel, add hozzá a szeletelt fokhagymát és fedő alatt, alacsony lángon főzd.
- Amíg a zöldséges alap fől töltsd meg a karalábét! Keverd össze a darált csirkemellet, a rizst, a a maradék hagymát és a répát. Ha hagytál még a karalábé belsejéből azt is beleteheted apróra vágva. A petrezselyem felét vágd apróra és add hozzá. Sózd, borsozd és mehet bele a fokhagyma por és ha szereted a csípőset a cayenne bors is. Üsd hozzá a tojást és kézzel jól keverd össze. Ezt a tölteléket alaposan nyomkodd be karalábé gumókba. Ügyelj arra hogy szoros legyen, ekkor nem fog kifőni belőle. Ha készen van tedd a lábasba főlni.
- Egy másik lábasban forralj vizet és a karalábé leveleit egy percig főzd. ennek hatására könnyen fel tudod tekerni ezt is. A maradék töltelékkel töltsd meg a leveleket. Hajtsd be minden oldalról és tekerd fel jó szorosan, majd ez is mehet a lábasba. Így lefedve alacsony fokozaton főzd addig amíg a karalábé teljesen megpuhul. Ez nálunk 45 perc volt. A hőfok fontos, mert ha nagyon bugyog a víz akkor a töltelék szét fog esni. Fontos, hogy a víz a lábasban addig érjen, hogy a gumókat ellepje, de a legteteje még kiérjen belőle. Valahogy így:
- Ha már 20 perce fől, adj hozzá egy evőkanál kókuszkrémet, Pl Cocomas krémet. Óvatosan keverj rá, majd lefedve főzd készre a töltött karalábét.
- Ha a gumók már jó puhák, akkor szedd ki egy tányérra és a főzőlevet egy kis mustárral megízesítve botmixerrel dolgozd krémesre. Ilyenkor esetleg még ízesítheted egy kis borssal, vagy további petrezselyemmel.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]