Mangó, a gyümölcsök királya

Van akinek a kedvence, van aki nem szereti, néhányan még sosem kóstolták. Ez a gyümölcsök királyaként is ismert mangó. Írásunkban segítünk egy kicsit közelebb kerülni ehhez a nagyszerű egzotikus gyümölcshöz, melyet már minden szupermarketben, vagy zöldségesben beszerezhetsz.

Ezért olyan egészséges a mangó

A mézédes, különleges ízű és illatú egzotikus gyümölcsöt nem csak élvezeti értéke miatt érdemes fogyasztani. Remek tápanyagösszetételének köszönhetően télen a szezongyümölcsök helyett nyújt alternatívat az egészséges táplálkozás híveinek. Talán a legfontosabb a C- és A vitamin tartalma, ami igazán kiemelkedő, de számos más mikronutrienst is nyerhetünk belőle. Mennyiségében néhány tápanyag a rekorderek közé tartozik. Bevallom magam is meglepődtem, amikor alaposabban utána olvastam a mangó tápanyag értékeinek.

Nézzük tételesen milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz 1 átlagos gyümölcs (250g):

  • 3mg karotin: Ezek a molekulákat a szervezetünk antioxidánsként használja, valamint A-vitaminná alakítja.
  • 145 mcg B1-vitamin
  • 140 mcg B2-vitamin (csak a maragujában van több)
  • 2.5 mg B3-vitamin (csak a maragujában és az itthon alig ismert guavában van több)
  • 2.86 mg E-vitamin
  • 35 mcg folsav (Csak a narancs és a szőlő tartalmaz többet.)
  • 90 mg C-vitamin (Ez a napi ajánlott mennyiség másfélszerese! Gyümölcsök közül csak a narancs és a papaya tartalmaz többet)
  • 30 mg kalcium (Gyümölcsök közül csak a mandarin és narancs tartalmaz többet)
  • 24 mg magnézium (Gyümölcsök közül csak a papaya és a banán tartalmaz többet)
  • 0.3 mg cink – Egyike azon kevés gyümölcsnek mely tartalmazza ezt az ásványt.
  • Valamint tartalmaz még 11 mcg K-vitamint, 0,5 g káliumot és 1 mg vasat is.

Ugyan a kapszulás vitaminokban lévő mennyiségeknek ez csak töredéke, ne felejtsd el, hogy a természetes forrásból származó vitaminok biohasznosulása össze sem hasonlítható a szintetikus vitaminokéval! Jó tudni, hogy a karotinok és c-vitaminon túl tartalmaz is tartalmaz még különleges vegyületeket, mint a remek antioxidáns galluszsav, valamint olyan fehérjebontást segítő enzimekkel, melyek erősíti az immunrendszerünket.

Makrók terén 2g fehérjét, 0g zsírt, valamint 37g szénhidrátot tartalmaz, melynek java része gyümölcscukor, 4g pedig rost. Valóban nem a legdiétásabb, de hozzá kell tenni, hogy glikémiás indexe csupán 55, tehát az inzulinszintet alig emeli, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Különleges ásványi anyag és antioxidáns tartalmának köszönhetően számos jó tulajdonsága bizonyítást nyert. Ezek szerint ismert anyagcsere javító, rákmegelőző, de még látást javító hatása is. Belső méregtelenítő hatása is ismert, amely külsőleg is látható, bőrszépítő hatást eredményez. Sőt, a gyümölcs húsa és héja egyaránt használható külsőleg is bőrszépítő kozmetikumként. Gyümölcssav összetétele a szervezet sav-bázis egyensúlyát optimalizálja.  Rost tartalma az emésztést segíti.

Vásárlásnál, felhasználásnál ezekre ügyelj

Mangó vásárlásánál érdemes ügyelni arra, hogy ne puha gyümölcsöt válassz. A kicsit keményebbek otthon 1-2 nap alatt tökéletesre érnek. Mindenképp kerüld a ráncos héjú gyümölcsöket, mivel azok már túlérettek. Szaglás alapján is kiválaszthatod a megfelelőt. A legfinomabb gyümölcsnek erős illata van, mely az ananász és a répa keverékére emlékeztet. A mangó színe nem jelzi annak érettségét, csupán fajtájára utal. Összesen 6 mangófajta létezik, túlzott ízbeli eltérések azonban nincsenek közöttük. Mivel közepén egy lapos mag van gazdaságos minél gömbölydedebb gyümölcsöt vásárolni, hiszen annak jobb a hús/mag aránya.  Nagyon fontos, hogy mielőtt felvágod a gyümölcsöt alaposan mosd át a héját, hiszen vegyszereken túl természetes allergéneket is tartalmaz melyek felvágás során a gyümölcshúsba kerülhetnek! Hűteni csak feldolgozott formában szabad.

Nagy magja miatt elsőre nehézkes lehet felszeletelni. Ha profin szeretnéd megoldani kövesd a képen látható lépéseket és vágd süni formára:
mango felszeletelése

Pár tipp mangó fogyasztására

Mivel nagyon édes, fogyasztása önmagában is igazán kielégítő. Felkockázva tökéletes desszerthelyettesítő. Ha ennél többre vágysz íme pár tipp:

  • Salátákhoz, köretekhez: Ha igazi gurmé vagy próbáld ki leveles salátákkal, enyhe citrusos-ecetes öntettel. Ha pedig szereted az ananászos rizst, akkor feltétlenül próbáld ki a mangós változatát is! Thaiföldön imádják. Egy szuper receptet nálunk is találsz: Ázsiai marhaszelet mangósalátával
  • Gyümölcssalátában: Mi sem kézenfekvőbb, mint gyümölcssalátát készíteni belőle. Mivel nagyon édes arra ügyelj, hogy legyen, ami ezt ellensúlyozza. Érdemes tehát picit savanykásabb gyümölcsökkel párosítani, mint az alma, a szőlő, cseresznye, vagy az áfonya. Enyhén fűszerezheted is, illik hozzá a citrom, a menta, a bazsalikom és a fahéj is.

    Gyümölcssaláta mangóval
    Egyszerű gyümölcssali mangóval (fotó: The Fitchen)
  • Desszertekhez: Igazán dekadens édességimádók különféle desszertekhez is adagolhatják. Érdemes krém, vagy zselé terén gondolkodni, mert tésztába sütve könnyen elveszti aromáját.
  • Smoothiekben: Igazán szuper mindenféle turmixokba. Akár önmagában kókusztejjel is megállja a helyét további édesítés nélkül. Van egy tuti receptünk is: 1/2 narancsot, 1 mangót, 1 banánt, 2 evőkanál görög joghurtot és néhány jégkockát turmixolj simára. Ízleni fog 😉
  • + 1 Külsőleg: Nem csak fogyasztásra, de szépségápolásra is alkalmas, hiszen magas A-vitamin tartalma képes közvetlenül a bőrbe jutni.  A gyümölcshúst kend a bőrödre, majd 10 perc múlva mosd le. Így puhítja, valamint természetesen hidratálja azt. Ha ragyogó  és egységes színű bőrt szeretnél, akkor a mangó héjával kend be, majd 15 perc múlva mosd le. Ezt ismételd 2-3 naponta. Pattanások és elhalt hámsejtek eltávolításához egy kanál mangót fél kanál mézzel keverj el, majd körkörös mozdulatokkal vidd fel arcbőrödre, majd mosd le. Ezt heti egy alkalommal tedd meg.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: