A Clean Eating nehézségei – és néhány tipp, hogy legyőzd őket!

Mindig nehéz dolog életmódot váltani. Még akkor is embert próbáló feladat, ha egy aprócska új szokást próbálunk mindennapjainkba csempészni, de még nehezebb a dolog, ha például étrendünkön próbálunk változtatni. Mindig kihívás, hogy kigyomláljuk a belénk rögzült habitusokat, hogy megszabaduljunk a rossz beidegződésektől – és elhallgattassuk azt a hangot, aki mindig azzal traktál minket, hogy minek törjük magunkat, semmi értelme nincs ezeknek az erőfeszítéseknek, inkább élveznünk kellene az életet.

Persze ennek a hangnak néha igaza van, ha egy különösen önsanyargató diétának csúfolt koplalás közepén járunk, de ha egy pozitív, egészséges étrendre szeretnénk átállni, akkor ideje leverni a kisördögöt a vállunkról, átgondolni, miért is csináljuk azt, amit csinálunk – és tudatosítani magunkban, hogy nem lemondunk dolgokról, csak lecseréljük őket sokkal jobbakra.

Mert a Clean Eating erről szól. De legyen bármennyire pozitív dolog is a tisztán táplálkozás, sokunknak nehézséget okozhat az áttérés – főleg a kezdetekben.

Nézzünk meg néhány gyakori nehézséget!

A mit-egyek dilemma

A Clean Eating a tiszta, magas tápanyagtartalmú, egészséges összetevőkből készült ételekről szól – a laktató fogásokról, amelyek jót tesznek szervezetünknek és közérzeteknek, és testzsírszázalékunkat is segítenek az ideális szinten tartani. Ez elméletben remekül hangzik, és valószínűleg e sorokat olvasva meg is jelennek lelki szemünk előtt a különféle színes zöldségekkel, roston sült sovány húsokkal és halakkal teli gyönyörűen stylingolt Instagram-pozitív tálak képei.

De egész pontosan mit is kéne ennünk? Halat salátával? Répát magvakkal? Csirkét rizzsel és brokkolival?

Elég unalmasnak tűnik, nem? Szerencsére a Clean Eating-fogások listája szinte végtelen, úgyhogy nem kell attól félnünk, hogy megunjuk étrendünket – ezen az oldalon számos fantasztikus recept érhető el a tiszta táplálkozás iránt érdeklődők számára.

A hozzávalók hiánya

Rendben, megvannak a receptek – azonban a mostani helyzetben könnyen előfordulhat, hogy valamiből épp nem tudunk szerezni. Szerencsére a Clean Eating annyira változatos étrend, hogy még korlátozott kínálat esetén is rengeteg finom és laktató ételt tudunk elkészíteni – és nyugodtan kísérletezzünk is, bizonyos összetevőket könnyen helyettesíthetünk.

Hányszor? Mennyit?

Azt már tudjuk, hogy mit együnk – de mennyit együnk belőle? Hányszor étkezzünk egy nap a Clean Eating szabályai szerint?

A válasz egyszerű: ahányszor nekünk jólesik. Ha hektikus a napirendünk, és napi két-három étkezés fér bele, akkor osszuk el úgy kalóriánkat – ha pedig csipegetős típusok vagyunk, együnk többször kevesebbet. A lényeg az étel minősége és a megfelelő mennyiség.

De mennyi az annyi?

Attól függ, mit szeretnénk: fogyni, izmosodni – vagy megtartani jelenlegi testsúlyunkat? Célunktól függően kell belőnünk az ideális kalória-mennyiséget, testsúlyunk, nemünk, életkorunk és életmódunk alapján. Szerencsére ehhez már számos online kalkulátort találunk, így könnyen megtaláljuk az ideális beviteli mennyiséget.

Elveszve a részletekben

Könnyen előfordulhat – főleg a maximalisták és az obszesszív-kompulzív zavarban szenvedők esetében –, hogy már életmódváltásunk első napjától kezdve tökéletesen akarunk étkezni, milligrammra pontosan kiporciózott, 100%-osan tiszta, organikus összetevőkből készült mesterfogásokkal, amelynek hozzávalóit egyenesen a termelőktől szereztük be. Ez elméletben példás törekvés, azonban hosszútávon szinte lehetetlen teljesíteni – és könnyen elveszhetünk a részletekben: egy nap azon kapjuk magunkat, hogy még nem is ettünk semmit, annyira belemerültünk a különféle receptek és táplálkozási útmutatók tanulmányozásában. Ezt kerüljük el – ne akarjunk tökéletesen étkezni, csak jól.

És egy pillanatig se legyen bűntudatunk, ha egy kicsit letérünk az útról – a lényeg, hogy találjunk vissza és élvezzük az utazást.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: