A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, mely hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így vegánok számára egyszerűen kötelező. Mivel alacsony ára mellett tápértéke kiemelkedő, felhasználása pedig sokoldalú egy igazán jó élelmiszerként tekintünk rá.
A csicseriborsó tápanyag összetétele
100g csicseriborsó 275 kalóriát tartalmaz. Szénhidrát összetétele 100g-ra vetítve 60g szénhidrát, melyből azonban 19g fel nem szívódó rost és csak 11g számít gyors szénhidrátnak. Kiemelkedő sok, közel 20g fehérjét tartalmaz és 6g zsírt is. Vitaminokat tekintve gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és A-vitaminként hasznosuló karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, remek kalcium forrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 gramm mennyiség a napi kálium-, b6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át tartalmazza. Látható tehát, hogy egy közepesen diétásnak mondható, de kiemelkedő beltartalmi értékei miatt mindenképp fogyasztandó élelmiszerről van szó, melyet késő esti órák kivételével bármikor fogyaszthatunk.
A csicseriborsó jótékony hatásai
Magas élelmi rost tartalma miatt támogatja az emésztőrendszer munkáját. Elősegíti a méregtelenítést azáltal, hogy és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint minden rostban gazdag élelmiszer csökkenti a vércukorszintet és megszünteti a székrekedést. Ásványi anyag és vitamin-összetétele optimális arányú a csontok számára. Különösen kalcium és foszfát egyensúlya miatt tökéletes csonterősítő, hiszen ez a két anyag egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a csontépítő képességünket. Tartalmaz egy értékes ásványi anyagot, a szelént, ami csak igen kevés növényben található. A szelén a májfunkciókban betöltött szerepe által képes szervezetünket megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, erős gyulladás és tumorcsökkentő hatással bír, valamint felerősíti folsav DNS regenerációs képességét, ami szintén fontos a rákmegelőzésben. Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalóriamennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez, ami által diétákban tökéletes társ. Ehhez hozzájárul a rostok hatása és így összességében remek eszköz a lapos has érdekében.
Meg kell azonban említeni az ellenjavallatokat is. A csicseriborsó, ahogy a hüvelyesek általában, puffadást okozhat. Ezt elkerülheted, ha a főtt borsók héját eltávolítod mielőtt feldolgozd. De az is sokat segít, ha fogyasztása közben egy kevés citromos vizet, utána pedig egy csésze mentateát iszol. Mindezek mellet fodmap diétában nem javasoljuk.
Íme pár tipp a felhasználására
Hummusz
Mind közül a legklasszikusabb ez a közel-keleti krém, amit első sorban mártogatósként, vagy szendvicsekben szoktak fogyasztani. Elkészítési módja ezerféle lehet, a legegyszerűbb változathoz csupán főtt csicseriborsó, olíva olaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket gyakorlatilag ízlés szerinti arányban egyneműre kell turmixolni és kész is. Extravagánsabb változatai is kedveltek. Dúsítható pl. párolt, vagy sült zöldségekkel, ezerféle fűszerrel, tahinivel, vagy joghurttal. Mártogass bele szeletelt zöldségeket, vagy teljes kiőrlésű tortillát.
Csicseriborsó ratatouille
A francia lecsó egy saját változatát csicseriborsóval dúsítottuk, hogy vegan módon is fehérjedússá tegyük. Saját főből is könnyű elkészíteni, de ha tutira mennél itt a receptünk.
Csicseriborsós ragu csirkével és bulgurral
Puhára főtt, vagy célszerűen üveges csicseriborsóból tök egyértelmű, hogy ragut is készíthetünk. Itt szintén milliónyi lehetőséged van ízesítés terén, hiszen a csicseri igen jól igazodik bármihez. Sűrítheted pl kókusztejjel, hagymával, paradicsommal is. De mi is készítettünk egy finom, igazi spicey stílusú ragut belőle, amivel tuti nem nyúlsz mellé. Íme:
Falafel egészségesen
A klasszikus golyócskák, amit Egyiptom, Libanon és Törökország is a magáénak tud. Nálunk legegyszerűbben pitába töltve a sarki gyroszostól kaphatod, de sokkal egészségesebb, ha saját magadnak készíted el és mondjuk feltétként gondolsz rá. Az alábbi képre, vagy a fenti linkre kattintva jön a mi receptünk:
Csicseriborsós avokádókrém
Avokádó és csicseriborsós brutálisan jó páros együtt. A legjobb, ha csak az avokádót krémesíted össze kókusztejszínnel, vagy görög joghurttal és egyféle quacamoleként ízesíted, majd ehhez adod a puha csicseriborsót, majd enyhén áttöröd és rusztikus formában jó vastagon kened kedvenc kenyérfélédre.
Roppanós csicseri snack
Nem sokan tudják, de szuper chipshelyettesítő snack is készíthető belőle. Egyszerűen szűrd át, majd szabadíts meg a vékony kis héjától. Keverd el kedvenc fűszerkeveréked némi olíva olajjal és süsd ki. Kisüthetted sütőben is, így viszont csak melegen lesz roppanód, hidegen rágósabbá válik, de még mindig finom lesz. Ha nem diétázol, akkor serpenyőben kókuszzsírban is kisütheted, így akkor is ropogtathatod, ha már kihűlt, sőt akár zacskóban tárolhatod is.
Csicseriborsós krémleves
Készítsd belőle krémleves, de kalkuláld be, hogy igen erős sűrítőanyag. Én úgy csinálnám, hogy kevés hagymát párolnék, majd azon ugyanannyi paradicsomot és a csicserit lassú tűzön lefedve szaftosra főzném. Fűszerezem fokhagymával, sóval, borssal és kakukkfűvel, majd az egészet botmixerrel pürésíteném.
Bármelyik ételt is készíted el azt javasoljuk előfőzött üveges csicseriborsóval dolgozz. Ez semmivel sem értéktelenebb, viszont sokkal könnyebb használni. Hogy a mellékízektől mentesülj a levét öntsd le és mindig alaposan öblítsd át tiszta vízzel.
Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?
Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram