A diétás étrend kiegészítője: áfonya

Ha olyan gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani, ami alacsony kalóriatartalommal, ám magas tápanyagtartalommal bír, akkor az áfonyát nekünk találták ki. A benne található nagy mennyiségű C-vitamin igazán értékessé teszi, ugyanakkor az antioxidánsai miatt tartják különösen fontosnak, hogy gyakran tányérra tegyük. Az áfonya számos egészségügyi előnyét igyekeztünk most összefoglalni!

Az áfonya értékes gyümölcs

Az áfonya értékes gyümölcs

Európában az eper mellett az áfonya az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nem hiába, hiszen különleges íze mellett a fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ez a gyümölcs nagy múltra tekint vissza, hiszen Amerikában már az őslakos indiánok is rendszerint fogyasztották. Strapabíró gyümölcsről van szó, hiszen akár 2500 magasságon is megterem, azonban érési ideje viszonylag rövid, júliusban és augusztusban kell keresni a boltok, piacok polcain.

Mennyei áfonyás sajttorta – diétás változat

Milyen élettani hatása van az áfonya fogyasztásának?

Magas a C-vitamintartalma

100 gramm fekete áfonyában közel 44 mg C-vitmain található, ami kifejezetten magasnak mondható. Emellett K-vitamint is bőségesen tartalmaz, valamint mangánból is fellelhető benne. Rostjainak köszönhetően segíti az emésztést és a bélfalak tisztítását.

Antioxidánsai teszik értékes gyümölcsé

Az antioxidánsok a szervezetünkben kialakuló szabad gyökök kialakulásának kockázatát csökkentik, amelyek károsíthatják a sejtjeinket, és súlyos betegségekhez vezethetnek. A kék áfonya legismertebb antioxidáns vegyületei közé tartoznak a flavonoidok. Ennek köszönhetően ez a gyümölcs rendelkezik a legmagasabb antioxidáns kapacitással.

Az áfonya kevés kalóriát tartalmaz

Az áfonya kevés kalóriát tartalmaz

A szemünk épségéért is fogyasszunk áfonyát

A fekete áfonya az, amelyik kiválóan ápolja a szemünk egészségét. Többek között az idősebb generációt érintő szürkehályog kialakulásának kockázatát visszaszoríthatjuk a fogyasztásával, de támogatja a szívműködést, baktériumölő hatásának köszönhetően pedig a húgyúti fertőzéseknek vethet gátat. Mivel antocianint tartalmaz, egy kutatás kimutatta, hogy akár 30 százalékkal képes csökkenteni a szívinfarktus esélyét.

Támogasd a memóriád áfonyával!

Szintén kutatások bizonyítják, hogy az antioxidánsai révén az agyműködés serkentéséért is sokat tehetünk az áfonyával, az idegsejtek jelátvitelének minőségét javíthatjuk. Svéd kutatók ráadásul arra is rámutatta, hogy a fekete áfonya a fogínygyulladás ellen is bevethető.

Áfonyás muffin

Hogyan fogyasszuk?

Jó hír, hogy általában az áfonya nem tartozik az erősen permetezett gyümölcsök közé, ellenben az eperrel és a szőlővel. Reggelihez nyersen (alaposan megmosva) bátran hozzáadhatjuk, amennyiben szeretjük a zabkását, esetleg müzliket. Pohárkrémben szintén remek ízélményben lehet része, aki egy kis joghurttal összekeveri. Abban az esetben, ha a legmagasabb tápértéket akarjuk bevinni a szervezetünkbe, lehetőleg nyersen együk, ne süteményekbe süssük.

Diéta alatt áfonya? Csak bátran!

Remek hír mindenki számára, aki kemény testedzésre adja a fejét, hogy az áfonya akkor is bátran fogyasztható, ha diétás étendet követünk. 100 grammjában mindössze 57 kalória található, ami kifejezetten alacsonynak mondható.

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 990 Ft/hó