A húsvét különlegessége: vírusölő torma (recepttel)

A húsvétról melyik alapanyag jut az eszedbe? Ugye, hogy a torma! Nem hiába, hiszen ez a kifejezetten pikáns ízű gyógy- és fűszernövény nemcsak a sonka és a friss kenyér mellett nyújt kellemes élményt. A szervezete gyakorolt jótékony hatása világszerte ismert. Immunerősítésre, szív- és érrendszeri problémákra rendkívül jó hatást gyakorol, de sokan vírusölő hatása miatt fogyasztják.

A nyakunkon a húsvét, és az ünnepi hangulat közeledtével már kétségtelenül csorogni kezd a nyál a szánkban. Ilyenkor ugyanis a család apraja-nagyja összeül, hogy jókat egyenek és igyanak, emiatt pedig a nagy étkezésekről is emlékezetes marad az esemény. Az ízletes főtt sonka mellett nem hiányozhat a tányérról a torma sem, amely egy meghatározó eleme az ünnepi reggeliknek. De vajon mit lehet tudni erről a világszerte ismert gyógy- és fűszernövényről?

Torma húsvétra

Torma húsvétra

Milyen múltra tekint vissza a torma?

A torma jellegzetes magyar fűszernek számít, ami az idelátogató külföldiek szemében igencsak kedvelt táplálék. A 14. század óta termesztik hazánkban, és egyik sajátossága, hogy vadon is megterem. Elsősorban Hajdú-Bihar megyében tekint vissza nagy múltra a torma, amely a káposztafélék családjába tartozik. Rokonságban áll a brokkolival, a mustárral és a fejeskáposztával.

A görög mitológiában is említésre került a torma, mely a feljegyzések szerint aranyat ér. Már az ókorban is ismerték a kedvező élettani hatásait, számos esetben gyógyítás során is bevetették. Főként sebeket és fekélyeket ápoltak tormával, majd a középkorban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítottak neki főzések során. Leginkább kedvelt felhasználási módja a húsok ízesítése.

A torma az orrot csípi

Talán nem kell külön ecsetelni, hogy a nyers torma reszelése meglehetősen embert próbáló kihívás. Csípőssége kellemetlen perceket okozhat, ám ez ellentétben a pirospaprikával, nem a nyelvünknek, hanem sokkal inkább az orrunknak irritáló. Fő hatóanyagai között megtalálható a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok.

Szuperélelmiszer-tudástár a hétköznapokra

Milyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag a torma?

A vitaminok közül a C-vitamin emelkedik ki, míg az ásványi anyagokat tekintve a káliumot érdemes megnevezni. Emellett kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket és mangánt. Egyes kutatások szerint a tormában található különféle vegyületek lassítják a daganatos sejtek terjedését.

Milyen betegségek ellen védhet meg a torma?

A tormát a legjobb virusölő gyógynövényként tartják számon. A frissen reszelt torma a hiedelmek szerint közel egy egész napon át megvéd a baktériumok és vírusok ellen. Antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti. A kálium a veseműködésre fejt ki jótékony hatást, de a húgyúti fertőzések visszaszorítását is elősegíti a fogyasztása.

A tormában megtalálható mikrotápanyagok segítenek kordában tartani a vérnyomást, tehát a szívroham és agyvérzés elleni védekezésben is nagy támogatást nyújthat. Emellett az emésztésre gyakorolt kedvező hatásáról is ismert. A rosttartalma segít megelőzni a székrekedést, és a hasmenés elleni fellépésben is nagy szerepet játszat.

Bátran fogyaszthatják azok is, akik magasabb koleszterinszinttől szenvednek, mivel alacsony a zsírtartalma. Megfázás esetén szintúgy javallott a fogyasztása, mivel tisztítja a légutakat, az orrüreget, és antibakteriális hatással is rendelkezik. Az őszi, téli időben, amikor sokan felső légúti fertőzésektől szenvednek, különösen ajánlott a torma fogyasztása.

Torma diéta alatt?

Határozottan igen a válasz, ugyanis a torma kalóriatartalma egészen alacsony. 100 grammjában nagyjából 45 kalória található, így kiegészítőként a fogyókúrás ételek mellé is feltálalható. A főtt sonka fehérjében gazdag, így ha csínyán bánunk a kenyérrel, komoly testedzés mellett is bátran ajánljuk fogyasztásra.

Méregtelenítés tormával?

A tormában megtalálható glukozinolát megerősíti a májat, továbbá a méregtelenítésben is nagy szerephez jut. Napi szinten egy kis fogyasztása segít megszabadulni a salakanyagoktól, így a szervezetünk ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.

Hogyan kerül a torma a tányérra?

Nyers fogyasztása a legjobb megoldás abból a szempontból, hogy a tápértéke így a legmagasabb. Általában főtt húsok mellé kerül a tányérra, de ecetes és majonézes salátába is gyakran belekeverik. Szószok és savanyúságok elkészítéséhez is kedvelt alapanyag. Céklával, áfonyával és almával remek párosítást ad, de tejföllel vagy tejszínnel is célszerű ízesíteni.

Tonhalkrémes édesburgonya toast

Milyen tormás receptet készíthetünk el húsvét alkalmából?

Kaszinótojás kicsit másként

Vegyél 10 tojást, majd főzd őket 10 percig. Ezt követően hűtsd le hideg vízben 15 percig. Miután kihűlt, pucold meg, vágd félbe, majd kanalazd ki a sárgáját egy tálba. Ezután tegyél hozzá egy evőkanál tejfölt és egy kávéskanál tormát. Adhatsz hozzá light majonézt, ízlés szerint sót és borsot (néhány csipetet). Ezt össze kell nyomkodni villával krémes állagura. VÉgül egy kis kanállal visszakanalazzuk a félbevágott tojásfehérjébe. Húsvéti sonkával, hideg felvágottakkal, zöldségekkel tálaljuk. Ez egy igazán kreatív, egészséges, fehérjében gazdag húsvéti ötlet.

Hogy lehet hozzájutni a tormához?

A boltok polcain széles kínálat várja a fogyasztókat, ezek többnyire üveges tormák. Különféle ízesítéssel is meg lehet vásárolni, a legkedveltebbek ezek közül a csípős és csemege torma, de a majonézes és tejszínes változat is nagy népszerűségnek örvend. Amennyiben frissen szeretnél hozzájutni, érdemes piacokon keresgélni. Jól bírja fagyot is, tehát egész évben megvásárolható.

Tetszett? Oszd meg :)