A legjobb hazai halfajták

Lazac, tőkehal,  laposhal, tilápia… Ha a külföldi gasztro trendeket nézzük, ezek a leginkább kedvelt halak. Finomak ugyan, de frissen igen nehéz őket beszerezni, ráadásul tápértékben, minőségben és nem mellesleg árban számos, hazánkban tenyésztett halféle is felveszi velük a versenyt. Összeállításunkban bemutatjuk kedvenc édesvízi halfajtáinkat, amelyeket frissen szerezhetsz be a legközelebbi halasnál. Garantáltan lesz köztük olyan is, melyről még nem is hallottál J

Busa

A busa méretes, akár 30 kg-ra is megnőhet. Ez azért lehet érdekes, mert kizárólag planktonokkal táplálkozik. Puha, édes húsa egyes vélemények szerint zsírégető hatással bír. Ezt megerősíteni ugyan nem tudjuk, az viszont tény, hogy a teljesen szálkamentes húsból isteni fokhagymás szelet süthető. ( Szerintünk a legjobb halászlé is ebből készül.) Lényeges tény továbbá, hogy az édesvízi halak közül a legtöbb Omega-3 zsírsav a busában van. Aki a halfogyasztást szív- és érrendszerének megóvása érdekében kezdi el, annak a legjobb választás a friss hazai busa. Húsa közepesen „halízű”, tökéletes azoknak, akik alapvetően szeretik a halételeket. Ez a méltatlanul alul értékelt hal egyébként a legolcsóbb magyar halfajta.

Amur

Az amur hazánkban nem őshonos, de tenyésztése a hatvanas évek óta folyamatos. A folyóvízi hal húsa hófehér és zsírrétegektől mentes. Más halakénál magasabb az A, D,E, és B12 vitamint tartalma, valamint kiemelkedően gazdag  egyes nyomelemekben (cink, szelén, kalcium, magnézium, jód és vas).  Mivel húsának íze leginkább a pontyhoz hasonlít, ezért az ahhoz bevált recepteket az amurral is el lehet készíteni. Ugyanakkor gyönyörű steak, vagy egészben sült hal készíthető belőle, az ikráját azonban tilos megenni, mert mérgező.

Barramundi

Fogadni mernék, hogy nem is hallottál még erről az itthon is tenyésztett halfajtáról! Pedig érdemes kipróbálnod, mert ennek az eredetileg Ausztráliában őshonos halnak a rendkívül könnyed, nem túl karakteres ízű húsa ideális lehet azoknak, akik a halakkal még csak most barátkoznak. A barramundi tápértéke is a legjobbak között van!  Száz gramm hús nagyjából 500 mg Omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tőkehalat és tilápiát is. A barramundi fogyasztása a legszigorúbb diétákban is ajánlott, hiszen mindössze 137 kalóriát tartalmaz, míg fehérjetartalma eléri a 25 grammot. Érdemes nagyobb piacokon, halboltokban keresned a barramundit, ahol garantáltan friss halat kaphatsz. A keresésben segítségedre lehet a kapjra.hu halbolt keresője.

barramundi hal étel
Barramundi filé- szintén hazánkban tenyésztett halfajta.

Harcsa

Ez esetben egy igazi nagyhalról van szó, hiszen egyes példányai a két métert és a száz kilogrammot is meghaladhatják. A szürke harcsa ráadásul őshonos hazánkban. Fogyasztásának évszázados hagyományai vannak. Ha nem rajongsz a halakért és biztosra szeretnél menni, a harcsa a te választásod. Vitamintartalma – pl., D, B1 és B12 – kiemelkedő, de magas Omega-3 zsírtartalma is. Húsa lágy, szálkamentes. Ha egy igazi „fancy gourmet” fogásra vágysz, akkor nem a legizgalmasabb alapanyag, de ha a vastag, sült hússzeleteket vagy a halpaprikást preferálod, akkor tökéletes választás. Mivel állaga könnyebb más halakénál, ezért elkészítése némi szakértelmet igényel.

Pisztráng

A pisztráng az egyik legnemesebb édesvízi halunk. Fogyasztásának évszázados múltja van. Sokáig csak a nemesek eledele volt, azonban a 60-as,70-es években népszerűsége megkopott. Húsa mindig sovány, hiszen lételeme az árral szemben úszás. Ha rendszeresen fogyasztod, akkor neked sem kell az alakod miatt aggódni. Sütve a halhús könnyen lefejthető a szálkákról, visszafogott íze enyhén emlékeztet a szardíniára. Két fő fajtája van: a szivárványos pisztráng és a sebes pisztráng. Érdekesség, hogy a halak kaméleonjának is nevezik, mivel új környezetbe kerülve színezetét néhány másodperc alatt megváltoztatja. Habár sokféleképpen lehet fogyasztani, érdemes egészben sütni, de a füstölten is nagyon finom. Érdemes kipróbálnod ezt a pisztráng receptünket is.

Pisztráng fogyasztása
Pisztráng kölessel és bébirépával

Végül pedig egy tipp: Ha megkívántad a halhúst és elindulsz vásárolni, akkor egy dolgot kell figyelned: a hal szemét! Ugyanis a hal szeme árulkodik frissességéről. Ha a hal szeme tiszta, tükröződik, akkor friss, ha opálos, akkor már biztosan nem.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon, valamint a Facebook oldalán a https://www.facebook.com/kapjra/ oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

Kapj rá! kampány

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: