Római saláta
Hazánkban az utóbbi években egyre népszerűbb, leginkább a Cézár saláta fő összetevőjeként ismert a hosszú levelű salátaféle. Húsos, ropogós levelei enyhén diószerű ízűek, fogyaszthatóak nyersen, de főzve is. Igazán jól felhasználható fajta, mely akár 10 napig is tartható hűtőben.
Nagy mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, B3, B6 és C vitamint, káliumot, folsavat, mangánt, krómot. Már 100 gramm római saláta a napi K vitamin szükségletünk 150%-át, C-vitamin szükségletünk 60%-át fedezi. Csökkenti a koleszterin szintjét, segíti a vér áramlását. Serkenti az epe termelését, csökkenti a vérnyomást, megelőzi a csontritkulást, hasznos továbbá máj- és prosztatagondok esetén.
Pak-choi
Bordáskelként, vagy kínai fehér káposztaként is hívják. Világszerte leginkább forró olajon megfonnyasztva, keleties ételekbe keverve, vagy párolva köretként fogyasztják, de persze fogyasztható nyersen salátaként. Remekül illik hozzá a fokhagyma, gyömbér, szezámmag. A pak choi háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta, fehérjetartalma ráadásul könnyebben is emészthető.
Remek A- és C-vitamin-forrás. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. Élelmi rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. Könnyű emészthetősége, magas folsav- és béta karotin-tartalma miatt jól beilleszthető lábadozók, kismamák és gyermekek étrendjébe.
Mángold
A mángold egy ma még kevésbé népszerű salátaféle, pedig az egyik legértékesebb fajta. A sötétzöld, nagyméretű levelek íze leginkább a spenóthoz hasonlít. Levelei leginkább főzelék készítésére, vastag szára spárga helyettesítésére alkalmas.
Kiváló a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Nagyon jó forrása a réznek, kalciumnak, triptofánnak (esszenciális aminosav), B2- és B6-vitaminnak, valamint proteinnek. Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin). A mángold (igen magas magnézium tartalma miatt) segíti az idegrendszer és az izmok működését. Elősegíti továbbá a szem egészségét, különösen a szürke hályog kialakulásának kockázatát csökkenti. Védelmet nyújt a magas koleszterinnel, egyedül vesekőben szenvedők számára nem ajánlják.
Cikória
A Nyugat-Ázsiában őshonos, egyedi, enyhén kesernyés ízű cikóriát eredetileg a gyökere miatt kezdték el termeszteni, melyből kávépótló készül. Azóta szerencsére rájöttünk, hogy a termése is fogyasztható, finom és egészséges. Olyannyira egészséges, hogy sokan a legjobb superfoodok között tartják számon. agy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostot, C, B2 és B3 vitamint, karotint, valamint igen sok káliumot és karotint. Magas inulintartalma csökkenti a bél PH értékét és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását, javítja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Hatásos segítség a gyermekkori élelmiszerallergiák leküzdésében, immunstimuláló hatása növeli a szervezet ellenálló képességét. A cikória továbbá csökkenti az inzulinfüggőséget és beállítani a megfelelő vércukor szintet.
Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?
Ne bízd a véletlenre, tedd velünk tisztába táplálkozásod! Regisztrálj éves Clean Eating Életmódprogram tagságot!
Folyamatosan új receptekkel, letölthető könyvekkel, diétás étrenddel és online konzultációval segítjük életmódváltásod. CSATLAKOZZ ITT >>>