A legtisztább édesítőszerek

A hagyományos kristálycukor, vagy a különböző bolti termékekben található olcsó kukoricaszirup közvetlenül a májat támadja, ahol enzimeket szabadítanak fel, melyek a testet azonnali zsírraktározásra utasítják. Ezzel összefüggésben növelik a káros triglicerid és a koleszterin-szintet, mely számos betegség alapja lehet.

IMG_7304

Sajnos nem minden édesítőszernél jobb a helyzet. Habár az édesítők nullakalóriások és nem alakulnak zsírrá, de jellemzően kemikáliák, melyek más területen károsítják a szervezeted. Például a sokáig elterjedt aszpartámot már számos országban betiltották, mivel a szervezetben formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid sejtkárosodást és halált okoz, további összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav is mérgezőek és lassan, de biztosan ölik az egészséges szervezetet.

Mivel még gyakorló cleaneatingesenknek is gondot okoz, hogy édesítsék ételeidet úgy, hogy a lehető legtisztább alapanyagokat használják cikkünkben összegyűjtöttük az 5 "legclean-ebb" édesítőszert, melyeket bártan ajánlunk a kristálycukor egészségesebb alternatívájaként.

Stevia

Stevia édesító cukorEz az egyik legújabb és legfelkapotabb édesítőfajta. Alapból teljesen természetes, hiszen egy dél-amerikában honos gyógynövényből, a Stevia rebaudianából készül, amely akár itthon is termeszthető. A stevia nulla kalóriát tartalmaz és édesítőereje meglehetősen magas, így a legextrémebb diétába is jól illeszthető. Különösen jó testépítés, fitness versenyzők számára,hiszen vízmegtartó hatása nincs! Egy fél teáskanál stevia képes annyira édesíteni mintegy csésze kristálycukor. Fontos megelmíteni, hogy a Truvia néven kapható stevia édesítőt a Coca-Cola és Cargill fejlesztette ki egy titkos receptúra alapján. Azonban ennél az édesítőnél jóval magasabb a feldolgozás mértéke, így mi nem tartjuk annyira "cleannek". Ha vásárolunk győződjünk meg hogy a termék csak stevia növényt tartalmaz!

Nyersméz

A feldolgozatlan nyersméz a természet egyik legjobb édesítőszere, mely ugyan 21 kalóriát tartalmaz teáskanalanként, így aki szigorú diétán lévők kivételével ajánljuk mindenkinek. Különösen előnyös tulajdonsága, hogy probiotikus baktériumokat tartalmaz, melyek elősegítik az emésztőrendszer egészségét

Sucanat

Ez nem más, mint a tiszta nádcukor, mely a lehető legkevesebb feldolgozáson esett át. Egy teáskanál 16 kalóriát tartalmaz, azonban kisebb mértékben alakul zsírrá, mint a feldolgozott kristálycukor. Ellentétben a kristálycukorral nem esik át annyi feldolgozáson és mérgező fehérítési eljáráson. Alapvetően egy természetközelibb, clean alapanyag, amely remek választás lehet, de csak akkor ha nem vagyunk súlycsökkentő diétában.

Xilit

different-sugar-typesA xilit, másnéven nyírfacukor a cukoralkoholok közé tartozik. Bár a xilit annyiból nem számít clean-nek, hogy alaposan feldolgozott termék, azonban kivételesen előnyös tulajdonságai az egyik legjobb édesítőszerré teszik. A xilit fogakra gyakorolt hatása nem csupán kártalan, hanem kifejezetten hasznos, hiszen csökkenti a fogszuvasodást és elősegíti a kalcium zománca történő beépülését. Továbbá a xilitol kémiai szerkezetének köszönhetően nem engedi, hogy a felsőlégutakban megtapadjanak és elszaporodjanak a baktériumok, ezáltal a szervezet természetes védekező erejét használva ki tudja mosni a kórokozókat. Továbbá a szervezet vércukorszintjét alacsonyan tartja, és ezért a test inzulinszükségletét is jelentősen csökkenti. Kalóriaszintje 40%-alalacsonyabb mint a hagyományos cukoré. Egyetlen hátránya, hogy az arra érzékenyeknél, nagy mennyiségű fogyazstás esetén hashajtó hatás jelentkezhet.

Juharszirup

Hazánkban kissé nehezen fellelhető, de a tengerentúlon népszerű édesítőszer. Bár ma már érdemes figyelni, mert számos juharszirupot kémiai úton is kezelnek, Az eredeti azonban a teléjesen természetközeli szirup, melyet a juharfáról tavasszal nyerik, és csupán felforralják és üvegezik. Egy teáskanál juharszirup 6,5 kalóriát tartalmaz, kevesebbet mint felét a kristálycukornak, ezért a szigorú diétán lévők kivételével bárkinek ajánljuk.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom