Az élelmiszerek legveszélyesebb adalékanyagai

A clean eating életmód legalapvetőbb szabálya a mesterséges adalékanyagok teljes tiltása.  Mi nem hiszünk az “mértékletesség elvében” olyan vegyszerekkel szemben amik a szervezetben felgyülemlenek és kimutatottan káros folyamatok felelősei. Cikkünkben most a legveszélyesebb adalékanyagokat mutatjuk be. Nem túl vidám cikk következik, de ess pánikba, csak tudd mit érdemes kerülni!

Aszpartám – E951

Számos kutatás bebizonyította, hogy az aszpartám nevű édesítőszer felgyülemlik a szervezetben és mérgező hangyasavvá alakul. Ez nem csupán hozzájárulhat a rákos megbetegedések kialakulásához, de mellette több tucat komoly betegséget okozhat, úgy mint a depresszió, álmatlanság, látáskárosulás, hajhullás, elhízás, meddőség, stb… Lényegében egy olyan szer ami hosszú évek alatt lassan belülről marja szét a testet. Ennek ellenére az élelmiszer-ipari erők lobbija miatt máig nem tiltották be, hiszen a legolcsóbb és ráadásul kalóriamentes édesítőszer. 

A nitritek és nitrátok – E249-252

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő külföldi előcsomagolt salátákban a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén felgyülemlik a szervezetben.

Kéndioxid és szulfitok – E220-228

Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása, a világos színű aszalványok gyártása. Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

BPA-k

Egy friss kutatási eredmény szerint aligha kerülhetjük el a Biszfenol-A, vagyis a BPA fogyasztást, ha konzervet eszünk. A konzervek 92 százalékában megtalálható ez az adalékanyag. A legrosszabb, hogy a konzervdoboz anyagából kerül az ételbe, tehát mint összetevő a csomagoláson fel sem tüntetik. Hatása az ösztrogénhez hasonló, már kis mennyiségben vetélést, terméketlenséget, idegrendszeri károsodást, fejlődési zavart, cukorbetegséget okozhat.

Ftalátok

A ftalátok ugyancsak szintetikus hormonok, amelyek szintén a konzervekben fordulnak elő és szintén nem tüntetik fel a csomagoláson. Beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, károsítják az olyan belső elválasztású mirigyeket, mint amilyen a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy és a mellékvese. Állatkísérletek igazolják, hogy reprodukciós és neurológiai egészségkárosodást is okozhatnak.

Pálmaolaj

A pálmaolaj egyszerű telített zsírsav, ami gyorsan emeli a vér koleszterinszintjét, tehát finoman szólva nem a legegészségesebb összetevő. Ráadásul termelése miatt az egyik legextrémebben környezetkárosítóbb élelmiszer alapanyaggá teszi. Margarinok jelentős részben tartalmazzák. Sokan összekeverik az általunk is kedvelt kókuszolajjal, ami viszont egészséges.

Transzzsírok

Nagyon sok feldogozott étel tartalmaz transzzsírokat, miközben ez a címkén nincs is feltüntetve. A transzzsírok növelik az LDL, azaz a “rossz” koleszterin szintjét, ezzel egyidőben csökkentik a HDL, azaz a jó koleszterinszintet a vérben. A legdurvább, hogy az egyébként elhízást is okozó aszpartámhoz hasonlóan előszeretettel tömik az alacsony szénhidrát tartalmú ún. “fogyókúrás” élelmiszerekbe is.

MSG – nátrium-glutamát

Az MSG, magyarul a nátrium-glutamát nagyon népszerű ízfokozó. Alapból ízetlen, de élelmiszerbe keverve felerősíti annak ízét. Olyan mint egy drog amit az ízlelőbimbóknak találtak ki. Az MSG-ről azonban tudni kel: mellékhatásként depressziót, fejfájást, mellkasi fájdalmakat és az arra érzékenyeknél hátfájást, gyengeséget, szív- és érrendszeri problémákat okoz, sőt hormonális problémákért is felelőssé tették már. Étvágynövelő hatása miatt elősegíti az elhízást is. Ráadásul génmanipulált szójából állítják elő.

Ciklamát – E952

Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották, más országokban korlátozták használatát. Rendszeres fogyasztás mellett még bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont Magyarországon a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít. Vajon miért?…

Sokan azt hiszik, hogy minden élelmiszerfesték káros. Valójában azonban léteznek természetes festékanyagok, mint a kurkuma, céklapor, spenótpor, amik ugye teljesen veszélytelenek. Mindezekből a legtöbb szín kikeverhető, de természetesen a legtöbb kapzsi cégvezetőnek eszében sem jut ezeket választani a termékfejlesztések során. A szintetikus festékek természetesen a clean eating teljes tiltása alá esnek, hiszen minden esetben veszélyesek. Léteznek azonban ezek között extrém módon veszélyesek. Olyan anyagok melyek nem ürülnek ki a szervezetből és bizonyítottan okoznak pszichés problémákat, erős rákkeltő hatással bírnak és feltételezetten az öröklődésre is kihat. Orvosok és különböző szervezetek nyomására 2008-ban az Európai Parlament Élelmiszer-biztonsági Bizottsága határozatot is hozott ezekről. Na persze a gazdasági érvek ismét felül kerekedtek az emberek egészséghez való jogán, ezért végül a betiltás helyett csupán egy senki által el nem olvasandó felirat feltüntetését írják elő miszerint: “Esetleges aktivitási és koncentrációs zavarokat idézhet elő gyermekeknél”.
A szóban forgó kiemelten veszélyes festékek ezek: E102 tartrazine, E104 kinolinsárga , E110 narancssárga, E122 azorubin , E124 neukokcin , E129 allura vörös, E132 indigotin

Hogyan védekezhetsz a káros összetevők ellen?

A legegyszerűbb módszer: olvasd el az összetevőket! Ha valamelyiket felismered, akkor messzire kerüld el azt a terméket. Igen, mások is eszik ezeket, de nem tudhatod, hogy kiben mit vált ki. Előfordul, hogy semmi bajod sem lesz, de huzamosabb ideig történő fogyasztás esetén talán erre van a legkisebb esélyed. Megmagyarázhatatlan rosszkedv, pszichés problémák, esetleg hormonális változások egyáltalán nem zárhatóak ki. Ahogy a terméketlenség, vagy a rákos sejtek korai kialakulása sem. Éppen ezért próbálj meg tisztán étkezni, amennyire csak tudsz. Ha érdekel a téma, akkor olvasd el a tiszta táplálkozás 13 alapszabályát, vagy a clean eating filozófiája című írásunkat.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: