A tökéletes nyári gyümölcs: a nektarin

A nyár egyik legnagyobb ajándéka a nektarin. Ropogós, lédús textúrájának köszönhetően igazi frissítő a kánikulában, de nem csak emiatt érdemes fogyasztani. 

Mitől olyan különleges a nektarin?

A nektarin édes, ízletes és enyhén savanykás ízvilága a legtöbbünket azonnal rabul ejti. Leginkább nyersen fogyasztjuk, de például a sütőben is csodásan karamellizálódik. Éppen ezért érdemes belecsempészni könnyű nyári süteményekbe, de hűsítő turmixoknak, házi fagylaltoknak is remek alapanyaga.

Az ízével már meggyőzött minket, most mutatjuk, mitől olyan különleges még a nektarin. Ez a ropogós barack tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal egyaránt. Rendkívül gazdag C-vitaminban, amely segít a bőrünk rugalmasságának megőrzésében, valamint támogatja az immunrendszert.

A nektarin jelentős B-vitamin forrás is. Találunk benne B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint is. Az ásványi anyagok közül bővelkedik kalciumban, magnéziumban és foszforban is, de tartalmaz még vasat, káliumot, cinket, rezet és mangánt is. A nektarin rosttartalma is figyelemre méltó, ami segíti az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. 

Az őszibarack ikertestvére

A nektarin nem sokban tér el az őszibaracktól. Sokan hibridnek tartják, holott ugyanaz a faj, mint az őszibarack. Azt, hogy csupasz-e kívülről avagy szőrös, egy domináns allél határozza meg. Ennek hiányában kopasz a barack. Külön érdekesség, hogy ez a jelenség már Darwint is foglalkoztatta.

A közelmúltban az Egyesült Államokban tovább nemesítették, ezzel pedig fellendült a kereskedelmi forgalma.

Hogyan válasszunk és tároljuk a nektarint?

Ha nektarint vásárolsz, keresd azokat, amelyek illatosak és enyhén rugalmasak, de nem túl kemények. A túl érett gyümölcs puha és esetleg foltos lehet, míg a még éretlen darabok kemények és íztelenek. A nektarint szobahőmérsékleten érdemes érlelni, ha még nem teljesen érett, majd érés után hűtőszekrényben érdemes tárolni.

Receptek és ötletek

Ha szeretnéd kipróbálni a nektarint egy kicsit másként, íme néhány ötlet:

  • Nektarin smoothie: Turmixolj össze nektarint, banánt és joghurtot. Igény szerint egy kiskanál nyers mézet is tehetsz a keverékbe. Az eredmény egy frissítő, vitaminokkal teli ital lesz. 
  • Grillezett nektarin: A nektarint vágd félbe, távolítsd el a magot, majd süsd meg a grillen. Tálald otthon készített fagylalttal vagy joghurttal.
  • Nektarin saláta: Friss, szeletelt nektarint keverj össze salátával, dióval és egy kis feta sajttal. Az édes gyümölcs remekül harmonizál a sós sajttal és a ropogós dióval.

Ha érdekelnek további fincsi smoothie-k, nézd meg Smoothie e-bookunkat és készítsd el kedvenc italod egészséges kivitelben!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: