Sokak szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Bár ez a kijelentés vitatható, tény, hogy nagyon nem mindegy, milyen fogást választasz első étkezésnek – bármikor is legyen az.
Van viszont egy tökéletes napindító Clean Eating-fogás: nemcsak ínycsiklandó – ha jól készíted el –, de sokoldalú, tele van értékes tápanyagokkal, rengeteg energiát ad – és hihetetlenül gyorsan és könnyen megvan.
Ez a csodás reggeli fogás nem más, mint a zabkása.
A zabot mint emberi fogyasztásra alkalmas élelmet csak a 18. században fedezték fel, méghozzá a skótok. Persze korábban is használták: bőrbetegség elleni gyógyszerként, állateledelként vagy épp építőanyagként. Meg persze sört is készítettek belőle.
Aztán a skótok felfedezték, hogy bizony tápláló kását is lehet belőle készíteni, aztán a kezdeti vonakodás után az egész szigetországban elterjedt – hamarosan már tradicionális ételként emlegették.
Mára pedig nem találsz olyan fitneszgurut vagy dietetikust, aki ne ajánlaná a zabot valamilyen formában.
A zabkása egy tökéletes szénhidrátforrás, ami ráadásul tele van értékes élelmi rosttal, ami lényegében elengedhetetlen az egészséges diétához és a megfelelő anyagcseréhez. Mivel a zabkása főleg lassan felszívódó, komplex szénhidrátokat tartalmaz, ha ezt választod reggelire, elkerülheted a kajakómát – rengeteg energiát kapsz, ami lényegében egész nap kitart.
Alacsony kalóriatartalom mellett: 100 gramm száraz zabpehely 389 kalóriát tartalmaz – egy csészényi zabkása pedig körülbelül 160 kalóriát, 6 gramm fehérjét, 28 gramm komplex szénhidrátot, ebből pedig 4 gramm élelmi rostot tartalmaz.
Mindemellett a zab dúskál a különféle vitaminokban és egészséges ásványi anyagokban is. Főleg B-vitamint – egész pontosan B1-, B2- és B6-vitamint találsz benne –, ami kiváló hatással van az anyagcsere-folyamatokra, és segít a tápanyagok feldolgozásában. A magas B-vitamin-tartalom mellett a zab antioxidáns hatású E-vitaminban, valamint magnéziumban, cinkben és káliumban is gazdag.
A zabkása rengeteg módon elkészíthető és fűszerezhető, így biztosan megtalálod a kedvenc variációdat – ennek köszönhetően pedig lényegében esélytelen, hogy megund.
Rengeteg módszer van rá, hogy felturbózd.
Tökéletes fűszer hozzá például a fahéj, de megszórhatod különféle gyümölcsökkel, magvakkal (mandulával vagy pekándióval például tökéletes), de édesítheted is mézzel, agávesziruppal, egészséges, természetes, kalóriamentes édesítőszerekkel (például xilittel vagy eritrittel) – és fogyaszthatod szárazabb, vizesebb vagy tömörebb formában is.
Ebben a cikkben vár téged a tökéletes zabkása recept:
https://cleaneating.hu/taplalkozas/igy-keszits-tokeletes-zabkasat/
És őszi kedvencünk, a mindig népszerű pumpkin spice zabkása:
Pumpkin spice zabkása
Ha még több egészséges Clean Eating-receptet szeretnél, van egy jó hírünk:
Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot most csak 90 Ft-ért!
- 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
- Kipróbált, bevált mintaétrendek
- 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
- Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!
Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-