A zellergumó talán nem az első zöldség, ami eszedbe jut, amikor nekilátsz egy gazdag hús-és zöldséglevesnek. Pedig igazán megérdemli a figyelmet, hiszen nem csak ízében különleges, de rendkívül tápláló gyökérzöldség is egyben. A barátságtalan külső mögött valódi tápanyagbomba rejtőzik, ami izgalmas lehetőségeket kínál a konyhában is. Miért érdemes fogyasztani a zellergumót? Milyen egészségügyi előnyökkel jár, és hogyan lehet ízletesen elkészíteni? Lássuk!
Zellergumó vs. szárzeller?
A zellergumó egy különleges gyökérzöldség, amelyet magáért a gumóért termesztenek. Szoros rokonságban áll a szárzellerrel, de a két növény eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.
A zellergumó a Földközi-tenger környékén őshonos, ugyanakkor megtalálható a Himalájától keletre is. Már az ókori Egyiptomban és Görögországban is ismerték, és gyógyászati célokra is használták: gyulladások kezelésében kapott fontos szerepet.
Érdekesség, hogy az ételek ízesítésére először a római korban használták, bár visszafogottan, ugyanis úgy tartották, hogy szerencsétlenséget hozhat. Teljeskörű konyhai alapanyagként a 17. században kezdték használni.
Napjainkban főleg Európában, elsősorban Franciaországban, Németországban és Magyarországon használják előszeretettel. Jellegzetes íze a zeller frissességét és fűszerességét hordozza, főzés után pedig krémes, édeskés textúrával ajándékozza meg a kóstolóját.
A zellergumó mint vitaminbomba
A zellergumó nagy előnye, hogy kalóriatartalma kifejezetten alacsony, azonban különösen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban valamint antioxidánsokban.
Kiváló forrása az élelmi rostoknak, így támogatja a bélflóra egészséges működését. A rostok a vércukorszint szabályozásában is segítenek, így diabétesz esetén is érdemes rendszeresen fogyasztani ebből a gyökérzöldségből.
A zellergumó remek vitaminforrás is. Található benne A-vitamin, többféle B-vitamin, de C-és E-vitaminban is gazdag. Az ásványi anyagok közül tartalmaz magnéziumot, foszfort, vasat, káliumot, és molibdént is.
A zellergumóban a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületeket is találunk.
Hogyan használd a konyhában a zellergumót?
Figyelj arra, hogy vásárláskor a sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válassz. Ha darabolva árusított gumót vásárolsz, vedd alaposan szemügyre a növényt – a nedves, puha foltok ugyanis rothadásra utalnak.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is jól tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót tedd a hűtőszekrénybe.
A zellergumó sajátos, friss, fűszeres íze egyedivé teszi az ételeket. Érdemes kipróbálni köretként húsok, halak mellé, de remekül kombinálható más zöldségekkel is. Répával, almával, káposztával variálva kiváló ivólevet tudsz készíteni belőle.
A zellergumó nyersen, párolva, sütve vagy pürésítve is fogyasztható, így igazán változatosan használható a konyhában. Főételként és köretként is helyet kaphat az asztalon.
Mutatunk néhány clean receptet, amelyekkel könnyedén be tudod illeszteni ezt a különleges zöldséget a mindennapi étrendedbe:
- Zellerkrémleves
- Sült zellergumó hasábok – a tökéletes sültkrumpli alternatíva
- Zellerpüré