Talán nem túlzás azt állítani, hogy az alma a legnagyobb múltra visszatekintő gyümölcsünk, hiszen már a bibliai történetekben is meghatározó szerepet kapott. Gyógyító erejéről több mitológiában is szó esik, ráadásul jótékony hatásai mellett szerelmi jelképként is bevethető a mindennapokban.
Az almafa a rózsafélék családjába tartozik, és valamennyi kontinensen fellelhető, így könnyűszerrel meghódította a világot. A legismertebb gyümölcs, amelyet nagyon sok helyen termesztenek, hiszen amellett, hogy rendkívül ízletes, az emberi szervezettel csodákat művel. Több ezer fajtája létezik, számos változatát Magyarországon is könnyűszerrel be lehet szerezni a piacokról és a nagyobb közértekből.
Miért olyan népszerű az alma?
„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Mindannyian hallottuk már ezt a közmondást, ugye? Nem hiába, hiszen ez az egyik legteljesebb gyümölcsünk, amely az egészségünk szempontjából kifejezetten sok területen számos pozitív változásokat idéz elő. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, az antioxidánsai révén pedig a komolyabb megbetegedéseket is el lehet vele kerülni.
Típusától függően a húsa körülbelül 10-12 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, és egy közepes méterű nyers alma nagyjából 80 kalória van. Viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz (20 gramm), a rosttartalma pedig 3,7 grammot tesz ki.
https://cleaneating.hu/tudastar/napi-egy-alma-az-orvost-tavolt-tartja-alma-kisokos-receptekkel/
Miért javallott az alma napi szintű fogyasztása?
Az almában megtalálható antioxidánsok a sejtek károsító folyamatainak semlegesítésében töltenek be igazán fontos szerepet. Ennek eredményeképp rákmegelőző hatással rendelkeznek, továbbá a különféle gyulladások kezelésére is alkalmas.
Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz az alma?
A-vitaminban, B-vitaminban és C-vitaminban gazdag, igaz, ez utóbbi a citrusfélékben jóval nagyobb mennyiségben megtalálható. Az ásványi anyagokat tekintve viszont meglehetősen széles spektrummal rendelkezik, hiszen van benne cink, fluor, kalcium, jód és szelén. Ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az immunrendszer eredményesen felvegye a versenyt a különféle megbetegedést okozó vírusokkal szemben.
Rostokban is bővelkedik
Abban az esetben, ha valakinek komolyabb gondjai vannak az emésztéssel, esetleg szeretné a bélrendszerét napi szinte karbantartani – akármilyen furcsán is hangzik –, az alma kiváló választás. Rostanyaga, a pektin rendezi a székletet, csökkenti a koleszterinszintet, de még a magas vérnyomás kezelésére is jótékony hatást fejt ki.
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/desszertek/csokolades-ceklas-muffin/
Például olyan kutatásokat is végeztek, amelyek során azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a napi szintű almafogyasztás a terhes anyákban fejlődő magzatára. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a gyümölcs rendszeres fogyasztásával csökkenteni lehet az asztma kialakulásának kockázatát.
Melyek a legnépszerűbb almafajták hazánkban?
Az almafajták közül a Jonagold az egyik leginkább keresett Magyarországon. Édeskés íze miatt vált közkedveltté, a Golden delicious és a Jonatán változatok kereszteződéséből született. Az Idared a mesés külseje miatt igazán vonzó a vásárlók számára, míg a zöld színben pompázó Granny Smith a keserű íze miatt vált népszerűé.
Az egyik legszebb gyümölcsöt bizony nemcsak az íze miatt, de akár a szerelem jelképeként is tálalhatjuk kedvesünk számára. Igaz, hogy a legjobb formája a fogyasztásának a nyers változat, a héjával együtt, ám vannak igazán ízletes desszertek, amelyek az almából elkészíthetőek. Ilyen például az almás pite:
Almás pite – RECEPT
Egyszerű, de mennyei finomság, amely amellett, hogy fontos tápanyagokkal látja el a szervezetet, remek kiegészítője lehet egy romantikus vacsorának. Mutatjuk, hogy mi szükséges az elkészítéséhez:
Vegyünk 1 kilogramm almát, 25 dekagramm vajat, 1 darab tojást, valamennyi reszelt diót, 1 teáskanálnyi fahéjat, 1 csipet sót, 40 dekagramm lisztet, 1 csomag sütőport, végül pedig reszeljünk le egy kevés citromhéjat. Az édesszájúak előkészíthetnek valamennyi eritritet is, hogy fokozzák az élvezeteket, de tejfölt is igény szerint fel lehet használni.
Sóval és sütőporral keverjük össze a leszitált lisztet, adjuk hozzá a vajat, majd ezt követően verjük rá a tojást, és keverjünk mellé valamennyi eritritet. Ha ezzel megvagyunk, tegyünk hideg helyre a tésztát úgy harminc percre.
Következő lépésként reszeljük le az almákat, szórjuk meg fahéjjal, dió- és citromreszelékkel. A kezünkkel dolgozzuk össze egységes masszává, majd ezt is hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek.
A pihentetés után gyúrjuk át a tésztát, osszuk két egyenlő félre, majd az egyiket lapítsuk ki sütőpapíron (tepsiben). Erre kell rákenni az almás masszát, ám mielőtt ezt megtennénk, villával szurkáljuk meg a tésztánkat. Amennyiben ezzel megvagyunk, szintén ki kell nyújtani a másik tésztát, ezt kell rátenni az almás rétegre. A tetejét szintén tojással érdemes bekenni, hogy a késztermék szép színezetet kapjon.
A 180 fokosra előmelegített sütőben ezután rakjuk be a tepsit, és egészen addig hagyjuk bent a piténket, amíg aranybarnára nem sül a teteje. Ez nagyjából 20-25 perc alatt történik meg, attól függően, hogy használunk-e légkeverést. Hogy teljes legyen a meglepetés, vannak nagyon dizájnos szív alakú sütőformák, amelyekkel fel lehet szereletni a süteményt. Sok sikert mindenkinek!