Az egészséges és eredményes sportolásért, a reális célok kitűzésével

A sikerélményt, az eredményességet, és a reális célok kitűzését segítjük felméréseinkkel. További előny az egyén testi adottságainak optimálisabb kihasználása, erősségek, gyengeségek, fejlődési lehetőségek feltárása, a felkészülés hatékonyabbá válik, a formaidőzítés javul és csökken a sérülések veszélye.

A sportantropometriai mérés az edzők munkáját megkönnyíti és eredményesebbé teszi.

Sportantropometriai mérés a sikerélményt nyújtó edzéshez, sportoláshoz

A testalkat vizsgálat egy útmutató, hogy a gyerek sikereket érhessen el, és ez által még nagyobb kedvvel sportoljon.

A sportantropometriai vizsgálat olyan genetikailag meghatározott tényezőket tár fel, amiket edzésekkel befolyásolni nem lehet. A csontok vastagsága például meghatározza, hogy mennyi izom képes rajta megtapadni, de a felnőttkori várható testmagasságot sem igazán lehet megváltoztatni.

A testalkat vizsgálattal ezt a megváltoztathatatlan vázszerkezetet mérjük fel és határozzuk meg, majd az orvos tudomány sok évtizedes tapasztalatai és az eddigi több, mint százezres mérés alapján javaslatot adunk arra nézve, hogy az egyéni testalkati sajátosságokkal mekkora esély van a sikerek elérésére. Kifejezetten indokolt esetektől eltekintve a sportantropometriai vizsgálat után semmilyen sportágtól nem tiltunk el senkit.

Sportantropometria

Ha valaki komoly sportcélokat tűz ki maga elé, kifejezetten tanácsos figyelembe venni ezeket a testi adottságokat és nem kizárólag az edző ránézésre kialakított véleményben bízni. Mert mondjuk, ha a várható felnőttkori testmagasság 160 cm-nél megáll, akkor valószínűleg nehézségei lesznek kosárlabdásként, de akár úszóként is. A szülők testmagassága nem ad megbízható támpontot!

Ha csupán az a cél, hogy megszeresse a sportokat a gyerkőc, akkor is célszerű olyan sportágakkal próbálkozni, ahol testalkatának köszönhetően könnyen veheti az akadályokat, így kisebb eséllyel megy el a kedve az adott sportágtól.

A testalkatvizsgálat nem szentírás, viszont mindennek az alapja, a váza. Erre épül aztán az egyén állóképessége, kitartása, elhivatottsága, személyes érdeklődése és persze a készségei (egyensúly-, vagy labdaérzés, stb.). Ha a gyerek rajong valamelyik sportért, de az ajánlásban nincs benne és nem is kifejezetten káros a szervezetére nézve, akkor semmi akadálya annak, hogy folytassa azt, csupán azzal kell számolni, hogy valószínűleg nem lesz a dobogó tetején világversenyeken. Ha úgyis csak az a fontos, hogy szeressen sportolni, akkor ez már ezzel a rajongással meg is van oldva.

Sportantropometria

Versenysportnál viszont nem egyszer előfordul az, hogy két, teljesen azonos edzésmunkát végző fiatal közül az egyik látszólag minden ok nélkül gyengébben teljesít, aminek sok esetben a genetikailag meghatározott testalkat az oka.

A mérések segítségével megállapítjuk a:

 • várható felnőtt kori testmagasságot,
 • testalkatot, testösszetételt,
 • biológiai kort,
 • hízásra való hajlamot,
 • optimális testtömeget,
 • erősíthetőséget,

Milyen adatokat mérünk? 

 • testsúly,
 • testmagasság,
 • csontszélességek,
 • bőrredők vastagsága
 • különböző ponton test kerületek
 • mellkas szélesség, mellkas mélység, csípő szélesség, váll szélesség

Sportantropometria kosárlabda

24 ponton mérjük meg a testet speciális, nagy pontosságú, egyedi mérőeszközökkel. A mérés alsó ruházatban történik, és fájdalommentes. Ezen adatok alapján adunk tanácsot sportoláshoz, csapatsporton belül a legideálisabb poszt megválasztásához, ezen kívül pedig az edzés mód, és edzés intenzitás meghatározásához.

Sportegyesületek, sportakadémiák, sportiskolák számára egyedi igényeikre szabottan kedvező ajánlatot dolgozunk ki! A vizsgálatainkkal helybe megyünk.

Terhelés

Több évtizedes vizsgálati tapasztalat azt igazolja, hogy a szubjektív érzetek megbízhatatlanok. Ezzel szemben vizsgálataink teljes mértékben objektív képet adnak.

 • Sportágválasztási tanácsadás (sportantropometriai vizsgálat).
 • Terheléses vizsgálat speciálisan felszerelt laboratóriumban.
 • Talpvizsgálat.
 • Indokolt esetben személyre szabott gyógytalpbetét (sporthoz is).
 • Sporttáplálkozási tanácsadás.

Vizsgálatainkkal olyan szemmel nem látható, genetikailag meghatározott tényezőket tárunk fel, amelyeket edzéssel befolyásolni nem lehet. A csontok vastagsága például meghatározza, hogy mennyi izom képes rajta megtapadni.

A méréseinkkel a lappangó egészségügyi kockázatokat szűrjük ki, így csökken a sérülések veszélye.

További infók és bejelentkezés vizsgálatra a Mitsportoljak.hu oldalán!

A cikk a SportEgészség Kft. támogatásával jelent meg.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: