Így védd meg emésztőrendszered egészségét

Az emésztőrendszer egészsége sokkal több mindenről szól, mint gondolnád! Nem csak a gyomor fájdalmairól, vagy az anyagcsere sebességéről van ugyanis szó, hiszen ahogy Hipokratész is mondta: „A halál a belekben lakozik”, másként mondva a legtöbb kór visszavezethető emésztőrendszer bajokra. De kezdjük az elején!

Nem csak emészt, de az immunrendszer alapja is!

Minden a belek nyálkahártyáján kezdődik. Ez a legfontosabb kapu, ahol az elfogyasztott élelem valódi hasznosítása kezdődik. Itt történik a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, zsírsavak és a további anyagok szétválasztása és lebontása kisebb, felszívható részekre. A vérbe és a nyirokba kerülnek a sejtek táplálását segítő tápanyagok, kiválasztódik a salakanyagok túlnyomó része, emésztőnedvek és hormonszerű anyagokat termelődnek, valamint kiválasztódnak a szervezet számára idegen, káros és allergizáló anyagok. Ez a szerv blokkolja az oda nem illő organizmusokat is, mint egyes paraziták, kártékony baktériumok és vírusok. Ilyenkor a beleket körül ölelő érhálózat sok vért pumpál emellett még saját felszínének regenerálódására is kell figyelnie.  Ez egy igen összetett munka, amire kevés idő áll rendelkezésre, tehát mindehhez rengeteg energia kell (ezért is érezzük egy kiadós étkezés után a fáradtságot).

Kevesen tudják, hogy a bélrendszer nem csak emésztőszerv, de immunszerv is. Mégpedig az egyik leghatékonyabb. Az ellenálló képességünk funkciótárának legalább 60%-át a bélnyálkahártyában található nyirokerek és nyirokcsomócskák alkotják. Ezek védenek meg minket a bejuttatott káros anyagoktól. Ennek a bélfelületet behálózó nyirokrendszernek a mérete is elképesztő. Széthajtva 50m2-en, azaz egy focipálya nagyságú területen terülne el. Összetettségét tovább szemlélteti, hogy a bélben található baktériumok és kisebb mikroorganizmusok száma kb. 100.000 milliárd! Ez több, mint az egész szervezetünket kitevő testi sejtek száma, összsúlya pedig kilogrammokban mérhető.

 

Hasznos tanácsok az emésztőrendszered egészségéért

A fentieket igencsak dióhéjban foglaltam össze, de ebből már értheted, hogy ha odabent valami nem stimmel, az bizony jó eséllyel okozhat számos olyan problémát, amit nem is sejtenél. A legkisebb rossz, ami valójában szinte minden embernél jelen van valamilyen szinten a tápanyagok helytelen felszívódása. Ha edzel és úgy hiszed hogy eleget is eszel, de mégsem fejlődsz úgy ahogy a nagy könyvben meg van írva, akkor jó eséllyel itt kell körül nézned, ugyanis az egészségeshez képest, akár 80%-al romolhat a tápanyagok felszívódásának hatékonysága. Ugyanez a helyzet akkor, ha folyamatos vitaminhiányos tüneteid vannak. Például nem tudod mitől repedezik a körmöd, zsírosodik a hajad, vagy épp vagy indokolatlanul is rossz kedvű.

Ha már egy ideje űzöd a clean eating táplálkozást, akkor az átlagnál többet teszel emésztőrendszered egészségéért is, hiszen nem terheled azt mesterséges anyagokkal. Ez mellet jó, ha rendszeresen fogyasztasz olyan ételeket, melyek gazdagok rezisztens keményítőkben és egyéb probiotikumokban. Ezek az anyagok táplálják a hasznos bélbaktériumokat, lényegében újraépítik bélflórád. Ha kicsit nehezebb, húsos ételeket eszel, akkor ezekhez mindig egyél friss salátákat, mert az ezekben találhatóak egyes ízanyagok, melyek nyugtatják a gyomrot és hatékonyabbá teszik az adott étel emésztését. A sokszor emlegetett magas folyadék fogyasztás (napi mint 2,5 liter) jelen esetben azért elengedhetetlen, mert a rostdús táplálkozás megköveteli ezt, hiszen a jótékony rostok rengeteg vizet kötnek meg, ennek hiányában, szélsőséges esetben akár ártalmassá is válhat. Ha rendszeresen fogyasztasz kollagén kiegészítőket az is nagyszerű, mert a kollagén képes megelőzni a intestinalis permeabilitást, azaz a belek elvékonyodását. …és hogy mivel hagy fel? Például a fluorid tartalmú fogkrémekkel és rágókkal, mert ez az egyik legkárosabb, rendszeresen fogyasztott anyag, amely pusztítja a bélflórát. Szintén kárt tesznek a szájon át szedhető gyógyszerek (kiváltképp az antibiotikumok), az alkohol és a koffein is. Természetesen felejtsd el a mesterséges édesítőszereket, aromákat is. (Sajnos ezt mai napig el kell mondani, amikor az egészséges táplálkozás a téma.) Káros szokások terén pedig a stresszt kell megemlíteni. Igen, korunk népbetegsége a gyomorra is kihat. Ennek pontos miértje máig nem ismert, de tény, hogy a stresszes emberek kevésbé tudnak hatékonyan emészteni és hajlamosabbak a komoly betegségekre is mint például a gyomorfekély. Ha pedig igazán jól akarod csinálni, vagy előfordult hosszabb csalóidőszakod (mondjuk egy átbulizott nyaralás), akkor jó, ha tartasz egy néhány napos tisztítókúrát. Tapasztalatból mondom, hogy évente egy ilyen „megtisztulás” egészséges táplálkozás mellett is jót tesz. További segítségedre lehetnek természetes mikrobiom helyreállító készítmények, mint pl. a Herbaferm.

Következő írásunkban bemutatjuk konkrétan mik a legjobb élelmiszerek, praktikák melyek segítenek helyreállítani emésztőrendszered egészségét. Hamarosan egy hiánypótló írással rendelkezünk, szóval jobb, ha kövesd oldalunkat (vagy facebookunkat ), mert meg fogsz lepődni 😉

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: