A zöldség, ami megosztja a nagyközönséget: az ezerarcú kelkáposzta

A kelkáposzta egy igazán sokoldalú zöldség, mely egész évben kapható, és ezerféle verzióban elkészíthető. Egy igazi superfood, érdemes hát rendszeresen fogyasztani. 

Mióta fogyasztjuk a kelkáposztát? 

Az olasz gyökerekkel rendelkező kelkáposztát már az ókorban is termesztették és előszeretettel fogyasztották, jótékony hatásai miatt. Úgy vélték, a kelkáposzta levelei hatékonyak különböző betegségek, például emésztési problémák és különböző fertőzések esetén. 

A kelkáposzta közeli rokona a fejes káposztának, bár annak sima leveleivel szemben a kel levelei sötétebbek, fodrosak és hólyagosak. Egy tőről fakad még a kelbimbóval, a brokkolival, a karfiollal és a kínai kellel. 

Bár a kelkáposzta színe erősebb fejes káposzta testvérénél, íze mégis lágyabb, és tápanyagban is gazdagabb. Rendkívül jól tolerálja a hideget és a szárazságot, viszont gyenge pontja, hogy savanyításra nem alkalmas. 

Van aki szereti, van aki irtózik tőle 

A kelkáposzta általában két nagy táborra osztja az embereket: az egyik tábor imádja a kellel készült ételeket, a másik pedig már az illatától is irtózik. Ha te azt az oldalt erősíted, aki szívesen fogyasztja, akkor szerencséd van, ugyanis a kelkáposzta egy rendkívül értékes, tápanyagban gazdag zöldség. 

Ha épp ellenkezőleg vélekedsz róla, eddig inkább kerülted, akkor érdemes megbarátkozni vele, mert azontúl, hogy egészséges, számos izgalmas fogás készíthető belőle.  

A kelkáposzta támogatja az egészséged 

A kelkáposzta remek rostforrás, emellett gazdag A-, B6-, C-, E– és K-vitaminban is. Vasat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítik a vérképzést és megakadályozzák a gyulladások kialakulását. 

Kismamák számára is fontos élelmiszer, folsav tartalma miatt ugyanis jótékonyan hat a baba fejlődésére.

 

Mit nyersz azzal, ha rendszeresen szerepelteted a konyhában? 

A kelkáposzta egy igazi szuperélelmiszer, mert: 

  • Segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, a benne található omega-3 zsírsavak és antioxidánsok pedig csakugyan támogatják a szív- és érrendszeri egészséget.
  • Gyulladáscsökkentő hatású. Ez szintén az említett zsírsavaknak és a benne található antioxidánsoknak köszönhető. Ezek ugyanis fontos szerepet játszanak olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint az ízületi gyulladás és a különböző szívbetegségek. 
  • Segít a rákmegelőzésben. A keresztesvirágú zöldségekben található glükozinolátok jelentős szerepet játszanak a rákos sejtek növekedésének visszaszorításában. 
  • Méregtelenítő hatású. A kelkáposzta kénvegyületei támogatják a máj méregtelenítő folyamatait. 
  • Védi a csontokat. Ez a hatás a magas K-vitaminnak és a benne található kalciumnak köszönhető. 
  • Támogatja az immunrendszert. A benne található vitaminok, de különösen az A- és C-vitamin védik a szervezetet a fertőzésektől. 

Hogyan fogyaszd a kelkáposztát? 

Kelkáposztás fogásokat egész évben készíthetsz, mert januártól decemberig megtalálod a piacokon és a boltok zöldséges polcain. Tavasszal a friss és zsengébb nyári kellel találkozhatsz, ősszel pedig a vaskosabb levelű változatából készíthetsz tápláló finomságokat. Míg az előbbit akár nyersen, salátaként, esetleg picit párolva tudod fogyasztani, addig az őszinek hosszabb a főzési ideje. 

Ha eddig jellemzően főzelékként, rakott kelként, esetleg a frankfurtileves-alapanyagaként tekintettél a kelkáposztára, akkor figyelj, mert mutatjuk, milyen fogásokat tehetsz vele még izgalmasabbá:

  • Ha már olasz múlt, bátran dobd fel vele a lasagne-t.
  • Remekül passzol például a sütőtökhöz és a gombához is. 
  • Ha a könnyű, gyors ételek híve vagy, a felszeletelt kelkáposztát betolhatod a sütőbe is egy kis olívaolajjal meglocsolva.
  • Finom, ropogós leveleit egészséges nasiként is fogyaszthatod, de köretként is megállja a helyét.
  • Ha kedveled a kínai konyhát, egy frissítő és tápláló zöldséges raguban is jól szerepel. Kombinálhatod rizzsel, esetleg rizstésztával, keleties fűszerekkel gazdagítva. 

Mire figyelj a tárolásnál? 

A kelkáposzta néhány napig eláll a hűtőben, a veteményeskertben viszont az enyhébb hidegeket is jól tűri. Ha van lehetőséged a gyökerével együtt tárolni, akkor hűvös helyen (például pincében) akár hetekig is tárolható. 

Ha kedvet kaptál hozzá vagy szívesen kísérleteznél, kezdésként készítsd el a clean rakott kelkáposzát!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: